Komisijas vadītāja gala ziņojumā mudinās valsti pietiesāt zaudējumus saistībā ar OIK

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Zane Bitere / LETA

Elektroenerģijas obligātā iepirkuma komponentes (OIK) parlamentārās izmeklēšanas komisijas vadītāja Ieva Krapāne (KPV LV) gala ziņojumā mudinās iekļaut aicinājumu valstij pieteikties par cietušo, lai tiesiskā ceļā tiktu atgūti tai radītie zaudējumi.

Kā intervijā laikrakstam "Diena" izteikusies Krapāne, par saviem nodarījumiem OIK jautājumā atbildīgajām personām būtu jāatbild ar saviem privātajiem līdzekļiem, kustamo un nekustamo mantu. "Un tas attiecas uz visiem un ikvienu, kurš ir iesaistīts šajā afērā ar netīriem mērķiem, ar krāpniecību pret tautu un pret ikvienu iedzīvotāju. Attieksme būs vienādi stingra pret visām atbildīgajām personām neatkarīgi no to statusa un politiskās aizmugures."

"Vērtējot OIK kontroles mehānisma neizveidošanu, manuprāt, atbildība būtu jāuzņemas Ministru kabinetam, jo tas izdeva šos noteikumus," sacījusi politiķe, "protams, arī - atbilstoši normatīvajos aktos noteiktajai kompetencei - Ekonomikas ministrijai un publiskajam tirgotājam, savukārt attiecībā uz elektrostacijas pieslēgšanu sistēmai - sadales sistēmas operatoram."

Iepriekš aģentūrai LETA Krapāne bija izteikusies, ka OIK parlamentārās izmeklēšanas komisijas galaziņojumā varētu tikt nosauktas atbildīgās valsts amatpersonas, taču konkrētus vārdus nenosauca.

Vaicāta, vai varētu tikt minēti arī atbildīgie bijušie Ekonomikas ministrijas valsts sekretāri, Krapāne neizslēdza šādu iespēju. Par atbildīgo bijušo ekonomikas ministru minēšanu vēl notikšot diskusijas komisijā.

Politiķe uzsvēra, ka ar parlamentārās izmeklēšanas secinājumiem tālāk būtu jāstrādā prokuratūrai, Valsts policijai un Tieslietu ministrijai. Ja tas netiks darīts, tad parlamentārās izmeklēšanas darbs var izrādīties veltīgs, atzina Krapāne, reizē paužot cerību, ka tā nenotiks. Tomēr Krapāne pagaidām atturējās minēt kādus konkrētus faktus un secinājumus, kas tiesībsargiem jāpēta.

Galaziņojumu plānots izveidot februāra beigās.

Kā ziņots, OIK parlamentārās izmeklēšanas komisijas galvenais uzdevums ir noskaidrot, kāds ir patiesais izveidotās sistēmas nodarītais kaitējums valstij, nosaukt atbildīgos šādas sistēmas izveidē, kā arī izdarīt secinājumus, lai novērstu šādu sistēmu veidošanos nākotnē.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu