Mainīsies Triju Zvaigžņu ordeņu izgatavotājs

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ieva Čīka/LETA

Tuvākajā laikā mainīsies Triju Zvaigžņu ordeņu izgatavotājs, raksta "Latvijas Avīze".

Pēdējos gados šos ordeņus izgatavoja Lietuvas valsts uzņēmums "Lietuvos monetu kalykla" (LMK), kas bija izraudzīts atklātā konkursā, kuru rīkoja "Latvijas Proves birojs", kas uzrauga Latvijas valsts apbalvojumu ražošanas procesu un kvalitāti. Savukārt līdz 2004.gadam ordeņus izgatavoja Latvijas Jāņa Mikāna zeltkaļu darbnīcā "Kalvis".

Pēdējā konkursā LMK neesot vēlējies piedalīties saimniecisku apsvērumu dēļ, līdz ar to uzņēmums turpmāk Latvijas valsts apbalvojumus neizgatavos.

"Latvijas Proves biroja" pārstāvji atzīmēja, ka juvelieru firmas nebūt neraujoties uzņemties valsts apbalvojumu izgatavotāja godu. Pērn izsludinātajā konkursā pieteicies tikai viens pretendents, kura iesniegtā tehniskā specifikācija nav bijusi atbilstoša prasībām, līdz ar to konkurss beidzies bez rezultāta.

Iepirkumu uzraudzības biroja informācija liecina, ka konkurss par valsts apbalvojumu izgatavošanu tika izsludināts pagājušā gada jūnijā, paredzamā līgumcena bija 300 000 eiro (bez PVN), līguma termiņš - četri gadi. Konkursā pieteicies tikai Igaunijas uzņēmums "Sporrong Eesti OU", taču tā piedāvājums noraidīts.

"Latvijas Proves birojs" pēc tam izsludinājis jaunu iepirkuma procedūru, taču arī otrajā reizē tikai divi no septiņiem uzrunātajiem iespējamajiem iepirkumu procedūras dalībniekiem vēlāk iesnieguši savus piedāvājumus, informējis "Latvijas Proves biroja" valdes priekšsēdētājs Pēteris Brangulis.

Tikmēr atsevišķiem ordeņa saņēmējiem radušies iebildumi, ka laika gaitā ordeņi zaudē spozmi un zelta klājums izskatās kā nolobījies. Brangulis skaidrojis, ka tas saistīts ar vēsturiskajām tehnoloģijām, pie kurām, izgatavojot ordeņus, mēģināts pieturēties. "Diemžēl sudrabs ar zelta pārklājumu - tā nav labākā kombinācija pēc savas būtības," teicis Brangulis, "šādiem izstrādājumiem ir raksturīga sudraba un vara jonu difūzija caur zelta sakausējuma pārklājumu, kas rada patinu. Pats zelts nepatinē, taču patinē difūzijas ceļā uz pārklājuma nokļuvušie sudraba un vara joni."

Ordeņu kapituls aicina valsts apbalvojumu saņēmējus, kas, iespējams, atklājuši saņemtās ordeņa zīmes slēptus ražošanas defektus, vērsties Valsts Prezidenta kancelejā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu