ASV sankcijas un svarcelšana – kā Ščerbatihs izplata melus (37)

Evita Puriņa
, RE:BALTICA/RE:CHECK
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Re:baltica

Pret Aivaru Lembergu vērsto ASV sankciju dēļ tiks slēgts Ventspils svarcelšanas centrs, jo valsts atņēma finansējumu un aizliedza to uzturēt arī pašvaldībai. 

Nav taisnība – apgalvojums neatbilst patiesībai, tam nav pierādījumu, izteikuma autors melo vai neapzināti maldina

Tādu informāciju ar portāla Jauns.lv un žurnāla Kas Jauns palīdzību izplatījis Latvijas Svarcelšanas federācijas prezidents, ZZS biedrs un bijušais Saeimas deputāts Viktors Šcerbatihs. Nekas no viņa teiktā nav taisnība – finansējums nav atņemts, centrs turpina strādāt un tam nav nekādas saiknes ar sankcijām.

Portāls 21.janvārī publicēja rakstu ar virsrakstu "ASV sankcijas trāpa arī Ščerbatiham". Tāds virsraksts likts arī uz nedēļas žurnāla vāka. Kā raksta tā autors Juris Vaidakovs, žurnāla rīcībā ir ziņas, ka “jau drīzumā pārstās darboties viena no vadošajām svarcelšanas skolām Eiropā”. Iemesls esot pēc ASV piemērotajām sankcijām Ventspils mēram Aivaram Lembergam „nogrieztais” finansējums Ventspils sporta namam Centrs. Vienīgais informācijas avots rakstā ir Ščerbatihs. Kādreizējais olimpisko spēļu medaļnieks, tagad federācijas prezidents, tajā saka: „Atņēma finansējumu 300 000 eiro, teica, ka varbūt kaut ko iedos vietā. Kad tas būs, cik daudz iedos – nav zināms. Pašlaik internāts vairs neeksistē, bet, kas būs rīt, to nezinām.” Viņš vaino jauno valdību un sankcijas: “Kad sākās visas tās problēmas ar sankcijām, valsts „pie dziesmas” paņēma arī Ventspils pašvaldību – pārskatīja visus tās finansiālos izdevumus un pateica, ka sporta attīstībai tādu naudu dot nedrīkst!”

Internāts nav slēgts, nauda nav atņemta

Re:Check ar jautājumiem vērsās gan Ventspils domē, gan Izglītības un zinātnes ministrijā (IZM), kas atbildīga par sportam piešķirtās valsts budžeta naudas sadali. Abas institūcijas Ščerbatiha teikto noraida kā nepatiesu. Ventspils dome apstiprināja, ka internāts nav bijis slēgts. Augstas klases sportistu sagatavošanas centrs turpina darboties ierastā režīmā, un arī treniņu process notiekot pilnvērtīgi.

Centrs jeb sporta internāts, kurā pašlaik dzīvo un darbojas 8 svarcēlāji, 6 vieglatlēti un 4 šorttrekisti, Ventspilī strādā jau vairākus gadus. Saskaņā ar vienošanos pusi tā finansējuma ik gadu piešķir valsts, pusi – pašvaldība. Pērn katra no tām devusi 135 000 eiro. Kā noprotams no Re:Check sarunas ar Ščerbatihu, viņa neapmierinātību izraisījis fakts, ka valsts savu daļu vēl nav piešķīrusi.

To, ka naudas vēl nav, norāda arī Ventspils dome. Turklāt tai neoficiāli esot zināms, ka “līdzfinansējums būs 108 tūkstoši jeb par 27 tūkstošiem mazāk nekā 2019. gadā” un šāda “bezatbildīga IZM rīcība rada pamatotu satraukumu svarcelšanas trenerim Ščerbatiham un viņa audzēkņiem”.

Vienlaikus dome apstiprina, ka aizkavētajam finansējumam nav nekādas saiknes ar sankcijām – tā esot Ščerbatiha kļūda. Turklāt šis neesot pirmais gads, kad tiek kavēts IZM finansējums.

IZM par sporta nozari atbildīgais valsts sekretāra vietnieks Edgars Severs Re:Check apstiprināja, ka nauda vēl nav piešķirta, bet to nosakot procedūras – vispirms speciāla komisija ar sporta organizāciju un Pašvaldību savienības pārstāvjiem izvērtē pieprasījumus, tad par tajā sagatavoto lemj Latvijas Nacionālā Sporta padome, pēc kā ar attiecīgo pašvaldību tiek slēgts līgums. Pērn tas esot parakstīts 8.februārī. Severs apstiprināja, ka Ventspils centram šogad plānots piešķirt 108 tūkstošus, no kuriem svarcelšanai paredzēti 48 000 eiro. Finansējuma samazinājums saistīts ar to, ka šogad ir olimpiskais gads un vairāk naudas piešķirts Olimpiskajai vienībai, kurā ir arī četri no Ventspils internātā mītošajiem svarcēlājiem. Kopumā valsts finansējums programmai "Augstas klases sasniegumu sports" šogad plānots 7,38 miljoni, kas ir vairāk nekā pērn.

Ko teica Ščerbatihs un Kas Jauns?

“Ļoti labi, ka es par to sāku runāt, jo šodien viss ir kārtībā,” tā Ščerbatihs atbildēja uz Re:Check jautājumu, kāpēc izplata nepatiesu informāciju. Tikai pēc raksta viņš saņēmis apliecinājumu, ka nauda būs. Savukārt finansējuma saikne ar sankcijām esot viņa pārliecība: “Ja Lembergam uztaisīja sankcijas un viņu atstādināja no amata Ventspils ostā, kur viņš ar visu sirdi mēģināja palīdzēt sportam, tas nozīmē, ka viens avots sportam būs nogriezts.”

Re:Check jautāja arī raksta autoram Jurim Vaidakovam, kāpēc tik apšaubāmas informācijas izplatīšanā viņš paļāvies tikai uz Ščerbatiha teikto un nav to pārbaudījis. Vaidakovs sacīja, ka nevēlas sniegt komentārus. Jānorāda, ka rakstu pārpublicējis arī Sportacentrs.com, saite uz to ievietota arī Facebook, kur ar nepatieso ziņu dalījušies aptuveni 90 cilvēki.

Kā zināms, ASV decembra sākumā Ventspils domes vadītāju un kādreizējo ZZS premjera kandidātu Lembergu iekļāva tā sauktajā Magņitska sankciju sarakstā, norādot uz viņa saikni ar liela mēroga korupciju, politiķu un tiesībsargājošo iestāžu amatpersonu ietekmēšanu. Vienlaikus sankcijas noteica pret četrām ar viņu saistītām organizācijām, ieskaitot Ventspils brīvostas pārvaldi. Lai ostu no sankciju saraksta izņemtu, valsts to pārņēma savā pārvaldībā.

Secinājums: Pretēji Ščerbatiha teiktajam valsts nav atņēmusi finansējumu Ventspils sporta centram, nav aizliegusi to finansēt pašvaldībai un tā darbība nav pārtraukta. Arī Ščerbatiha un Jauns.lv izplatītā informācija par sankciju ietekmi uz svarcelšanu un sportistu dalību olimpiskajās spēlēs neatbilst patiesībai.

Komentāri (37)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu