Alus darītāji: Latvijai draud "akcīzes karš" arī ar Lietuvu (2)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Alus kausi. Ilustratīvs attēls.
Alus kausi. Ilustratīvs attēls. Foto: Unsplash

Iesaldējot akcīzes nodokļa likmi stiprajam alkoholam, pastāv būtisks risks Latvijai sākt "akcīzes karu" arī ar Lietuvu, līdzīgi kā tas bija ar Igauniju, minēja Latvijas Alus darītāju asociācijā un Latvijas Alus darītāju savienībā.

Pēc alus nozari pārstāvošo nevalstisko organizāciju pārstāvju paustā, 2019.gada vasarā sasteigti tika pieņemts lēmums samazināt akcīzes nodokļa likmi stiprajam alkoholam, vienlaikus akcīzes nodokļa likmes alum saglabājot nemainīgas. 

"Pēc nozares aplēsēm, līdz ar stiprā alkohola cenu samazināšanos, bet alus akcīzes nodokļa atstāšanu nemainīgā apjomā, pārdotā alus apmērs pierobežā strauji kritās - 2019.gada ceturtajā ceturksnī kritumam sasniedzot 50%. Šis fakts skaidri pierāda, ka lēmumu pieņemšanas rezultātā, ir radīti nevienlīdzīgi konkurences apstākļi, jo pircēji akcīzes nodokļa likmes ietekmē izvēlās stipros dzērienus," norāda Latvijas Alus darītāju savienības izpilddirektors Pēteris Liniņš.

Tāpat alus nozari pārstāvošo nevalstisko organizāciju pārstāvji norādīja, ka šāda neplānota nozares "raustīšana" ietekmējusi alus nozares konkurētspēju, un neļauj plānot attīstību ilgtermiņā.

Alus nozares pārstāvji atgādināja, ka stiprā alkohola akcīzes nodokļa likmju samazināšana 2019.gada vasarā bija plānots kā īstermiņa solis, paredzot, ka Latvijas un Igaunijas Ministru prezidenti vienosies par ilgtermiņa risinājumu.

Latvijas Alus darītāju asociācijā un Latvijas Alus darītāju savienībā norādīja, ka kopumā kompromisa scenārijs Latvijā būtu atgriezties pie 2019.gada akcīzes nodokļa likmēm, kas būtu tuvākas Lietuvas līmenim, vienlaikus saglabājot likmes zemākas nekā kaimiņvalstīs.

Latvijas Alus darītāju asociācija un Latvijas Alus darītāju savienība pārstāv Latvijas lielās un mazās alus darītavas. Nozares organizāciju darbības pamatvirzieni ir alus darītāju ekonomisko interešu aizstāvība, dalība likumdošanas pilnveidošanā, starptautiska sadarbības veidošana ar līdzīgām organizācijām, kā arī alus dzeršanas kultūras veidošana.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu