Noklausies: zinātnieki augšāmcēluši 3000 gadu senas mūmijas balsi (2)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: D. M. Howard/Scientific Reports

Zinātnieki ar 3D printera palīdzību izveidojuši 3000 gadu sena priestera mūmijas rīkles repliku, ļaujot mums dzirdēt tā balsi, vēsta "BBC".

Nesjamuns pirms savas nāves bija priesteris un dzīvoja faraona Ramzesa XI laikā (1099. - 1069. g. p. m. ē.).

Saka, ka viņa balss bija vitāls rīks priestera pienākumu veikšanā un, kā vēsta hieroglifi uz tā sarkofāga, viņš vēlējies, lai arī pēc nāves viņš tiktu sadzirdēts. Tagad zinātnieku komandai ir izdevies piepildīt priestera pēdējo vēlēšanos.

Pētnieku komanda priestera balseni izveidoja, ievietojot mūmiju datortomogrāfijas iekārtā un uzņemot precīzu mūmijas balsenes attēlu. Pēc tam, balstoties uz šo attēlu, viņi ar 3D printeri izgatavoja precīzu balsenes repliku.

Vokālā trakta orgānu ar mākslīgu balsenes skaņu izmantošana ir plaši lietota mūsdienu runas sintēzes sistēmās. Pateicoties tai, zinātniekiem izdevās radīt patskaņa skaņu.

IEKLAUSIES MŪMIJAS BALSĪ:

Pagaidām ar repliku iespējams radīt tikai vienu patskani, tomēr zinātnieki uzskata, ka šī skaņa nav precīzs priestera balss atdarinājums, jo gadu tūkstošu laikā ir pazudusi tā mēle. Tomēr zinātnieki turpina darboties, lai ar balsenes repliku varētu atskaņot veselus teikumus.

“Kādreiz tas būs iespējams,” teica viens no pētniekiem Deivids M. Hovards.

Tikmēr vācu ķirurgs Rūdolfs Hāgens, kurš specializējas rīkles rekonstruēšanā, par zinātnieku veikumu pauda skepsi, sakot, ka pat ar precīzākajiem instrumentiem pašlaik nav iespējams mēmiem cilvēkiem piešķirt normālu balsi.

Tomēr profesore Džoanna Flečere teica, ka šis pētījums varētu būt ļoti noderīgs kā medicīnā, tā arī vēsturē.

Pētījums publicēts zinātniskajā žurnālā "Scientific Reports".

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu