Gada budžets galvaspilsētā top politiskās krīzes apstākļos (2)

CopyLinkedIn Draugiem X
Rīgas dome
Rīgas dome Foto: Ieva Lūka/LETA

Nav izslēgts, ka vienā  dienā ar tā pieņemšanu,  no amata gāzīs mēru Oļegu Burovu. Ilggadējie sadarbības partneri domē ir sastrīdējušies un Saskaņa nevar samierināties, ka budžetu Gods kalpot Rīgai izmanto savai popularitātes vairošanai, kamēr Saskaņas allaž stabilais reitings rūk, vēsta TV3 raidījums "Nekā Personīga".

 Burova partija ir mācījusies no Saeimā pārstāvētajām partijām un dalot rīdzinieku naudu, izmanto arī tā dēvētās deputātu kvotas. 

Rīgas domes budžeta komisiju mērs Oļegs Burovs vada pie pustukša galda. Uz sēdi nav ieradies neviens pārstāvis no Saskaņas un pēc asiem strīdiem zāli pamet arī trīs opozīcijas frakciju vadītāji. 

Aso reakciju izraisa "Gods kalpot Rīgai" pieeja pagājušajā gadā ieplānotos, taču neiztērētos 12 miljonus sadalīt šā gada budžetā savām prioritātēm bez diskusijām.

Pusi no šīs naudas tērēs skolu remontiem, par 150 eiro palielinās pabalstu jaundzimušajiem. Deputāts Vjačeslavs Stepaņenko rosina par diviem miljoniem parkos stādīt kokus un atjaunot celiņus. Tā kā viņš pārstāv mēra partiju, neviens iebildumus neceļ un miljonus Mājokļu un vides departamentam iekļauj budžeta projektā.

ALEKSEJS ALEKSEJENKO, RD Mājokļu un vides departamenta direktors - Valdījumā departamentam ir vairāk nekā 30 parki, jūs ziniet, kā mums ir ar dabu - koki jāstāda, krūmi. Un celiņi jāatjauno. Un tā kā tie celiņi ir vēsturiskie, tie ir jāatjauno tādā krāsā, tādā būtībā, kādi viņi ir. Bet koki jau jūs paši zināt, tie nemaksā 20 eiro, bet simtiem, simtiem.

Dome šogad plāno tērēt vairāk nekā miljardu eiro

Budžets ir apmēram tāds pats kā pērn, taču tēriņi ir auguši un izdevumi nav samazināti. Arī nodibinājums riga.lv visdrīzāk likvidēts vien uz papīra. Nekā personīga rīcībā nonākušais dokuments rāda, ka riga.lv bijušajam valdes loceklim Ģirtam Dripem no janvāra palielināts atalgojums par 40% kā sabiedrisko attiecību nodaļas darbiniekam.

VIESTURS ZEPS, RD deputāts, “Attīstībai/Par” frakcijas vadītājs - Ņemot vērā šo necaurspīdīgo lēmumu pieņemšanas gaitu, šis diskusijas, opozīcija nekādā gadījumā nav gatava balsot par šo budžetu. Tas jau sāk izskatīties pēc Gods kalpot Rīgai priekšvēlēšanu budžeta.

Burova dome neko nemaina arī attiecībā uz kapitālsabiedrībām

"Gods kalpot Rīgai" līdz šim pārraudzībā bijusī kapitālsabiedrība “Rīgas meži” pērn nopelnīja 3 miljonus, taču pelņu viņi varēja paturēt. Šā gada budžetā gandrīz tikpat lielu summu viņi prasa  dotācijās no domes.

“Rīgas mežiem” Burova vadītā dome vasarā atļāva realizēt dārgu projektu Mežaparkā ar gaisa takām un skatutorni,kas varētu maksāt pat 8 miljonus. Projektam nepieciešamo naudu Rīgas meži aizņemšoties bankā.

Attiecības ar bankām ir sarežģītas citai kapitālsabiedrībai “Rīgas satiksme”

 Tai šā gada budžetā dotācijās paredzēti 138 miljoni. Opozīcijai zināms, ka jaunā uzņēmuma vadība no domes prasa pat vēl lielāku summu.. 

VILNIS ĶIRSIS,  RD deputāts, Jaunās Vienotības frakcijas vadītājs - Mēs redzam, ka no vienas puses Rīgas satiksme saka, ka dotācijai ir jābūt lielākai, lai savilktu galus kopā. Tas, ko dara Rīga dome un Burovs, protams, viņi nevar atļauties piešķirt šo lielāko dotāciju, bet dala kaut kādus citus labumus, kam beigās var arī nebūs seguma.

Neskatoties uz to, ka domes budžets īpaši neatšķiras no iepriekšējiem, kurus Gods kalpot Rīgai pieņēma roku rokā ar Saskaņu,

ilggadējie koalīcijas partneri jau no janvāra vidus Burovu cenšas nomest, kā iemeslu minot vienpersonisko vadības stilu tai skaitā budžeta sastādīšanā.

Visdrīzāk gan Saskaņa nav mierā, ka  algu un pabalstu pieaugumus šogad budžetā Burovs izmantos popularitātes celšanai, jo GKR un Saskaņa vēlēšanās startēs atsevišķi. Taču arī balsot pret budžetu Saskaņa nevar, jo tajā ir arī viņu vēlētājiem dotie solījumi .

OĻEGS BUROVS, Rīgas mērs (GKR) - Ko viņi var pateikt tām bērnudārza audzinātājām, ka mēs nepalielināsim jums algu, jo mums Burovs nepatīk? Nu, nepalielināsim manu vēsturisko lomu!

ANNA VLADOVA, Rīgas domes deputāte (Saskaņa) - Es negribu runāt ne par kādām interesēm, mums ir viena interese un tie ir tie solījumi, ko teicām rīdziniekiem. Un, lai tā būtu saglabāta, droši vien būs vajadzīgs cits mērs, piedodiet. 

Balsojumam par Burova noņemšanu jau bija jānotiek šajā nedēļā

Tomēr negaidīti savas domas mainīja Saskaņas deputāts Jānis Ločmelis. Viņš atsauca savu parakstu no pieprasījuma un no 20 parakstiem palika 19, kas ir nepietiekami, lai sēde par mēra atbrīvošanu notiktu. Izskanēja dažādas versijas, gan, ka Burovs ir piedraudējis atcelt Ločmeli no ienesīgās vietas “Rīgas siltumā”, gan , ka saskaņietis šantažēts ar radinieces iespēju strādāt domē.

- Vai jums bija saruna ar Ločmeļa kungu un jūs teicāt, ka varat viņu nosargāt Rīgas siltuma padomē?

OĻEGS BUROVS, Rīgas mērs (GKR) - Nē, tāda saruna man nebija, es nevaru nevienam neko garantēt. Man saruna ar Ločmeļa kungu nebija.

REGĪNA LOČMELE-LUŅOVA, Saeimas deputāte (Saskaņa), Jāņa Ločmeļa meita - Es apliecinu tikai to, ka visas tās dīvainās runas, par kādu cenu mans tēvs tika nopirkts, ir muļķības!

Ločmelis īsā laikā savas domas mainīja nu jau trešo reizi un  tagad nepieciešamo parakstu skaits  atkal ir pietiekams, lai Burova atbrīvošanai sēdi sasauktu no jauna. Gan balsojums par Burovu, gan budžetu varētu notikt vienā dienā 6.februārī.

ANNA VLADOVA, Rīgas domes deputāte (Saskaņa) - 04.16 Budžeta matemātika un Burova matemātika drusku atšķiras. Kam ir vairāk? Es domāju budžetam.

6.februārī var izveidoties neparasta situācija

 Par budžetu solījušas balsot abas koalīcijas partijas un to visdrīzāk pieņems. Bet mēru gāzīs viena no koalīcijas partijām ar opozīcijas balsīm. 

VIESTURS ZEPS, RD deputāts, “Attīstībai/Par” frakcijas vadītājs - Ja šāds balsojums (par Burova atstādināšanu) nāk dienaskārtībā, mēs esam “klasiskajā opozīcijā” vienojušies, ka mēs nākam kopā un lemjam. Visticamāk, ka mēs lemtu par Burova atstādināšanu.

Kuluāros kā nākamo domes priekšsēdētāju min Vladovu. Tomēr arī Saskaņā nav vienotas nostādnes.

Vladovu uzskata par eksmēra Nila Ušakova interešu pārstāvi. 

Neoficiāli zināms, ka ar to nav mierā Jānis Urbanovičs, kurš kopš Ušakova prombūtnes, atkal ir pārņēmis grožus partijā.Viņš saka, ka nezina, cik Saskaņa šobrīd ir monolīta.

JĀNIS URBANOVIČS,  Saeimas deputāts, “Saskaņa “ valdes priekšsēdētājs - Pēdējais laiks viņiem parādīt sāpi, kas nāk no iekšām (kā viens klasiķis teica) . Sāpes liecina par izveseļošanos . Citādi viņi ir dabūjuši visādus triecienus, ārējus un iekšējus, visādus atklātības utt. Iespējams, ka viņi tagad būs būs tagad norūdījušies kā krams.

- Vladova varētu būt labs mēra kandidāts, pirmais numurs sarakstā uz nākamajām pašvaldību vēlēšanām?

URBANOVIČS - Es nezinu. Redziet, visas atbildes, kas mums varētu būt nākotnē, slēpjas atbildē, kā mums iet ar šodienu.  Ja tie, kas tur ir, ir spējīgi demonstrēt adekvātumu, un mierīgi paskaidrot, kas notiek, es par viņiem balsotu. 

Mums zināms, ka daudz labprātāk nekā Vladovu Saskaņas priekšgalā Rīgā Urbanovičs redzētu Regīnu Ločmeli Luņovu, bet  viņa ir Saeimas deputāte un Nekā personīga viņa sacīja, ka gribot parlamentā nostrādāt līdz sasaukuma beigām.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu