Satversmes aizsardzības biroja jauno ēku varētu būvēt Skanstes rajonā

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Edijs Pālens/LETA

Satversmes aizsardzības biroja (SAB) jauno ēku varētu būvēt Rīgā, Skanstes rajonā, liecina aģentūras LETA rīcībā esošā neoficiālā informācija.

Pērn martā no Saeimas Juridiskajā komisijā pārrunātā izrietēja, ka 2021.gada SAB budžets pieaugs teju divas reizes. Saskaņā ar aģentūras LETA rīcībā esošo informāciju finansējuma pieaugums ir saistīts ar jaunas ēkas būvniecību SAB vajadzībām.

Tieslietu ministrijas budžetā Satversmes aizsardzībai 2021.gadā finansējums varētu palielināties vairāk nekā par 20 miljoniem eiro.

Ne pērn, ne tagad SAB nekomentē šī pieauguma iemeslus un neapstiprina to, ka birojam paredzēts būvēt jaunu ēku. Tāpat nav zināms, vai šādu plānu realizēšanā jau veikti kādi projektēšanas un tamlīdzīgi darbi. 

"SAB saimnieciskā darbība, kā arī iestādes uzturēšana notiek saskaņā ar valstī spēkā esošo likumdošanu un normatīvajiem aktiem, tajā skaitā likumu "Par valsts noslēpumu''. Sīkāki komentāri par šo tēmu būtu nelikumīgi," aģentūrai LETA norādīja SAB.

Jau vēstīts, ka kopš pagājušās nedēļas publiski aktuāls kļuvis jautājums par citas valsts drošības iestādes - Valsta drošības dienesta (VDD) ēkas būvniecību. Lai arī lēmums par jaunas VDD ēkas celšanu bijušā velotreka "Marss" vietā Brīvības gatvē 207 pieņemts jau 2017.gadā, tikai pagājušajā nedēļā VDD publiski atklāja topošās ēkas atrašanās vietu.

Tikmēr Saeimā nesen tika iesniegta sabiedriskā iniciatīva "Palīdzi novērst ilggadīgu koku izciršanu un izveidot parku bijušā velotreka "Marss" vietā".

Tieslietu ministrija ir nosūtījusi vēstuli Ministru prezidentam Krišjānim Kariņam (JV), informējot par iespējamu alternatīvu risinājumu jaunai VDD ēkai, proti, dienestu izvietot ēkā, kura jau šobrīd tiek būvēta ministrijas iestāžu vajadzībām. Ministrijā gan nevarēja atklāt, kura ēka tieši ir domāta, jo šī informācija ir klasificēta kā ierobežotas pieejamības.

Tieslietu ministrs Jānis Bordāns norādījis, ka šai valdībai ir iespēja visu vērst par labu un izvietot VDD ēkā, kura jau šobrīd tiek būvēta Tieslietu ministrijas iestāžu vajadzībām un kura atbilst vides aizsardzības prasībām un NATO augstākajiem standartiem attiecībā uz infrastruktūras kvalitāti un drošību.

Nav zināms, vai Bordāns minētā ēka top SAB vajadzībām, taču SAB ir vienīgā tieslietu ministra pārraudzītā iestāde, kuras darbība ir slepena un kura varētu atbilst šim aprakstam.

Publiski zināms, ka SAB patlaban izvietots Miera ielā, iepretim Rīgas Lielajiem kapiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu