Senās Ēģiptes priesteru mūmijas un tūkstošiem to pēcnāves “kalpu”

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: SIPA/Scanpix

Arheologi Senās Ēģiptes nekropolē neskartas atraduši vairāku priesteru atliekas, kas apglabāti kopā ar tūkstošiem "kalpu", vēsta Ēģiptes Senlietu ministrija.

Pagaidām arheologi nekropolē, kas atrodas 270 kilometrus uz dienvidiem no Kairas, izrakuši 20 no ļoti augstas kvalitātes kaļķakmens izgatavotus sarkofāgus.

Papildus tam šajos apbedījumos atradās arī aptuveni 700 amuleti, no kuriem daži izgatavoti no zelta vai satur dārgakmeņus, kā arī vairāk nekā 10 tūkstoši no fajansa izgatavotu šabti figūriņu. Senie ēģiptieši uzskatīja, ka šabti figūriņas kalpos viņiem pēcnāves dzīvē.

Arheologi teica, ka viņiem pagaidām nav īsti skaidrs, cik daudz mūmiju šeit ir apglabāts, tomēr vēl daudzi akmens sarkofāgi nav atvērti, tāpēc lielākie atklājumi varētu būt vēl priekšā.

“Izrakumi joprojām notiek. Mēs domājam, ka šajā teritorijā mēs atradīsim vēl ļoti daudz ko,” teica Ēģiptes Senlietu augstākās padomes ģenerālsekretārs Mustafa Vaziri.

Priesteri, kas apglabāti šajā vietā, dzīvojuši tā dēvētajā vēlajā periodā. Tas bija laiks, kad Senā Ēģipte centās iegūt neatkarību no nūbiešiem, asīriešiem un persiešiem. Senākie vēlā perioda apbedījumi veikti 26. dinastijas laikā (no 688. līdz 525. gadam pirms mūsu ēras). Tas bija laiks, kad Ēģipte atguva savu neatkarību no nūbiešiem.

Vēlais periods beidzās 332. gadā pirms mūsu ēras, kad Ēģiptē ieradās Aleksandrs Lielais.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu