VID turpina veikt kontrolpirkumus, lai identificētu nelikumīgus īres dzīvokļus (79)

Iļja Kozins
, Žurnālists
CopyLinkedIn Draugiem X
Logs. Ilustratīvs attēls.
Logs. Ilustratīvs attēls. Foto: Evija Trifanova/LETA

Valsts ieņēmumu dienests (VID) turpina veikts kontrolpirkumus, lai identificētu cilvēkus, kas nelikumīgi izīrē dzīvokļus. Par to raidījumā “Komforta zona” pastāstīja VID ģenerāldirektore Ieva Jaunzeme.

Saskaņā ar Jaunzemes teikto, VID pārskata visas interneta vietnes ar dzīvokļu īres piedāvājumiem. Dienesta darbinieki zvana uz norādītājiem numuriem, ievāc informāciju no dažādām datu bāzēm un veic kontrolpirkumus.

“Tiešām tas ir kontrolpirkums, tā ir pārbaude pēc datubāzēm. Parasti pirmais solis ir “konsultē vispirms”. Nav represiju. Mēs uzreiz rakstām cilvēkam, ka zinām, ar ko viņš nodarbojas un lūdzam reģistrēt savu uzņēmējdarbību,” norādīja Jaunzeme.

Pēdējo gadu panākumus darbā ar šādas saimnieciskās darbības veicējiem Jaunzeme raksturo kā labus. Saskaņā ar viņas teikto,

70 % no VID uzrunātajiem cilvēkiem, kas sākotnēji nereģistrēja savu saimniecisko darbību, tagad sākuši to darīt un maksāt iedzīvotāju ienākuma nodokli.

Intervijas laikā Jaunzeme atgādināja, ka par šādas saimnieciskās darbības nereģistrēšanu likumā ir paredzēts administratīvais sods. 

“[Mūsu] mērķis nav sodīt. Mērķis ir, lai cilvēki godprātīgi deklarētu savus ienākumus,” vienlaikus atzīmēja VID vadītāja.

Pilnu interviju ar Ievu Jaunzemi var noskatīties šeit: 

Komentāri (79)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu