Jaunzeme: Latvijā ir ap 20 tūkstošiem uzņēmumu - potenciālo aplokšņu algu maksātāju (72)

Iļja Kozins
, Žurnālists
CopyLinkedIn Draugiem X
VID ģenerāldirektore Ieva Jaunzeme
VID ģenerāldirektore Ieva Jaunzeme Foto: Ieva Leiniša/LETA

Valsts ieņēmumu dienests (VID) ir identificējis ap 20 tūkstošiem uzņēmumu ar aplokšņu algu riskiem. Par to raidījumā “Komforta zona” paziņoja VID ģenerāldirektore Ieva Jaunzeme.

“Šobrīd mēs esam identificējuši uzņēmumus ar aplokšņu algu riskiem. Tādēļ mēs esam sastādījuši šādu uzņēmumu sarakstu. Agrāk mēs to saucām maigi, par aplokšņu algu riskiem. Šajā gadījumā,

ja vienā uzņēmumā alga ir 900 eiro, bet otrā 450 eiro [vienas nozares ietvaros], es domāju, ka jārunā tiešā valodā: otrs uzņēmums maksā aplokšņu algas,

jo ir maz ticams, ka tie paši paši cilvēki vienā uzņēmumā strādā pa 900 eiro, bet otrā pa 450,” pauda Jaunzeme.

Vienlaikus Jaunzeme norādīja, ka VID kapacitāte ir ierobežota, lai pārbaudītu visus sarakstā esošus uzņēmumus.

Lai gan sarakstā esošo uzņēmumu piemērus Jaunzeme nevarēja nosaukt, jo to neatļauj likums, tomēr viņa norādīja, ka šie uzņēmumi pārstāv dažādas nozares.

Tāpat viņa skaidroja, ka VID mērķis attiecībā uz šiem uzņēmumiem nav tos aizvērt vai vērst represijas pret tiem. Mērķis esot konsultēt un brīdināt par iespējamām sekām, ja uzņēmumi turpinās maksāt aplokšņu algas.

Turklāt, Jaunzeme pastāstīja, ka VID informē uzņēmējus par šaubīgiem darījumu partneriem. Ja uzņēmums uz šiem brīdinājumiem nereaģē, viņam pašam ir iespēja nokļūt šaubīgo uzņēmumu sarakstā.

“Ja mēs esam informējuši uzņēmumu par to, ka viņam ir šaubīgi darījumu partneri, un uzņēmums uz to nereaģē, tad viņam pašam ir ļoti liela iespēja nokļūt šo šaubīgo uzņēmumu sarakstā. Ko tas nozīmē? Viņš nesaņems priekšnodokļa atmaksu un var būt arī audits. Ir ļoti svarīgi ieklausīties mūsos, ja mēs sakām: “Nesadarbojies ar šo konkrēto [uzņēmumu]!”

Pilnu interviju ar Ievu Jaunzemi var noskatīties šeit:

Komentāri (72)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu