No jūras izskalots šogad pirmais ronis

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
No jūras izskalots ronis
No jūras izskalots ronis Foto: Ojārs Jansons

Carnikavas pludmalē no jūras izskalots beigts ronis. Bojā gājušo dzīvnieku Dabas muzeja eksperti vēl nav apsekojuši, tāpēc par nāves iemeslu izdarīt secinājumus ir pāragri. Parasti roņu mazuļi no jūras tiek izskaloti martā, aprīlī – nereti tie ir visai ņipri un tiek atlaisti vai paši saviem spēkiem atgriežas atpakaļ jūrā. Cilvēki, kas pamanīja bojāgājušo dzīvnieku, saka, ka tas esot liels un krastā parādījies nesen.

Ziemā no jūras roņi parasti netiek izskaloti. Toties pavasarī gandrīz katru dienu Dabas aizsardzības pārvalde saņem informāciju par piekrastē izskalotiem roņu mazuļiem. Visbiežāk tie ir divas, trīs nedēļas veci ronēni, iepeldējuši no Igaunijas salām, kur nākuši pasaulē un noklīduši no mātēm. Speciālisti uzsver, ka nevajag roni dzīt atpakaļ jūrā, bakstīt ar zaru vai, vēl trakāk, aiztikt ar rokām. Informēt Dabas aizsardzības pārvaldi vajag, ja ronis ir ievainots. Ja nē – dzīvnieks pats atgriežas dabiskajā vidē.

Dabas eksperti uzskata, ka roņu parādīšanās mūsu piekrastē ir klimata izmaiņu sekas. Normālā, dabā paredzētā roņa dzimšanas vieta ir dreifējošs vai piekrastes ledus gabals (atkarībā no sugas). Vide uz ledus ir sterilāka nekā uz salas. Piedzimšana uz ledus ir noteikusi ronēna siltumu izolējošo balto, pūkaino kažociņu, kas drīz vien noiet. Pēdējos gados Baltijas jūrā pavasarī ledus vairs nav, tāpēc roņu mātēm jāmeklē cita piemērota vieta, kur laist pasaulē mazuļus.

Ne visas salas roņiem patīk, tāpēc dažas – dzemdēšanai piemērotās pavasaros ir blīvi apdzīvotas, un mazie ronēni noklīst. Roņu mammas mazuļus baro tik ilgi, kamēr tiem izveidojas biezs zemādas tauku slānis. Noklīdušie ronēni, kas klaiņo pa jūru, nav pietiekami nobaroti. Tiem salst, un tieši šā iemesla dēļ dzīvnieki iznāk krastā.

Roņi līdzinās suņiem – ne velti vācu valodā tos dēvē par «jūras suņiem». Pieauguši dzīvnieki sasniedz triju metru garumu. Raupjais pelēki baltais kažociņš liecina, ka dzīvnieks nesen atbrīvojies no pūkainā mazuļa mētelīša un ieguvis jūras dzīvnieka apveidus. Tomēr tas vēl ir pavisam mazs. Ronis zem ūdens spēj uzturēties apmēram minūtes 10, tad tam jāuzpeld un jāieelpo gaiss.

Foto: Ojārs Jansons
KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu