Aļaskā atklāts dīvains 200 miljonus gadu sens reptilis

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Patrick S. Druckenmiller/Scientific Reports

Pētnieki identificējuši jaunu jūras reptiļa sugu, kas dzīvojusi pirms vairāk nekā 200 miljoniem gadu.

Kā rakstīts pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “Scientific Reports”, pētnieku komandai izdevās atrast reptiļu sugas “Gunakadeit joseeae” pārstāvi. Šī suga pieder jūras reptiļu grupai, kas zināma kā talatozauri. Tie piekrastes reģionus apdzīvoja triasa periodā, kas norisinājās pirms 251 miljona gadu.

Līdz šim pētniekiem ir izdevies atrast ļoti maz labi saglabājušās materiāla, kas saistīti ar šo reptiļu grupu. Šie reptiļi varēja sasniegt 4 metru garumu un to evolūcijas vēsture joprojām nav īsti skaidra.

Pētnieki saka, ka nupat kā identificētās sugas pārstāvis ir vispilnīgāk saglabājies talatozaurs, kas jebkad atrasts Ziemeļamerikā, un sniedz daudz jaunas informācijas par šiem noslēpumainajiem dzīvniekiem.

“Talatozauri bija vieni no pirmajiem sauszemes rāpuļiem, kas atkārtoti pielāgojās dzīvei okeānā. Tie uz Zemes mitinājās desmitiem miljonu gadu, tomēr to fosilijas ir relatīvi retas. Tieši tāpēc šis atradums var palīdzēt aizpildīt nozīmīgus robus to evolūcijas stāstā,” stāstīja pētījuma autors Nīls Kellijs.

Pēc tam, kad tika atklāts, ka atradums ir pavisam jauna suga, zinātnieki centās noskaidrot, kā tā ir saistīta ar citiem talatozauriem. Noskaidrojās, ka “Gunakadeit joseeae” bija primitīvs talatozauru paveids, kam izdevās izdzīvot līdz Triasa perioda beigām, pēc kura talatozauri izmira.

Viena no raksturīpašībām, kas palīdzēja zinātniekiem identificēt šo īpatni, bija tā garais un spicais purns. Tā ir īpašība, kas parasti attīstās seklas jūras vides dēļ, kādā dzīvoja arī šie reptiļi. Tiesa, tieši šī īpašība, iespējams, arī veicināja to izmiršanu.

“Domājams, ka šie dzīvnieki bija īpaši pielāgojušies dzīvei seklā vidē, tāpēc, kad cēlās jūras līmenis, tie izmira,” teica pētnieki.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu