Ķīnā pazudis aktīvists: vai varas iestādes apklusinājušas vēl vienu koronavīrusa trauksmes cēlāju? (6)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

Ķīnā noslēpumaini pazudis cilvēktiesību aktīvists un pilsoniskais žurnālists, kurš stāstīja par koronavīrusa epidēmiju no tās epicentra Ķīnas pilsētā Uhaņā, liekot izskanēt pieņēmumiem, ka Ķīnas varas iestādes apklusinājušas vēl vienu trauksmes cēlāju, vēsta Lielbritānijas medijs “The Guardian”.

34 gadus vecais aktīvists Čeņs Cjuši pazuda pagājušajā ceturtdienā, tajā pašā dienā, kad no koronavīrusa nomira Uhaņas slimnīcas ārsts Li Veņlians, kurš viens no pirmajiem brīdināja par jaunas slimības uzliesmojumu, par to nonākot policijā, kur viņam tika likts pārtraukt izplatīt “baumas”.

Dienā, kad Čeņs pazuda, viņš bija devies vizītē uz slimnīcu. Pēc tam viņa ģimenei un draugiem vairs nav izdevies ar Čeņu sazināties.

Vīrieša māte uzskata, ka viņš piespiedu kārtā esot ievietots karantīnā, kas esot uzskatāms par varas iestāžu mēģinājumu Čeņu apklusināt.

“Es esmu Čeņa Cjuši māte. Tīmekļa draugi, it īpaši tie, kas atrodas Uhaņā, palīdziet man viņu atrast un noskaidrot, kas ar viņu noticis,” aktīvista māte lūdz ierakstā, kas publiskots Čeņa lapā sociālajā tīklā “Twitter”.

Aktīvists pazudis laikā, kad Ķīnas tīmekļa vidē novērots gandrīz bezprecedenta apmēru iedzīvotāju sašutums pēc Li nāves, par kuru tika ziņots divas reizes, tādējādi radot aizdomas, ka Ķīnas cenzūras aparāts mēģinājis manipulēt ar informācijas plūsmu par ārstu.

Čeņam sociālajā tīklā “Twitter” ir vairāk nekā 200 000 sekotāju, savukārt viņa sekotāju skaits “YouTube” pārsniedz 400 000.

Čeņs aktīvi stāstīja par koronavīrusa uzliesmojumu Uhaņā – viņš apmeklēja slimnīcas, kur runāja ar gan ar ārstiem, gan ar slimniekiem.

Līdzīgi kā Li, viņš tiek uzskatīts par vienkāršu iedzīvotāju, kurš cenšas palīdzēt citiem un sabiedrībai kopumā.

Ķīnas tīmekļa lietotāji izteikuši pieņēmumu, ka Čeņs ir ticis apklusināts tāpēc, ka centies sabiedrību informēt par to, kas patiesībā notiek koronavīrusa skartajā Uhaņā.

“Čeņs Cjuši nedrīkst kļūt par vēl vienu Li Veņlianu! Ķīnai ir jāļauj cilvēkiem runāt!” Čeņa gadījumu komentējis kāds Ķīnas sociālā tīkla “Weibo” lietotājs.

“Pasaulē nav supervaroņu, bet ir vienkārši cilvēki, kuri ceļas kājās,” norāda kāds cits sociālā tīkla lietotājs.

Kopš Čeņa pazušanas ierakstus viņa “Twitter” kontā veic viens no viņa draugiem, kurš vēlas palikt anonīms.

“Es uztraucos par viņa drošību un arī par viņa veselības stāvokli,” norāda draugs.

Čeņa aktivitātes jau iepriekš viņam radījušas problēmas ar policiju.

Viņš iepriekš taisījis reportāžas no iedzīvotāju protestiem Honkongā, kā rezultātā ticis aizturēts.

Savukārt par situāciju ar koronavīrusu no Uhaņas Čeņs vēstīja kopš 23.janvāra.

No Uhaņas publiskotajos video Čeņs redzams lietojam vien  minimālākos aizsarglīdzekļus pret vīrusu – brilles un sejas aizsargmasku.

Foto: AP/Scanpix

30.janvārī publiskotā video Čeņs stāsta par Uhaņas slimnīcām, kuras ir pilnas slimu cilvēku, no kuriem daļa ir spiesta gulēt pat gaiteņos.

“Man ir bail. Man priekšā ir slimība. Aiz manis ir Ķīnas administratīvā un juridiskā vara. Tomēr tik ilgi, kamēr esmu dzīvs, es stāstīšu par to, ko esmu redzējis un dzirdējis. Man nav bail mirt. Kāpēc lai man būtu bail no tevis, Komunistiskā partija?” šajā video norāda Čeņs.

Čeņa draugs Sjui Sjaoduns sarunā ar aģentūru AP izteicās, ka Čeņs esot piespiedu kārtā ievietots karantīnā uz vismaz divām nedēļām. Šādu rīcību varasiestādes pamatojušas ar aizdomām, ka viņš varētu būt inficējies ar vīrusu.

Tomēr, kā uzsver Sjui, Čeņs bijis vesels un nekas nav liecinājis, ka viņš būtu slims.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu