Citviet pasaulē: ASV grasās atteikties no gāzes plītīm, lai glābtu planētu (27)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Unsplash

Lai mazinātu mājsaimniecību ietekmi uz vidi, ASV pamazām sāk atteikties no gāzes plītīm. 

Mūsdienās īpaša nozīme tiek piešķirta ilgtspējībai un ekoloģijai, tādēļ teju par tendenci būvniecībā ir kļuvusi dabai draudzīgu risinājumu un materiālu izmantošana, taču ar to neaprobežojas ekoloģiska dzīvošana. Rūpējoties par vidi un cenšoties samazināt mājsaimniecību ietekmi uz dabu, nepietiks vien ar atkritumu šķirošanu, ekoloģiskām mājām un beziepakojuma dzīvesveidu. Jāatceras, ka būtisks gaisa piesārņojuma radītājs ir dabasgāzes, kas veido siltumnīcas efektu Zemes atmosfērā. ASV ir viena no pirmajām valstīm, kur pakāpeniski sākas atteikšanās no dabasgāzes izmantošanas mājsaimniecībās. 

Eiropā līdzīgas regulas ir sastopamas Nīderlandē - Amsterdamas pašvaldība ir pieņēmusi likumu, kas paredz pilnīgu atteikšanos no gāzes iekārtām līdz 2050. gadam. 

Pērn vairākas ASV pilsētas attiecās no dabasgāzes izmantošanas dzīvojamajos namos - pirmā pilsēta, kas pieņēma šādu regulu ir Berkelija, kam pēcāk sekoja vēl 20 pilsētas Kalifornijas štatā. Citviet pašvaldību jaunpieņemtās normas nebija tik drastiskas, taču piedāvāja līdzīgus noteikumus attiecībā uz gāzes iekārtu aizliegumu, vēsta ASV nekustamo īpašumu ziņu portāls "Curbed". 

Jāteic, ka pilnībā elektrificēts mājoklis nevar izslēgt dabasgāzes izmantošanu citviet - pat ja privātpersonu mājās un dzīvokļos vairs nebūs gāzes iekārtas, gāzi radītu citi avoti - transports, lauksaimniecība un industriālā rūpniecība.

Mājsaimniecību radītās siltumnīcu gāzu emisijas sastāda 40% no visām gāzu emisijām gadā ASV, bet pasaulē - 39%. Tomēr pat nelielas izmaiņas un regulas būs manāmas uzlabos esošo situāciju. 

Jāpiebilst, ka atteikšanās no gāzes iekārtām un tikai elektrisko iekārtu izmantošana būs dabai draudzīgs solis ar priekšnoteikumu, ja elektrība būs ražota no atjaunojamajiem resursiem. 

Komentāri (27)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu