66 miljonus gadu senā dinozaura fosilijā atklāta reta bērnu slimība

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Scientific Reports

66 miljonus gadu sena dinozaura fosilijā zinātnieki identificējuši retu slimību, kas cilvēkus skar vēl mūsdienās.

Telavivas Universitātes pētnieku uzmanību piesaistīja neparasti dobumi divos Kanādā atrastās dinozaura astes fosilijas segmentos. Pēc tam, kad viņi dinozaura skriemeļus salīdzināja ar divu cilvēku skeletiem, kas bija slimojuši ar audzēju, ko dēvē par Langerhansa šūnu histiociozi. Tā ir reta un bieži vien sāpīga slimība, kas lielākoties skar bērnus.

“Slimību diagnosticēšana skeletu atliekās vai fosilijās ir ļoti sarežģīta, jo bieži vien dažādas slimības un kauliem atstāj līdzīgas pēdas. Tomēr šī slimība uz kauliem atstāj visai unikālas pēdas, kas redzamas arī dinozaura fosilijā,” komentēja pētniece Hila Meja.

Lai izanalizētu dinozaura astes fosiliju, zinātnieki izmantoja augstas izšķirtspējas kompjūtertomogrāfijas uzņēmumus.

“Jaunās tehnoloģijas kā mikroskopiskā kompjūtertomogrāfija ļāva mums sīki izpētīt bojājumu struktūru un rekonstruēt augoni un asinsvadus, kas to “baroja”. Mikro un makro analīzes apstiprināja, ka audzējs patiesībā bija Langerhansa šūnu histiocioze. Tā ir pirmā reize, kad šī slimība ir diagnosticēta dinozauram,” ziņu izdevumam “CNN” komentēja Meja.

Cilvēkiem šī slimība reizēm tiek uzskatīta par retas formas vēzi, tomēr Meja stāsta, ka ekspertu vidū valda atšķirīgi viedokļi par to, kā identificēt šo slimību.

“Lielākā daļa tāda veida audzēju parādās 2 līdz 10 gadu vecu bērnu kaulos pēkšņi un var būt ļoti sāpīgi. Par laimi šie audzēji bieži pazūd bez ķirurģiskas iejaukšanās,” piebilda Meja.

Kā rakstīts pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “Scientific Report”, šie dinozauri jeb hadrozauri mēdza būt 10 metrus gari un svēra vairākas tonnas. Tie dzīvoja pirms 66 līdz 80 miljoniem gadu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu