Iedzīvotāju meklējumos: Itālijas pilsēta maksās īri jaunajiem pilsētniekiem

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Wikimedia Commons

Pēc tam, kad vairākas Itālijas pilsētas pārdeva pašvaldības īpašumā esošās mājas par vienu eiro, tās guva zināmus panākumus jaunu iedzīvotāju piesaistīšanā. Nu kāda saulainās Eiropas valsts pilsēta ir ķērusies pie citas metodes. 

Teora ir maza pilsēta Itālijā, Kampānijas reģionā, valsts siltākajā pusē - dienvidu daļā.  Šīs nelielās pilsētas pašvaldība grasās piesaistīt jaunos iedzīvotājus, apmaksājot tiem īri, ja iedzīvotāji ir gatavi apmesties pilsētā uz dzīvi, vēsta portāls "CNN".

Sicīlijas un Itālijas Alpu kalnu ziemeļu rajona pilsētu akcijas, kurās tika izpārdotas mājas viena eiro vērtībā, guva plašu atsaucību, un pamestas ēkas patiešām ieguva mērķtiecīgus saimniekus, kas jau tagad ir ķērušies pie renovācijas.

Tomēr Teoras pašvaldība pauž bažas, ka cilvēki iegādājas šos namus ar nodomu pārveidot tos par vasarnīcām un īslaicīgām dzīvesvietām, kas nebūt nav pilsētas mērķis.

Pilsētas pašvaldība cer piesaistīt jaunus iedzīvotājus, kas šeit apmetīsies uz pastāvīgu dzīvi. 

Pilsētas pašvaldība piedāvā jaunpienācējiem apmaksāt 150 eiro īri kādam no tukšajiem mājokļiem - šīs priekšrocības jaunais iedzīvotājs varēs baudīt divus gadus. Otra Teoras pašvaldības piedāvātā opcija ir 5000 eiro liels pabalsts mājokļa iegādei. 

Tomēr, lai iegādātos māju vai saņemtu apmaksātu īri, ir āķis - iedzīvotājiem ir jādeklarējas Teoras pilsētā uz trim gadiem un jaunajiem iedzīvotājiem ir jābūt ģimenei ar vismaz vienu bērnu.

"Es neticu, ka, pārdodot māju viena eiro vērtībā, izdosies uzlabot esošo demogrāfisko situāciju,"

portālam "CNN" atklāj Teoras mērs Stefano Farina. "Šīs mājas iegādājas tikai atpūtnieki, kas savā vasaras mājā ierodas vien uz dažiem mēnešiem gadā. Tas nav risinājums. Taču, iegūstot pilsētas iedzīvotāja statusu un skolas piepildot ar bērniem, tas garantē pilsētas atdzīvošanos."

Pilsētas mērs skaidro, ka pilsēta drastiski sāka zaudēt iedzīvotāju skaitu pēc postošas zemestrīces 1980. gadā. Pēc dabas katastrofas Teora un blakusesošā pilsēta Lioni tā arī  nav atguvušās. Jaunieši devās dzīvot uz citām pilsētām, bet pilsētā palika vien vecāka gadagājuma cilvēki.  

Patlaban pilsētā ik gadu piedzimst vidēji divi bērni, bet aizsaulē aiziet 20 sirmgalvji. Šobrīd pilsētā dzīvo tikai 1500 iedzīvotāju. 

Mazajā Itālijas pilsētā viena mēneša īre ir aptuveni 200 eiro par 100 kvadrātmetrus plašu dzīvokli, bet labā stāvoklī esošu māju cena sasniedz 30 000 eiro. Visas pilsētā esošās mājas ir samērā nesen pārbūvētas zemestrīces dēļ, turklāt dažas no tām ir mēbelētas. 

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu