Viduslaiku mistērija: kādēļ pilīs kāpnes būvētas pulksteņrādītāja virzienā?

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Unsplash

Dodoties ekskursijās uz viduslaiku pilīm, neviļus var gadīties atklāt nelielu viduslaiku arhitektūras noslēpumu - šaurajos torņos spirālveida kāpnes vijas pulksteņrādītāja virzienā. 

Spirālveida kāpnes, kas vijas pulksteņrādītāja virzienā, nav tikai vienas valsts viduslaiku arhitektu kaprīze. Šādu kultūrvēsturisku fenomenu ir iespējams novērot vairākās Eiropas valstīs. Iemesls šādai būvniecības taktikai bija pavisam vienkāršs - pulksteņrādītāja virzienā izkārtotās kāpnes aizkavēs iebrucējus, proti, zobeni pārsvarā bija radīti tieši labajai rokai, bet, ejot pa kāpnēm, zobenu vēzienus aizkavētu iekšējā siena. Pulksteņrādītāja virzienā izkārtotās kāpnes pamatīgi apgrūtinātu uzbrukumus, turklāt cīņas laikā apakšā esošais uzbrucējs atrastos neaizsargājamā pozīcijā, jo cīņas laikā uzbrucējam būtu jāveic apļveida kustība ar zobenu, lai atkal ieņemtu piemērotu pozīciju trieciena raidīšanai - šīs kustības rezultātā uzbrucējs pilnībā pakļauj sevi pretinieka cirtieniem, vēsta portāls "Nerdist".

Foto: Unsplash

Kas attiecas uz pils aizstāvjiem - pulksteņrādītāja virzienā izkārtotās kāpnes atkal kalpo viņu labā. Torņa ieloki un arkas saskan ar zobena vēzienu, kas atvieglo uzbrucēja sakaušanu.  

CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu