Akcīzes nodokļa ieņēmumi pērn pieauguši par 35 miljoniem

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters / Scanpix

Akcīzes nodokļa ieņēmumi 2019.gadā bija 1,06 miljardi eiro, kas ir par 35 miljoniem eiro jeb 3,4% vairāk kā 2018.gadā, liecina Valsts ieņēmumu dienesta (VID) apkopotie akcīzes preču aprites rādītāji.

2019.gada akcīzes nodokļa ieņēmumu plāns izpildīts par 95,1%.

VID uzsver, ka akcīzes nodokļa ieņēmumi ir būtisks valsts kopbudžeta ieņēmumu avots, jo veido 11% no kopējiem nodokļu ieņēmumiem valsts budžetā. 

VID skaidro, ka 2019.gadā akcīzes nodokļa ieņēmumus galvenokārt ietekmēja akcīzes nodokļa likmju izmaiņas. 2019.gada 1.janvārī akcīzes nodokļa likmes tika palielinātas tabakas izstrādājumiem (neskaitot cigaretes), 2019.gada 1.martā - alkoholiskajiem dzērieniem un 2019.gada 1.jūlijā - cigaretēm. 

Savukārt, 2019.gada 1.augustā, saistībā ar nodokļu politikas izmaiņām akcīzes jomā Igaunijā, atkārtoti mainījās akcīzes nodokļa likme alkoholiskajiem dzērieniem - par 15% tika samazināts akcīzes nodokļa likmes apmērs pārējiem alkoholiskajiem dzērieniem. 

Tāpat VID skaidro, ka akcīzes nodokļa ieņēmumus būtiski ietekmē legālais akcīzes preču patēriņš, kas, savukārt, ir cieši saistīts ar valsts ekonomisko attīstību, patērētāju pirktspēju, kā arī akcīzes nodokļa likmju politiku kaimiņvalstīs. 

VID norāda, ka pēdējos gados būtiskas nodokļa likmju diferences rezultātā pieaug Igaunijas un Skandināvijas valstu pircēju skaits Latvijā. Tā rezultātā pieaug alkoholisko dzērienu un arī citu akcīzes preču realizācija Latvijas-Igaunijas pierobežā, tā veicinot akcīzes nodokļa ieņēmumu pieaugumu Latvijā.

Akcīzes nodokļa ieņēmumu struktūrā vislielākais īpatsvars ir akcīzes nodoklim par naftas produktiem - 2019.gadā tas veido 51% no visiem akcīzes nodokļa ieņēmumiem, tālāk seko ieņēmumi par par alkoholiskajiem dzērieniem (tai skaitā alu) - 24% un par tabakas izstrādājumiem - 21,5%.

Akcīzes nodokļa ieņēmumi par naftas produktiem pērn bija 540,6 miljoni eiro, par tabakas izstrādājumiem - 228,2 miljoni eiro, par alkoholiskajiem dzērieniem (tai skaitā alu) - 255,7 miljoni eiro un ieņēmumi par pārējām akcīzes precēm - 39,5 miljoni eiro. 

2019.gadā salīdzinot ar 2018.gadu akcīzes nodokļa ieņēmumi ir pieauguši - par alkoholiskajiem dzērieniem (tai skaitā alu) par 13,7 miljoniem eiro, par tabakas izstrādājumiem - par 19,4 miljoniem eiro un par naftas produktiem - par vienu miljonu eiro. Savukārt. ieņēmumi par pārējām precēm kopskaitā pieauguši par 0,7 miljoniem eiro.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu