Vai dinozauru asinis bija aukstas vai karstas? Atbilde varētu slēpties to olu čaumalās

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP / Scanpix

Pētnieki saka, ka ideja par aukstasiņu zvīņainajiem dinozauriem, kādus mums rāda Holivudas filmās, varētu būt maldinoša.

Mēs zinām, ka daudzi dinozauri bija klāti ar tādām kā putnu spalvām un bija visai košās krāsās. Iespējams, ka tie arī izklausījās kā putni, drīzāk ūjinot kā baloži, nekā rēcot. Savukārt Jēla Universitātes zinātnieku pētījums, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “Science Advances”, liecina, ka asinis šo reptiļu dzīslās, iespējams, bija siltas. Tas nozīmē, ka tie nemaz nebija aukstasiņu dzīvnieki, kā uzskatīts iepriekš. Šis atklājums balstīts uz dinozauru olu čaumalu fosilijām.

“Savā evolūcijas posmā dinozauri atradās starp putniem, kas ir siltasiņu dzīvnieki, un reptiļiem, kas savukārt ir aukstasiņu. Mūsu pētījuma rezultāti parāda, ka visu sugu dinozauru ķermeņa temperatūra bija siltāka par vides temperatūru,” komentēja pētniece Robina Dosone.

Foto: Robin R. Dawson/Science Advances

Zinātnieki izpētīja maza gaļēdāja dinozaura (tiranozaura radinieka), augēdāja maijozaura un megalolīta olu čaumalu fosilijas.

Antīkais termometrs

Novērojot oglekļa un skābekļa izvietojumu olu čaumalu fosilijās, zinātnieki spēja aprēķināt attiecīgās dinozauru mātītes ķermeņa temperatūru.

“Ņemot vērā, ka olas ir formējušās iekšā dinozaurā, tās var kalpot kā antīkais termometrs,” teica viens no pētījuma autoriem Pinčelli Halls.

Lai noskaidrotu vides temperatūru, kāda bija laikā, kad olas tika izdētas, pētnieki veica tādu pašu analīzes procesu ar aukstasiņu dzīvnieku olu fosilijām. Šo dzīvnieku ķermeņa temperatūra pielāgojas apkārtējās vides temperatūrai.

Viņi atklāja, ka pārbaudītie paraugi liecina, ka dinozauru ķermenis bija siltāks par apkārtējo vidi. Atšķirībā no reptiļiem, kas piemērojas apkārtējās vides temperatūrai, dinozauri spēja iekšēji ražot siltumu.

Dinozauru ķermeņa temperatūra, kā izrādījās, bija atšķirīga, proti, mazā dinozaura ķermeņa temperatūra bija 10 grādus pēc Celsija augstāka par vides temperatūru, maijozaura 15 grādus pēc Celsija augstāka, bet megalolīta vien 3 līdz 6 grādus pēc Celsija augstāka.

“Tas, ko mēs atklājām, parāda, ka spēja metaboliski paaugstināt ķermeņa temperatūru virs vides temperatūras piemita arī dinozauriem,” teica Dosone.

Tas, vai dinozauri bija aukstasiņu vai siltasiņu dzīvnieki, ir daudzu zinātnisku diskusiju temats.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu