"Vai tā ir cilvēcība?" Vardarbīgās hinduistu un musulmaņu sadursmes Indijā (38)

TVNET/REUTERS
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Danish Siddiqui / REUTERS

Šonedēļ Deli notika vardarbīgas reliģiskās sadursmes, ko izraisīja Indijas jaunais pilsonības likums. Par šo notikumu simbolu kļuva aģentūras "Reuters" fotogrāfija, kurā hinduistu pūlis uzbrūk musulmaņu garāmgājējam.

Sadursmes sākās svētdien, sastopoties grupām, kas bija izgājušas demonstrācijās par un pret jauno pilsonības likumu. Jaunais likums, kas tika pieņemts decembrī, paredz piešķirt pilsonību reliģiskajām minoritātēm no kaimiņvalstīm, bet ne musulmaņiem.

Asiņainajās sadursmēs miruši vairāk nekā 30 cilvēki, bet vēl vairāki simti ievainoti. Upuru vidū ir gan musulmaņi, gan arī hinduisti.

37 gadus vecais Mohammads Zubairs pirmdien mājupceļā no mošejas sastapa lielu cilvēku pūli. Lai izvairītos no sadursmes, viņš nolēma izmantot citu ceļu caur gājēju tuneli. Tā bija kļūda.

Dažu sekunžu laikā Zubairs bija nogrūsts zemē, bet viņam apkārt bija sapulcējušies vairāki desmiti hinduistu vīriešu, kuri sāka viņu sist ar nūjām un metāla caurulēm. Viņam no galvas sāka tecēt asinis. Sitieni kļuva tikai spēcīgāki. 

Foto: Reuters/ScanPix

Zubairs pastāstīja "Reuters" žurnālistiem savu versiju par notikušo. Raidorganizācija viņu apciemoja radinieka mājās citā pilsētas rajonā, kur viņš patlaban ārstē savainojumus. 

"Viņi redzēja, ka esmu viens pats. Viņi ieraudzīja manu cepuri, bārdu un drēbes. Viņi redzēja, ka esmu musulmanis," Zubairs sacīja žurnālistiem. "Viņi vienkārši sāka uzbrukt, kliedzot saukļus. Vai tā ir cilvēcība?"

Citi musulmaņi sāka sviest uzbrucējiem ar akmeņiem un aizvilka samaņu zaudējušo Zubairu drošībā. Vēlāk viņu nogādāja slimnīcā. Tur mediķi apkopa brūces uz Zubaira galvas un tās pašas dienas vakarā viņu izrakstīja.

"Man likās, ka nepalikšu dzīvs," saka Zubairs. "Es domāju par savu Allāhu."

Indijas premjerministra Narendras Modi pārstāvētā Indijas Tautas partija (BJP) pārstāvis norādīja, ka politiskais spēks neatbalsta nekāda veida vardarbību, kā arī vainoja oponentus haosa izraisīšanā ASV prezidenta Donalda Trampa vizītes laikā, lai grautu Indijas tēlu pasaulē. Viņš uzskata, ka vardarbības uzliesmojumam neesot nekāda sakara ar Modi valdības politiku.

Pēc uzvaras 2019.gada maijā notikušajās vēlēšanās Modi īstenojis politiku, kur hinduistu intereses tiek virzītas priekšplānā. Apmēram 80% Indijas iedzīvotāju ir hinduisti, taču musulmaņu skaits tik un tā ir iespaidīgs - 180 miljoni cilvēku. Jaunais pilsonības likums sašķēlis sabiedrību divās nometnēs, un dažviet Deli izcēlušies spontāni vardarbības uzliesmojumi.

Pagājušā gada augustā Modi valdība atcēla Kašmiras - Indijas vienīgā štata, kur vairums iedzīvotāju ir musulmaņi, - īpašo statusu.

Komentāri (38)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu