Koronavīrusa radītās sekas var izrādīties politiski izšķirošas Trampam (17)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP / Scanpix

Akciju tirgus tuvu sabrukumam. Arvien lielāki recesijas draudi. Pamatīga uzmanība ASV veselības aprūpei, kas ASV prezidenta Donalda Trampa prezidentūras laikā ir piedzīvojusi ievērojamas pārmaiņas. “Goldman Sachs” izplatījusi brīdinājumu Volstrītai, ka koronavīrusa radītās sekas ekonomikā varētu izrādīties liktenīgas Trampa politiskajai karjerai, vēsta CNN.

Potenciālās politiskās sekas, ko varētu radīt koronavīruss, ir radījušas lielu neskaidrību. Investori jau pašlaik mēģina apzināt epidēmijas ietekmi arī uz politisko vidi, jo jau pašlaik ir skaidrs – sekas uz ekonomiku būs.

“Ja koronavīrusa epidēmija materiāli ietekmēs ASV ekonomisko izaugsmi, tas var nozīmēt to, ka Demokrātu partijai būs lielākas izredzes uzvarēt šoruden gaidāmajās prezidenta vēlēšanās,” sacīja “Goldman Sachs” analītiķis Bens Snaiders ziņojumā, kas publiskots trešdienas vakarā.

Ekonomisko izaugsmi var ietekmēt negatīvas tendences biržās, jo investori cer, ka ASV turpinās zemu nodokļu politiku, kā arī draudzīgākus regulējumus, kas ieviesti Trampa administrācijas laikā. Tramps, protams, vienmēr ir mēģinājis rast risinājumu, lai palielinātu akciju cenas biržās.

Tomēr tas nav noslēpums, ka ekonomiskās izaugsmes palēnināšanās var izrādīties fatāls trieciens amatā esošajam prezidentam. Tieši tā tas notika 1992. gadā, kad Bils Klintons prezidenta vēlēšanās uzvarēja amatā esošo valsts vadītāju Džordžu Bušu vecāko.

“Goldman Sachs” analītiķi pauž, ka ekonomiskā izaugsme vēlēšanu gada otrajā ceturksnī ir atslēgas rādītājs tam, kā varētu beigties ASV prezidenta vēlēšanas, kas notiks novembrī.

Palielinās bažas par recesiju

Ekonomisti ir brīdinājuši, ka koronavīruss var radīt būtisku ekonomiskās izaugsmes tempu palēnināšanos un pat recesiju. “Moody’s Analytics” vecākais ekonomists Marks Zandijs sacīja, ka viņš redz 40% iespējamību, ka ASV piedzīvos recesiju jau šī gada pirmajā pusgadā. Iepriekš šāda iespējamība tika vērtēta ar 20%.

Arī bijusī ASV Federālo rezervju vadītāja Dženeta Jellena ir paziņojusi, ka “ASV ekonomikas debesu pamale kļūst tumšāka”.

“Ir skaidrs, ka tas [koronavīruss] var novest ASV līdz recesijas stāvoklim,” sacīja Jellena pasākumā Mičiganā, vēsta aģentūra “Bloomberg”.

Bažas par koronavīrusu pašlaik nosaka toni finanšu tirgos, un pārdošanas apjomi ir būtiski samazinājušies pēc tam, kad ASV amatpersonas pirmo reizi apstiprināja, ka valstī ir fiksēts nezināmas izcelsmes koronavīrusa gadījums.

Baidoties par ekonomikas izaugsmes recesiju, “S&P 500” indeksa rādītāji ir kritušies par 9%. Šāds kritums var nozīmēt sliktāko nedēļas rādītāju kopš 2008. gada finanšu krīzes. Tāpat būtisku kritumu ir piedzīvojušas naftas cenas. Pieprasījums pēc naftas, kā arī citos finanšu sektoros ir samazinājies, un atsevišķās nozarēs tiek sasniegti rekordzemi finansiālie rādītāji.

Savukārt CNN veidotais Biznesa indekss norāda, ka biržu vidū ir redzami signāli “par lielām bailēm”, kas vēl pirms nedēļas bija vērtējamas kā neitrālas.

Protams, investori nereti reaģē pārspīlēti, pārdodot savus aktīvus vispirms, un tikai pēc tam uzdodot jautājumus par to, vai ir pamats tik asai reakcijai. Ja ASV izvairīsies no nopietna vīrusa uzliesmojuma un ekonomika saglabāsies stabilā līmenī, tad izaugsme un aktivitāte biržās var visai ātri atgūt iepriekšējos apjomus.

Kas attiecas uz Donalda Trampa nepārvēlēšanu – tas daudziem Volstrītā būtu liels šoks. Pašreizējās prognozes liecina, ka Trampa galvenais konkurents vēlēšanās no Demokrātu partijas būs Bērnijs Sanderss, kurš bauda zināmus panākumus Demokrātu partijas atbalstītāju vidū.

“Daudzi tirgus dalībnieki tic, ka Trampam pret Sandersu vēlēšanās šī gada novembrī būs visai ievērojams pārsvars,” teikts “Goldman Sachs” paziņojumā.

Ja Sanderss tiks nominēts, finanšu tirgi par to priecāsies

Pašreizējās tendences liecina, ka Trampa pārvēlēšanas izredzes ir atkarīgas no tā, kādi panākumi priekšvēlēšanu kampaņas laikā būs Sandersam. Pašlaik investori ir norādījuši uz dažiem riska faktoriem, ar kuriem ASV varētu nākties saskarties, ja par Baltā Nama saimnieku kļūs Sanderss. Tomēr – kā norāda vairāki analītiķi, Sandersa panākumi ir palīdzējuši stabilizēt situāciju finanšu tirgū un biržās. Arī investoru vidū sāk pieaugt uzticība Sandersam, lai gan vēl pirms neilga laika investori paredzēja, ka pārvēlēšana Trampam būs visai viegls uzdevums.

Biržām un akciju tirgiem ziņa, ka Sanderss iegūs oficiālu nomināciju, būs labas ziņas, sacīja ASV politikas stratēģijas pētnieks uzņēmumā “AGF Investments” Gregs Valjers.

Sanderss pats sevi ir raksturojis kā “demokrātu – sociālistu”. Viņš iepriekš aicinājis izbeigt lielo banku darbību, kā arī nodrošināt bezmaksas veselības aprūpi visiem iedzīvotājiem, kā arī ieviest papildu nodokļus turīgajiem. Sanderss arī vēlas atcelt Trampa administrācijas noteiktos nodokļu atvieglojumus lielajiem uzņēmumiem, kas tiem ļāva gūt peļņu no labvēlīgām akciju vērtības svārstībām.

Lai arī Sandersa platforma varētu šķist netīkama lielai daļai Kongresa locekļu, viņa dalība vēlēšanās varētu būtiski mainīt spēku samēru daļā ASV ekonomikas. Tas ir skatāms gan pozitīvā, gan negatīvā nozīmē, jo pašlaik vēl grūti prognozēt, kā Sandersa administrācija tiktu galā ar dažādajiem izaicinājumiem. Tomēr “Goldman Sachs” aicina nenovērtēt par zemu Sandersa izredzes kļūt par prezidentu.

“Pretēji tam, kādas prognozes izsaka investori finanšu tirgos, kādi ir aptauju rezultāti, ir skaidrs, ka novembrī, kad būs prezidenta vēlēšanas, Sanderss Trampam sagādās labu konkurenci,” teikts “Goldman Sachs” ziņojumā.

Komentāri (17)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu