Dinozaura pēdu nospiedumi piepilsētas mājas skapī palīdz atklāt aizvēsturisku mistēriju

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Anthony Romilio, Roslyn Dick, Heather Skinner & Janice Millar

Aizvēsturiskā mistērija, kas zinātniekus mulsinājusi jau pusgadsimtu ilgi, beidzot ir atrisināta.

Tas ir izdevies, pateicoties jaunai informācijai, kas saistīta ar dinozauriem, to skaitā dinozaura ģipša pēdu nospiedumiem, kas atrasti kādas Sidnejas piepilsētas mājas patrepē.

Tagad, kad šī informācija un materiāli ir izanalizēti un publicēti zinātniskajā žurnālā “Historical Biology”, zinātniekiem ir apjomīgākas zināšanas par dinozauriem, kas atstāja nospiedumus alā Morgana kalnā, centrālajā Kvīnslendā.

Atklājums izdevās, tikai pateicoties tam, ka nejauši satikās paleontologs un zobārsts, rakstīts izdevumā "Newsweek".

Dinozauru pēdu nospiedumi Morgana kalna alā jau sen ir mulsinājuši zinātniekus. Iemesls mulsumam ir faktā, ka nospiedumus atstājuši gaļēdāji teropodi – dinozauru grupa, kurā ietilpst spinozauri, gigantozauri un paši zināmākie - tiranozauri, tomēr pēc nospiedumiem redzams, ka tie pārvietojušies uz četrām kājām.

“Mums prātā neienāktu, ka tiranozauri vai to agrīnie priekšteči varēja izmantot priekšējās “rokas”, lai pārvietotos,” komentēja Kvīnslendas Universitātes paleontologs Entonijs Romilio.

Foto: Anthony Romilio, Roslyn Dick, Heather Skinner & Janice Millar

Tiesa, pierādījumu trūkuma dēļ Romilio un citi zinātnieki nespēja pierādīt vai noliegt šo dinozauru spēju pārvietoties uz četrām kājām.

Tagad tas ir izdevies.

Jauni pierādījumi liecina, ka pēdu nospiedumu forma vairāk atgādina zālēdāju teropodu, nevis gaļēdāju. Īpaši par to liecina izplestie pirksti un vidējā pirksta garums. Beigu beigās pētnieki secināja, ka tur nav redzams priekšējā locekļa nospiedums, proti, tie visi ir pēdu nospiedumi.

Romilio stāsta, ka pēdas atstājuši divi zālēdāji, kas katrs pārvietojas uz divām kājām.

“Kombinācijā ar jau esošajām zināšanām par dinozauriem mums izdevās atklāt visai skaidru stāstu,” teica Romilio.

Tomēr šis atklājums nebūtu ieraudzījis dienas gaismu bez vietējās zobārstes un ģeologa meitas Rozlīnas Dikas. Viņas tēvs Ross Steinzs – ģeologs, kurš kādu laiku 1954. gadā strādāja arī Morgana kalna alās, - bija savācis lielu skaitu nepublicēta materiāla, kas saistīts ar dinozauriem, to skaitā piezīmju grāmatiņas un nedigitalizētas fotogrāfijas.

“Mēs pat atradām patrepē noglabātu ģipša plāksni ar dinozauru pēdu nospiedumu atlējumu,” teica Dika.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu