Pasargā galdu jeb kādēļ atvilktnē neglabāt vecas baterijas (2)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Pixabay

Mazā atvilktne rakstāmgalda malās vai zem virsmas ir lieliska vieta, kur salikt vajadzīgus un arī nevajadzīgus sīkumus, taču šeit ne visu drīkst glabāt. Rakstāmgalda atvilktnē nav vēlams glabāt vecas baterijas. Lūk, kāpēc.  

Rakstāmgalda atvilktne nereti ir tā vieta, kur valda vislielākais jūklis mājoklī. Ne velti šeit ir iespējams atrast dzimšanas dienas kartītes no 1999. gada, senu telekarti divu latu vērtībā, čupu pildspalvu un zīmuļu, kā arī veselu bļodu ar vecām baterijām. Jāteic, ka tieši baterijas ir bīstamais elements atvilktnes lietu murskulī - saskarē ar citiem metāla piederumiem tās rada aizdegšanās risku. 

Ja baterijas negatīvo un pozitīvo polu vienlaikus skar metāla priekšmeti, tie neviļus iedarbina bateriju un izraisa īssavienojumu, kas rada pietiekami lielu enerģijas lādiņu, kas var aizdedzināt turpat atvilktnē samestos papīrus un izraisīt aizdegšanos. Atvilktne ir kā miskaste, kur bez baterijām parasti mētājas vēl papīra klipši un saspraudes, kādi instrumenti, monētas, atslēgas, lādētāji, vadi, pildspalvas vai pat alumīnija folijas rullis, vēsta portāls "Reader's Digest". 

Portāls skaidro, ka visbīstamākās ir deviņu voltu baterijas, jo šo bateriju poli atrodas viens otram blakus, līdz ar to īssavienojums var rasties ārkārtīgi viegli. Taču arī AA un AAA tipa baterijas nav ieteicams vieglprātīgi iemest atvilktnes bezdibenī. 

Labākais veids, kā uzglabāt izlietotās baterijas, ir to oriģinālajā iepakojumā vai ieberot tās atsevišķā plastmasas burkā vai traukā, bet vislabāk tās iespējami drīzāk izmest speciālajos bateriju savākšanas punktos. Ņem vērā, ka deviņu voltu baterijas nedrīkst glabāt kopā ar citām, jo tās var savā starpā reaģēt, veidojot pat eksplozīvu priekšmetu.  

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu