Diktatora māsa turpina kāpienu pa Ziemeļkorejas varas vertikāles kāpnēm (13)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

Ziemeļkorejas vadoņa Kima Čenuna jaunākā māsa Kima Jočena pagājušajā nedēļā izplatījusi pirmo oficiālo paziņojumu, kurā vārdiski uzbrukts Dienvidkorejai, vēsta aģentūra AP.

Kimas Jočenas paziņojums bija atbildes reakcija uz Dienvidkorejas pausto nosodījumu attiecībā uz Ziemeļkorejas pagājušās nedēļas sākumā izšautajiem lādiņiem, kas uzskatāmi par Ziemeļkorejas šā gada pirmo lielo ieroču izmēģinājumu.

Savukārt dažas dienas pirms lādiņu izšaušanas Ziemeļkorejas mediji ziņoja, ka Kims Čenuns pats personīgi esot pārraudzījis artilērijas mācības.

Kima Jočena ir atbildīga par Ziemeļkorejas propagandas jautājumiem un regulāri manāma svarīgās sava brāļa aktivitātēs, piemēram, samitos ar ASV prezidentu Donaldu Trampu vai citu valstu līderiem.

Tomēr viņas pagājušās nedēļas paziņojums, ko izplatīja Ziemeļkorejas valsts mediji, bija pirmais viņas "neatkarīgais" paziņojums – tas, visticamāk, liecina par Kimas Jočenas statusa un ietekmes nostiprināšanos Ziemeļkorejas varas vertikālē.

Foto: AP/Scanpix

Kima Jočena savā paziņojumā asi kritizē Dienvidkorejas prezidenta pili jeb tā dēvēto Zilo namu par tā Ziemeļkorejai veltītajiem pārmetumiem saistībā ar militārajiem izmēģinājumiem un aicina Dienvidkoreju pārtraukt uzvedību, kas neveicinot militārā saspīlējuma mazināšanos starp abām Korejām.

Viņa apsūdz Dienvidkoreju gangsteriem raksturīgā pieejā, ko nekad nepieļautu cilvēki ar normālu domāšanu. Tāpat viņa Dienvidkorejas Zilo namu nosaukusi par “apdegušu bērnu, kurš turpina spēlēties ar uguni”.

Savā asajā vēstījumā Kima Jočena gan nenosauc vārdā Dienvidkorejas prezidentu Munu Džēinu, ar kuru viņa vairākas reizes tikusies.

Savukārt Dienvidkorejas Apvienošanās ministrija pagājušajā nedēļā nesniedza savus komentārus par Kimas Jočenas paziņojumu, vien uzsverot, ka abām Korejām savos paziņojumos vajadzētu izturēties ar abpusēju cieņu.

Foto: AP/Scanpix

Vadoņa māsa paziņojumu izplatījusi kā Ziemeļkorejas strādnieku partijas Centrālās komitejas departamenta vadītāja pirmā vietniece.

Viņa arī ieņem amatu ietekmīgajā Ziemeļkorejas politbirojā, kā arī ir Ziemeļkorejas parlamenta locekle.

Dienvidkorejas amatpersonas un dažādi eksperti Ziemeļkorejas jautājumos uzsver, ka Kima Jočena ir uzskatāma par galveno Ziemeļkorejas propagandas amatpersonu.

Kimas pagājušās nedēļas paziņojums nepārprotami norāda uz viņas viņas statusa un ietekmes pieaugumu, jo tagad viņa savus paziņojumus izplata individuāli, kas apliecina, ka viņas pienākumi ir daudz plašāki nekā tikai asistēšana savam brālim dažādos publiskos pasākumos, norāda Dienvidkorejas domnīca “Sejong Institute”.

Kimas Jočenas līdzdalība vairākos svarīgos samitos, kuros Kims Čenuns tikās ar ASV, Dienvidkorejas un Ķīnas valstu vadītājiem, veicinājusi spekulācijas, ka Kima Jočena varētu būt pat otra ietekmīgākā persona Ziemeļkorejā aiz sava brāļa.

Komentāri (13)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu