Londonā arestē Kazahstānas eksprezidenta meitas un mazdēla īpašumus $100 miljonu vērtībā (6)

TVNET/BBC
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Pagājušogad Londonā kā "neizskaidrotas bagātības" tika arestētas divas lepnas privātmājas un dzīvoklis, kuru kopējā vērtība ir ap 100 miljoniem ASV dolāru (88 miljoniem eiro). 

Izrādās, ka vērtīgie nekustamie īpašumi pieder Kazahstānas autokrāta Nursultana Nazarbajeva meitai un mazdēlam, ziņo raidorganizācijas BBC Krievijas ziņu dienests. Viņi nav varējuši pierādīt, kāda izcelsme ir naudai, par kuru iegādāti īpašumi.

Pēc Lielbritānijas tiesībsargājošo iestāžu prasības pagājušogad tika arestēta apsargāta māja ar baseinu un kinozāli, kas atrodas vienā no valsts dārgākajām ielām - Bišopsavēnijā. Arestēta arī privātmāja Haigeitā un liels dzīvoklis Čelsijā.

Lielbritānija tolaik paziņoja, ka nekustamie īpašumi esot saistīti ar politiski ietekmīgu figūru, taču sīkākas ziņas nesniedza.

BBC noskaidroja to īpašniekus, sadarbībā ar organizācijām "Finance Uncovered" un "Transparency International" analizējot publiski pieejamos datus. Otrdien Londonas Augstākā tiesa atļāva šo informāciju publiskot, neraugoties uz īpašnieku iebildumiem.

Lepno īpašumu saimnieki izrādījās Kazahstānas ilggadējā autokrāta Nazarbajeva meita Dariga Nazarbajeva, kā arī viņas vecākais dēls Nuralijs Alijevs ar sievu Aīdu. Viņi tiesā apstrīd nekustamā īpašuma arestēšanu.

Mājas un dzīvoklis savulaik tika nopirkti par vairāk nekā 100 miljoniem dolāru, taču tagad tie varētu būt pat daudz vērtīgāki.

To arestēšana bija viens no pirmajiem soļiem Lielbritānijas jaunajā kampaņā pret naudas atmazgāšanu ar nekustamā īpašuma darījumiem valstī. Ar speciālu orderi (Unexplained Wealth Orders) iespējams konfiscēt īpašumu, ja saimnieks nevar pierādīt, ka ir to iegādājies par godīgi sapelnītu naudu.

Pirmais šāda veida orderis tika izdots 2018.gadā pret Azerbaidžānas bijušā valsts bankas vadītāja sievu.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu