"Covid-19" Itālijā: eksperti skaidro, kāpēc mirstības rādītāji ir augstāki nekā citviet (2)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: SCANPIX

Itālijā ir augstākie mirstības rādītāji no "Covid-19". Eksperti uzskata, ka tas varētu būt saistīts ar valsts demogrāfisko struktūru, raksta "The Wall Street Journal".

Itālijā apmēram 6% saslimšanas gadījumu ir beigušies ar nāvi. Globālā mērogā vidējais rādītājs ir 3,5%, liecina Pasaules Veselības organizācijas (PVO) dati, taču patiesībā tas varētu būt zemāks, jo ne visi saslimšanas gadījumi tiek reģistrēti.

Nepilnu trīs nedēļu laikā Itālija no trim saslimšanas gadījumiem nonākusi līdz lielākajam "Covid-19" uzliesmojumam ārpus Ķīnas. 

Pagājušonedēļ Itālijā dienā no vīrusa mira vairāk cilvēku nekā valstī, kur tas sāka izplatīties. Itālijas rādītāji rada pamatu bažām. "The Wall Street Journal" aptaujātie eksperti norāda, ka iemesls visdrīzāk slēpjas Itālijas demogrāfiskajā struktūrā - tur dzīvo daudz gados vecu cilvēku.

No bioloģijas viedokļa tas ir neizskaidrojami," saka Padujas Universitātes virusologs Džordžo Palū. "Vienīgais, kas skaidri zināms, ir tas, ka Itālijas sabiedrība ir viena no vecākajām visā pasaulē."

Globālie dati liecina, ka veciem cilvēkiem inficēšanās ar "Covid-19" biežāk beidzas letāli nekā jauniem. Itālijā 58% mirušo bija vecāki par 80 gadiem, un vēl 31% bija septiņdesmitgadnieki, liecina Itālijas Nacionālā veselības institūta dati.

"Ja salīdzinām pa vecuma grupām, mūsu mirstības rādītāji ir līdzīgi vai pat zemāki nekā Ķīnā," uzsver institūta galvenais epidemiologs Džovanni Reca. "Mūsu sabiedrība ir ļoti novecojusi."

Itālijas sabiedrība ir otrā vecākā pasaulē uzreiz pēc Japānas.

Dienvidkorejā - vēl vienā attīstītā valstī, kurā uzliesmojuma apmēri vēl nesen bija līdzīgi kā Itālijā, - mirstības rādītājs ir vien 0,7%. Mirušie bija veci cilvēki un tie, kuriem jau bija citas veselības problēmas. Taču interesanti, ka Dienvidkorejā apmēram četras piektdaļas no vairāk nekā 7000 saslimušajiem ir jaunāki par 60 gadiem.

Reca norāda, ka Itālijas analīžu veikšanas politika, visticamāk, veicina nāves gadījumus. Valstī līdz pirmdienai bija pārbaudīti apmēram 54 000 cilvēki, bet analīzes lielākoties veiktas tikai cilvēkiem, kuriem ir izteikti simptomi vai kuri dzīvo vietās ar augstu "Covid-19" inficēšanās risku. Tas nozīmē, ka slimnieki ar viegliem simptomiem netiek pārbaudīti.

Turpretī Dienvidkoreja, sākoties uzliesmojumam, veica masveida pārbaudes un identificēja tos, kuriem ir vislielākais saslimšanas risks. Valstī ir plašs infekcijas slimību likums, kas veselības dienesta darbiniekiem ļāva piekļūt pilsoņu kredītkaršu darījumiem, viedtālruņu datiem un drošības kameru ierakstiem. Dienvidkorejas valdība paziņoja, ka dienā spējot pārbaudīt līdz pat 10 000 cilvēku mobilās vai ārstniecības iestādēs ierīkotās klīnikās.

Itālijā pašlaik noris centieni palēnināt vīrusa izplatīšanos, kamēr veselības aprūpes sistēma nav pārslogota līdz tādam līmenim, kad nav iespējams sniegt palīdzību visiem sasirgušajiem.

Lombardijā tiek iekārtotas jaunas gultasvietas smagi slimajiem, atliktas plānveida operācijas un veidotas pagaidu slimnīcas. Vairums no 150 reģionā esošajām slimnīcām koncentrējas uz "Covid-19" pacientiem.

Taču slimnieku skaits aug straujāk par jaunajām gultasvietām. Ārsti brīdina, ka vissmagāk skartajos reģionos intensīvās terapijas nodaļās jau nedēļas laikā varētu aptrūkties gultu, ja inficēšanās gadījumu skaits turpinās pieaugt līdzšinējā tempā - par 25% dienā. Lombardijā apmēram 60% intensīvās ārstniecības nodaļā esošo pacientu ir vecāki par 65 gadiem.

"Vajadzīgas milzu pūles. Veselības aprūpes sistēma turas kopā. Bet tā tas paliks vienīgi tad, ja inficēšanās temps samazināsies," uzsver ārsts Ivano Riva no Bergamo - pilsētas, kas ir Lombardijas uzliesmojuma pašā sirdī.

Viņš norāda: ja nav izstrādāta vakcīna, tad vienīgie reālie risinājumi meklējami ārpus slimnīcu sienām.

"Tas, lai cilvēki ietur distanci viens no otra un paliek mājās, ir tikpat nozīmīgi kā medicīniska iejaukšanās. 

Ja tas netiks darīts, mums draud veselības aprūpes katastrofa," uzskata Riva. "Es ceru, ka sabiedrība to saprot."

Lombardijā vēl nav sasniegts punkts, kad ārstiem jāizvēlas, kam atvēlēt gultu intensīvajā terapijā, bet kam ne, norāda ārstu apvienības vadītājs Alesandro Vergallo. Taču Lombardija jau sākusi pārvest uz citiem reģioniem daļu pacientu, kuriem nepieciešama intensīva ārstēšana.

Virusologi uzskata, ka vīruss apmēram mēnesi izplatījās uz dienvidaustrumiem no Milānas, taču pirmos gadījumus konstatēja tikai 20.februārī. Kopš tā laika inficēšanās notiek ārkārtīgi strauji par spīti tam, ka tika noteikti ierobežojumi publiskiem pasākumiem.

Tas lika valdībai ieviest daudz bargākus pasākumus. Itālijas premjers Džuzepe Konte pirmdien paziņoja par bezprecedenta ierobežojumiem, kas kopš otrdienas attiecas uz visu Itāliju. Tie turpināsies līdz 3.aprīlim.

Saskaņā ar jaunajiem noteikumiem ceļošana ir atļauta tikai vissteidzamāko darbu vai veselības apsvērumu dēļ, bet cilvēki varēs atgriezties savās mājās no citurienes.

Pasākumi paplašina karantīnas zonu, ko Itālija svētdien bija noteikusi savai rūpnieciskajai ziemeļu zonai ap Milānas un Venēcijas pilsētām.

Visas skolas un universitātes tiek nekavējoties slēgtas, un uzņēmumi ir mudināti dot darbiniekiem atvaļinājumu.

Itālijas valdība noraizējusies, ka Lombardijas veselības aprūpes krīze varētu izplesties pa visu valsti. Lai no tā izvairītos, pasūtīti tūkstošiem jaunu skābekļa aparātu un dots rīkojums par 50% palielināt gultu skaitu intensīvās ārstniecības nodaļās.

Taču lielāka problēma ir personāls - nepietiek intensīvās aprūpes ārstu un medmāsu. Jau pirms "Covid-19" uzliesmojuma Itālijā trūka apmēram 3000 speciālistu, liecina arodbiedrības sniegtie dati.

Ar koronavīrusa pacientiem strādājošie mediķi strādā virsstundas un nereti saslimst arī paši. Lombardijā mediķi ir apmēram 12% no visiem inficētajiem.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu