Jautājumi un atbildes par jauno koronavīrusu (2)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Unsplash

Informācijas plūsmā, kas šobrīd pārņēmusi visus medijus, ir viegli apjukt un nepamanīt pašas būtiskākās lietas attiecībā uz Covid-19 pandēmiju un problēmām, ko tā rada. TVNET saņem daudz lasītāju jautājumu gan par ikdienišķām lietām, gan tīri zinātniskiem aspektiem saistībā ar Covid-19. Šajā rakstā mēs uz tiem atbildam. Ja arī tev ir jautājums - uzdod to komentāros pie raksta.

Kā ir pareizi - koronavīruss vai Covid-19?

Kā skaidro RSU profesore un infektoloģe Ludmila Vīksna - COVID-19 ir nosaukums slimībai, kuru ierosina vīruss, ko apzīmē ar SARS-CoV-2 vai vienkāršoti sauc par jauno koronavīrusu.

Vai obligāti jālieto sejas maska?

Cilvēkiem, kam nav simptomu, sejas masku lietot nav nepieciešams. PVO iesaka sejas maskas lietot tikai tiem cilvēkiem, kam parādījušies slimības simptomi, kā arī tiem, kas rūpējas par cilvēkiem ar simptomiem, piemēram, medicīnas nozares darbiniekiem.

Cik ilgi vīruss izdzīvo ārpus cilvēka ķermeņa?

Jaunākais pētījums, kas šīs nedēļas sākumā tika publicēts izdevumā “New England Journal of Medicine”, liecina, ka gaisā vīruss spēj izdzīvot vairākas stundas, savukārt uz virsmām - vairākas diennaktis.

Vai var ielidot Viļņā no Ēģiptes un tad ar īrētu auto doties uz Rīgu?

Latvijas Ārlietu ministrija informē, ka no 19. marta plkst 00.01 Lietuvā tiks ielaisti tikai un vienīgi tie ārvalstu pilsoņi, kuriem ir oficiāla uzturēšanās vai darba atļauja Lietuvā. 18. marta vakarā Lietuvas premjerministrs Sauļus Skvernelis paziņoja, ka Lietuva pagarina koridoru ārvalstniekiem līdz 23.martam, tomēr precīzai situācijas noskaidrošanai konkrētajā brīdī ieteicams sazināties ar Latvijas Ārlietu ministrijas konsulāro dežurantu.

Ārlietu ministrija aicina Latvijas valstspiederīgos ārkārtas situācijās šajās dienās sazināties ar Ārlietu ministrijas konsulāro dežurantu pa tālruni +371 26337711 vai e-pastā palidziba@mfa.gov.lv 

Kad beigsies karantīna?

Vispārēja karantīna Latvijā šobrīd nav noteikta. Latvijā līdz 14. aprīlim ir izsludināts ārkārtas stāvoklis, kas paredz dažādus pasākumus infekcijas izplatības mazināšanai, tai skaitā 14 dienu karantīnu tiem, kuri atgriezušies no ārzemēm. Kā skaidro Veselības ministrijas galvenais speciālists infektoloģijā Uga Dumpis, karantīna slimajam nozīmē pilnīgu neiziešanu no mājas. Pašizolācija nozīmē, ka cilvēks var iziet no mājas (mežs, pludmale), bet nedrīkst kontaktēties ar citiem cilvēkiem tuvāk par 2 m, kā arī jābūt uzmanīgam ar virsmām (durvju rokturi, lifta pogas utt).

Vai odi var inficēt cilvēku ar jauno koronavīrusu?

Pasaules Veselības organizācijas mājaslapā skaidrots, ka nav informācijas, ka odi varētu pārnēsāt jauno koronavīrusu. Tas ir respiratorais vīruss un galvenokārt izplatās ar sīku pilienu starpniecību, kad inficēta persona nošķaudās vai noklepojas.

Vai dzīvnieki var saslimt vai pārnēsāt jauno koronavīrusu?

Nav novērots, ka kāds dzīvnieks būtu inficējies ar jauno koronavīrusu vai inficējis kādu cilvēku ar to, tomēr Pasaules Veselības organizācijas eksperti iesaka pēc kontakta ar dzīvnieku, kas bijis kontaktā ar COVID-19 slimnieku, rūpīgi nomazgāt un dezinficēt rokas.

Vai Covid-19 var ārstēt ar antibiotikām?

Nē. Antibiotikas ir iedarbīgas pret baktērijām, nevis vīrusiem. Covid-19 izraisa vīruss, tāpēc antibiotikas nebūtu lietojamas kā profilakses vai ārstēšanas līdzeklis. Tomēr, ja cilvēks jau ir inficējies un nogādāts slimnīcā, viņam var tikt dotas antibiotikas, lai mazinātu bakteriālas infekcijas risku.

Kā organizēt iepirkšanos pandēmijas laikā?

Vērtīgi būtu mainīt savus iepirkšanās paradumus un veikalu apmeklēt daudz retāk kā līdz šim, sagādājot pārtiku un pirmās nepieciešamības preces ilgākam laikam. Pirms ierašanās veikalā ieteicams sastādīt sarakstu ar nepieciešamajiem pirkumiem un to daudzumu. Ļoti ieteicams pirms iepirkšanās dezinficēt rokas ar veikalā esošo dezinfekcijas līdzekli un iepērkoties izmantot vienreizlietojamos cimdus.

Jāatsakās arī no ieraduma izmantot iepirkšanās centrus kā brīvā laika pavadīšanas vietas un nesteidzīgas bodīšu apmeklēšanas. Jaunas drēbes un mantas nav tik būtiskas, lai palielinātu inficēšanās un infekcijas izplatīšanas iespēju.

Uzliesmojums, epidēmija, pandēmija - kāda ir atšķirība?

Slimības uzliesmojums nozīmē, ka konkrētā vietā strauji pieaudzis saslimšanas gadījumu skaits. Epidēmija ir liels uzliesmojums, savukārt pandēmija ir globāla epidēmija.

Eksperti norāda, ka vārds "pandēmija" sabiedrībā izraisa reakciju pat tad, ja daudziem nav skaidrs, ko tas īsti nozīmē.

"Šis vārds netiek pietiekami skaidrots," norāda Kvīnslendas Universitātes vīrusu pētnieks Ians Makejs. "To tur atvilktnē un izmanto pašos sliktākajos brīžos. Protams, ka no tā baidās."

Vai roku žāvētāji nogalina koronavīrusu?

Nē. Roku žāvēšana no vīrusa nepasargā. Lai mazinātu inficēšanās risku, ir nepieciešams regulāri un kārtīgi mazgāt rokas, izmantojot ziepes un ūdeni vai roku dezinfekcijas līdzekli, kas satur alkoholu. Kad rokas ir rūpīgi nomazgātas, tās kārtīgi jānoslauka ar papīra dvieli vai jāžāvē, izmantojot roku žāvētāju.

Vai ir droši saņemt vēstuli vai sūtījumu no Ķīnas?

Jā, tas ir droši. Cilvēki, kuri saņem vēstules un paciņas no Ķīnas vai citām vīrusa skartajām valstīm, šādā veidā nevar inficēties ar jauno koronavīrusu. PVO eksperti secinājuši, ka koronavīrusi uz vēstulēm un paciņām nespēj izdzīvot pietiekami ilgi.

Vai jaunais vīruss apdraud tikai gados vecus cilvēkus?

Ar COVID-19 var inficēties jebkura vecuma cilvēki. Cilvēkus gados un cilvēkus ar hroniskām slimībām vīruss apdraud vairāk. PVO aicina visu vecumu cilvēkus īstenot piesardzības pasākumus, piemēram, rūpējoties par savu higiēnu.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu