Pārlieku biedē koronavīruss? Ieklausies, kā nepieļaut trauksmi un paniku (1)

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: depositphotos.com

Aktuālā pandēmija izteikti emocionālus cilvēkus padara nemierīgus, trauksmainus un pat liek krist panikā. Lūk, īsi norādījumi, kā labāk pārvaldīt savu trauksmes slieksni!

1) Izvairies no (ar veselību saistītām) ziņām

Mēs visi vēlamies būt informēti par jaunumiem, taču, ja jūti trauksmi, tieksme nemitīgi pārbaudīt un izlasīt jaunāko var tikai veicināt tavu nemieru. Mēģini noteikt sev laika ierobežojumu ziņu lasīšanai un skatīšanai. Turklāt vienmēr vari pateikt tuviniekiem un draugiem, lai viņi tevi informē tikai par ārkārtas situāciju, kas obligāti jāzina, raksta "The Guardian".

2) Centies nemeklēt pastāvīgu uzmundrinājumu

Ja meklē pārliecību par kaut ko, protams, vari uz brīdi justies mierīgāks, taču tas vienmēr ir īslaicīgi.

Ir tikai dabiski vēlēties, lai tavi tuvākie tev pasaka, ka viss būs labi, bet, kad tādus apliecinājumus gribi dzirdēt vairākas reizes dienā, ir laiks piebremzēt!

3) Pat nedomā lietot "Dr Google" rekomendācijas!

"Dakteris Google" nav un nekad nebūs tavs draugs, it īpaši tad, ja tu ciet no trauksmes un panikas lēkmēm. Noteikti šajā laikā arī nekonsultējies forumos. Apzinies, ka tajos apgrozās cilvēki, kas domā, ka viņiem ir iemesls satraukties par kaut ko. Izvairies no tādas publikas, jo tā nav objektīva.

Foto: depositphotos.com

4) Kognitīvās uzvedības terapijas (CBT) vingrinājumi

CBT vingrinājums paredz pastāvīgas domas konfrontēšanu ar racionālu pretprasību. Gluži kā tiesas zālē. Piemēram, ja jūsu pastāvīgā doma ir “visi, kurus mīlu, noteikti mirs no šā vīrusa”, varat uz to reaģēt ar tādiem faktiem kā “patiesībā lielākā daļa cilvēku, kuri inficējas ar Covid-19, pilnībā atveseļojas, un nez vai  mamma, tētis un mana mazā māsa to vispār noķers”. Jeb īsāk - tikai tāpēc, ka jūs apsēdusi kāda doma, tā vēl nekļūst par patiesību!

5) Vingro!

Vienalga, vai lēkā ar lecamauklu vai pieproti vēderdejas un džudo - tas viss tev nāks par labu. Vingrošana un fiziskas kustības palīdz mazināt adrenalīnu un attālināt iespējamo panikas lēkmi. 

6) Elpošana

Atceries elpot - dziļi un vienmērīgi. Protams, par sliktu nenāks atrast kādus jogas elpošanas vingrojumus vai tiešsaistē pamēģināt kādas grupu elpošanas tehnikas. 

7) Piešķir sev ikdienas “satraukuma periodu”

Piešķir sev, piemēram, pusstundu laika, lai par to satrauktos, bet pēc tam tev jāiet un jādara kaut kas pavisam cits. 

8) Palutini sevi

Var palīdzēt kaut kas, kas tev sniegs baudu! Tas nav obligāti saistīts ar naudas tērēšanu: vari pagatavot sev kaut ko garšīgu, tad sagatavot karstu, smaržīgu vannu un uzlikt fonā mūziku, kas tev patīk. 

9) Atceries, ka šis nemiers norims

Trauksmes brīdī liekas, ka šī nepatīkamā sajūta nekad nebeigsies, bet atceries, ka tā vienmēr beigsies!

Šajā satraucošajā laikā, sabiedrības veselības krīzes situācijā saglabājiet mieru un pieskatiet savus tuvākos, kurus nomāc trauksme un panika.

Rūpējieties par savu emocionālo līdzsvaru!

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu