ASV atsauc lietu pret "Putina pavāra" firmu (5)

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Jevgeņijs Prigožins un Vladimirs Putins
Jevgeņijs Prigožins un Vladimirs Putins Foto: MISHA JAPARIDZE/AP

ASV Tieslietu ministrija atsaukusi lietu pret Krievijas prezidenta Vladimira Putina sabiedrotajam piederošo firmu, kas apsūdzēta par Krievijas iejaukšanos ASV prezidenta vēlēšanās 2016.gadā.

Pāris nedēļas pirms plānotā tiesas prāvas sākuma ministrija pirmdien negaidot paziņoja, ka atsauc apsūdzības pret uzņēmumu "Concord Management and Consulting", kas pieder Putina sabiedrotajam Jevgēņijam Prigožinam.

ASV 2018.gada februārī izvirzīja apsūdzības 13 Krievijas pilsoņiem un trim juridiskajām personām par iejaukšanos ASV vēlēšanās, tostarp "Concord Management and Consulting". Apsūdzību izvirzīšana bija rezultāts ASV īpašā prokurora Roberta Millera 22 mēnešus ilgajai izmeklēšanai par Krievijas jaukšanos ASV vēlēšanās.

Viens no apsūdzētajiem ir Prigožins.

"Concord Management and Consulting" finansē Sanktpēterburgā bāzēto Krievijas interneta troļļu un propagandistu "Interneta pētījumu aģentūru", kas aktīvi izplatīja dezinformāciju un viltus ziņas sociālajos medijos, lai ietekmētu ASV vēlētājus un nosvērtu vēlēšanu iznākumu par labu Donaldam Trampam, apgalvoja Millers.

Arī ASV izlūkdienestu vadītāji secināja, ka "Concord Management and Consulting" vadītā operācija bija daļa no Krievijas kampaņas, lai palīdzētu Trampam vēlēšanās uzvarēt demokrātu konkurenti Hilariju Klintoni. Otra kampaņas daļa bija Krievijas izlūkdienestu īstenotie kiberuzbrukumi.

Iesniegumā Vašingtonas federālajā tiesā Tieslietu ministrija apgalvoja, ka "Concord Management and Consulting" taktika mēģināt izmantot ASV tiesu procedūras un likumus, lai iegūtu slepenu informāciju, kas saistīta ar pierādījumiem pret firmu, ir drauds nacionālajai drošībai.

"Valdība ir secinājusi, ka virzīt tālāk lietu pret "Concord Management and Consulting", Krievijas uzņēmumu bez klātbūtnes Savienotajās Valstīs un bez iespējas pakļaut to jēgpilnam sodam notiesāšanas gadījumā, nav nedz taisnīguma, nedz nacionālās drošības interesēs," paziņoja ministrija.

"Concord Management and Consulting" bija vienīgais no visiem apsūdzētajiem, kuru ASV grasījās tiesāt. Pārējie apsūdzētie tiek uzskatīti par neaizsniedzamiem ASV likumam, taču apsūdzības paliek spēkā.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu