#būsimvienoti ⟩ Kā palīdzēt tiem, kas atrodas pašizolācijā vai karantīnā (2)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Pixabay

Patlaban Latvijā pašizolācijā laiku pavada vairāki simti cilvēku. Tas liedz iespēju doties ārpus mājas, tostarp iegādāt sadzīvei nepieciešamās preces, tādēļ šādos brīžos īpaši nozīmīga ir līdzcilvēku palīdzība. 

Šobrīd vairums uzņēmumu piedāvā piegādāt līdz mājām pārtiku, alkoholu, gatavus ēdienus, pasta sūtījumus un citus labumus. Taču ko darīt, ja bezpalīdzīgā situācijā ir nonākuši sirmgalvji vai cilvēki, kas nespēj pasūtīt preces internetā? Tāpat preču pasūtīšana ne vienmēr var būt iespējama - dažkārt internetveikali nevar nodrošināt piegādi uz noteiktām lokācijām vai noteiktā laikā. 

Pirmais solis ir apzināt šādus cilvēkus - tie var būt kaimiņi, draugi, emigrējušo draugu vecāki, paziņas, kolēģi vai radi. Piedāvā palīdzību, un izveidojiet savu produktu piegādes stratēģiju. Ja mājoklī ir kāds, kas ir saķēris Covid-19 vīrusu, naudas apmaiņa pret produktiem ir jāveic piesardzīgi. Drošākai apmaiņai vadies pēc tālākminētajiem punktiem.

  • Pirms dodies uz veikalu vai aptieku, piezvani pašizolācijā esošajam cilvēkam un kopīgi sastādiet iepirkumu sarakstu. Ja personai ir mobilais telefons, vari lūgt, lai sarakstu atsūta īsziņā.
  • Norēķinies par karantīnā esošās personas iegādāto preču kvantumu atsevišķi. 
  • Saliec preces maisā un ieliec tajā čeku. Iepirkumu sainīti nogādā slimniekam vai pašizolācijā esošajam cilvēkam - atstāj to pie viņa durvīm. 
  • Informē cilvēku par savu ierašanos - piezvani un pasaki, ka pie durvīm gaida maisiņš ar pirkumiem, vai arī pirms nogādāšanas norunājiet savu saziņas taktiku, proti, piezvani vai pieklauvē pie durvīm un dodies prom, bet mājinieks savus iepirkumus paņems ar divu minūšu nobīdi.
  • Norēķinus ar karantīnā esošu vai saslimušu cilvēku ir jāveic attālināti - skaidras naudas norēķini var nebūt droši, jo arī uz monētu un banknošu virsmas var uzkrāties vīrusu patogēni. Ideālā variantā slimnieks vai karantīnā esošais par pārtiku veic pārskaitījumu internetbankā. Tomēr, ja tas nav iespējams, vienojieties par atmaksu pēc karantīnas beigšanās vai izveseļošanās. 
Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu