Geitss: Tikai no sabiedrības rīcības ir atkarīgs, cik ilgi turpināsies Covid-19 krīze (8)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP / Scanpix

Ziņas par jauniem Covid-19 saslimšanas gadījumiem Eiropā un ASV ik dienas ir ļoti satraucošas, tomēr - šajā situācijā galvenais ir saglabāt vēsu prātu. Pašlaik jaunu gadījumu skaits citās valstīs, iespējams, sasniedz maksimumu, bet citās valstīs, kā ASV, katru dienu jārēķinās ar strauju jaunu gadījumu pieaugumu. Tieši tāpēc daudzus nodarbina jautājums - cik ilgi šāda situācija turpināsies? Sava versija ir miljardierim Bilam Geitsam. 

ASV prezidents Donalds Tramps, kurš sākotnēji visai neticīgi izteicās par koronavīrusa nopietnību, ir rosinājis atsevišķus drošības pasākumus štatiem, kas koronavīrusa dēļ cietuši visvairāk. Tomēr - vislielāko artavu vīrusa apkarošanai ASV sniedz paši štati, nosakot dažādas stingrības ierobežojumus. 

Gan ASV, gan Eiropā nozīmīga daļa iedzīvotāju ir nonākuši "mājas režīmā", un pašlaik ir liela neziņa par to, cik ilgi šāda situācija turpinās pastāvēt. Sociālā distancēšanās un izolācija savās mājās noteikti radīs būtiskas sekas gan sociālajā, gan ekonomiskajā jomā. Valstu valdībām pagaidām vien atliek rēķināt, cik daudz naudas iedalīt, lai pārvarētu Covid-19 krīzes radītās sekas. 

Tomēr pasaulei ir atsevišķi piemēri, ko ņemt vērā. Tādi piemēri var būt gan Ķīna, gan Dienvidkoreja. "Gates Fondation", kā arī "Microsoft" dibinātājs Bils Geitss sacījis, ka pasaule normālā dzīves ritmā varētu sākt atgriezties sešu līdz desmit nedēļu laikā. Bet ar nosacījumu, ja viss tiks darīts pareizi. 

Bez jauniem "vietējiem gadījumiem" Ķīnā

Kamēr Eiropā un ASV katru dienu tiek saņemtas ziņas ar arvien satraucošākiem datiem par saslimušo un mirušo skaitu, Ķīnā situācija ir pretēja - jau vairākas dienas tiek ziņots, ka sākotnējā infekcijas "perēklī" Uhaņas pilsētā un Hubei provincē nav neviena "vietējā" saslimšanas gadījuma.

Pašlaik Ķīnā reģistrētie saslimšanas gadījumi ir "importēti". Jāatgādina, ka janvārī Ķīna faktiski slēdza Uhaņu, kurā dzīvo 11 miljoni cilvēku, kā arī Hubei provinci. 23. janvārī šeit dzīvojošajiem tika aizliegts pamest pilsētu, un visiem bija jāpaliek mājās. 

Nepilnus divus mēnešus vēlāk, 19. martā, Ķīna pirmo reizi paziņoja par to, ka nav reģistrēts neviens jauns "vietējais" saslimšanas gadījums. Ik dienas gan tiek ziņots par vairākiem desmitiem saslimšanas gadījumu, kas ir "ievesti no ārzemēm". 

Jau vairākas dienas Ķīna ir ziņojusi vien par ievestiem gadījumiem, un tas varētu būt signāls, ka tomēr "gaisma tuneļa galā" ir  redzama. 

Vai ir sasniegts pīķis?

Ķīnā pīķis tika sasniegts 4. februārī, kad tika ziņots par 3900 jauniem gadījumiem. Straujš lēciens bija vērojams 12. februārī, kad Ķīna paziņoja par saslimušo uzskaites metodoloģijas maiņu, jo saslimušo skaitā tika iekļauti iepriekš neieskaitītie plaušu karsoņa gadījumi.

Tomēr, ja pieturas pie vecās metodoloģijas un uzskata 4. februāri par īsto pīķa datumu Ķīnā, tas nozīmē, arī citur pasaulē teorētiski divas - trīs nedēļas pēc stingrāku pārvietošanās noteikumu ieviešanas valstis varētu sasniegt saslimušo skaita pieauguma maksimumu. 

Tomēr jāņem vērā, ka, piemēram, Eiropā un ASV ierobežojumi nav tik drakoniski kā Ķīnā, tieši tāpēc pīķis var tikt sasniegts arī vēlāk. 

Pēc pīķa sasniegšanas Ķīnā jauno gadījumu skaits saglabājās augsts, tomēr tas pakāpeniski kritās vismaz divas ar pusi nedēļas. Februāra beigās jauno gadījumu skaits nokritās zem tūkstoša, bet vēl nākamo trīs nedēļu laikā tas nokritās līdz dažiem desmitiem. 

Ir skaidrs, ka Eiropa un ASV ir daudz lielāka teritorija nekā Uhaņa vai Hubei province, un šajās teritorijās viss arī, visticamāk, nenotiks tik gludi kā Ķīnā. Tomēr - sociālā distancēšanās un pacietība var dot labus augļus. 

Bils Geitss piekrīt

Miljardieris Geitss norādīja, ka ASV var sekot tādam pašam kursam kā Ķīna, sabiedrībā nosakot sociālo distancēšanos, bet tas gan ir jāattiecina uz ļoti plašu sabiedrības loku.

Uz jautājumu, vai bez ekonomikas apspiešanas un sociālās distancēšanās mirušo skaits būtu mērāms miljonos, Geitss sacīja, ka šāds pareģojums ir pārāk skarbs. 

"Par laimi, atsevišķos modeļos izmantotie parametri rada pārāk negatīvus scenārijus. Ķīnas pieredze ir galvenie kritiskie dati, kas mums ir. Viņi veica savas provinces slēgšanu un prata pamatīgi samazināt jaunu gadījumu skaitu. Ķīnā tiek aktīvi veikta testēšana bažās par iespējamu uzliesmojuma atkārtošanos, tomēr - nekas tamlīdzīgs nav novērots. Viņiem izdevās izvairīties no vēl plašākas epidēmijas. Tieši tāpēc matemātiskie modeļi ne vienmēr atbilst reālās dzīves pieredzei. Modeļi strādā, ja no tiem var izdarīt kādus pieņēmumus, nevis konkrētus secinājumus," teica Geitss.

Cits jautājums Geitsam bija par brīdinājumu, ka tuvāko 18 mēnešu laikā varētu notikt vairāki slimības uzliesmojuma viļņi. Tomēr Geitss norāda, ka Ķīnas un Dienvidkorejas piemērs ir optimistiskāks nekā tāds pieņēmums.

"Šis pieņēmums ir izdarīts, ņemot vērā gripas izplatību, bet - kā redzams, Ķīna un Dienvidkorejā jau šis scenārijs atšķiras. Mums ir jāsaprot, ko vēlamies zināt, un mums ir jāsaprot, 

ka sociālā distancēšanās apvienojumā ar ļoti aktīvu testēšanu un iespējamo slimnieku izolēšanu var ievērojami ierobežot slimības izplatīšanos," teica Geitss.

Vakcīna un citi līdzekļi

Geitss norāda, ka medikamenti, ar kuriem ārstēt Covid-19, būs pieejami ātrāk nekā vakcīna, kas varētu būt pieejama, pēc vairākām prognozēm, pēc pusotra gada. Geitss sacīja, ka, visticamāk, veselības aprūpes darbinieki būs pirmie, kuri saņems šo vakcīnu, un tikai pēc tam vakcinēta tiks pārējā sabiedrības daļa. 

Kad tas notiks, cilvēks saņems īpašu atzīmi par to, ka ir saņēmis vakcīnu pret Covid-19.

Tomēr pašlaik galvenais līdzeklis valstīm ir nacionāla mēroga datubāzes izveide, kurā reģistrēt visus gadījumus, kā arī intensīva testēšanas taktika, tādējādi, ļaujot pēc iespējas vairāk identificēt potenciālos vīrusa pārnēsātājus un ierobežot vīrusa izplatību. 

Populārākais jautājums - cik ilgi tas turpināsies? 

Geitss norādīja, ka viņam, tāpat kā jebkuram citam cilvēkam, konkrētas atbildes uz šo jautājumu nav. Tomēr viņš sacīja: "Tas ir atkarīgs no katras valsts. Ķīna pēdējā laikā saskaras ar relatīvi nelielu gadījumu skaitu, jo notiek intensīva testēšana, kā arī - drakoniskie ierobežojumi ir devuši savus augļus. 

Ja valsts veic labu darbu testēšanas jomā, kā arī nosaka efektīvus sociālās distancēšanās un karantīnas pasākumus, tad, ļoti iespējams, pēc sešām līdz desmit nedēļām jaunu gadījumu skaits būs pietuvināts nullei vai pat nulle. 

Šādā situācijā valsts varētu vismaz daļēji atjaunot slēgtās nozares un sākt ekonomiskās izaugsmes atjaunošanu," pauž Geitss.

Geitss piebilst, ka aktīva testēšana ir ārkārtīgi svarīga, it īpaši attiecībā uz cilvēkiem, kuri ārēji ir veseli, viņiem nav nekādu simptomu, tomēr - viņi jāidentificē, lai vīruss netiktu pārnests tālāk. Tas aktīvi tiek darīts Āzijas valstīs - Dienvidkorejā, Honkongā, Taivānā un Taizemē.

Iemesli cerībai

Tiem, kuri uztraucas gan par savu veselību, gan par ekonomisko stāvokli, kas pašlaik ir lejupslīdes stadijā, galvenais ir atcerēties, ka sabiedrības pašas rokās ir tas, vai šo krīzi izdosies apturēt pēc iespējas ātrāk. 

"ASV gadījumā - sabiedrībai ir jābūt disciplinētai, bet valdībai ir steigšus jādomā, kā palielināt testēšanas kapacitāti, kas pašlaik gan ievērojami "klibo". 

Ja cilvēki pašlaik darīs visu, ko vietējās valdības liek, - paliks mājās, kā arī palīdzēs neizplatīt slimību tālāk, tad ekonomika var sākt cerēt uz atkopšanos jau tuvāko divu mēnešu laikā. Jo ātrāk mums izdosies šo krīzi pārvarēt, jo labāka reakcija būs arī uz ekonomisko stāvokli," teica Geitss.

Viņš gan norādīja, ka pagaidām grūti spriest, kad tiks sasniegts zemākais punkts akciju tirgos Geitss pieļauj, ka tas varētu notikt brīdī, kad ASV tiks sasniegts "pīķis", pēc Ķīnas modeļa skatoties - divas trīs nedēļas pēc ierobežojumu noteikšanas. Līdz tam gan jārēķinās, ka ik dienas būs ļoti nepatīkami virsraksti medijos. 

"Tiklīdz būs signāli, ka ekonomika atjaunojas, arī akciju tirgos būs vērojams straujš vērtības pieaugums. Tieši tāpēc investoriem ir rūpīgi jāizvērtē sava stratēģija šim posmam," teica Geitss.

Komentāri (8)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu