Laba ziņa! Zemes ozona slānis lēnām atkopjas (2)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

Laba ziņa šajā drūmajā laikā - izskatās, ka ozona slānis virs Antarktikas lēnām atkopjas.

Jaunā pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “Nature”, zinātnieki raksta, ka Monreālas protokols – 1987. gada vienošanās, lai apturētu ozona slāni noārdošu vielu ražošanu, - varētu būt iemesls labajām pārmaiņām dienvidu puslodes atmosfēras gaisa straumēs, kas lielā augstumā virpuļo ap mūsu planētas poliem. 

Pirms protokola parakstīšanas ozona slāņa noārdījums lika dienvidu gaisa straumēm novirzīties tālāk uz dienvidiem nekā parasti. Rezultātā mainījās nokrišņi un okeānu straumes. Savukārt aptuveni desmit gadus pēc vienošanās šī gaisa straumju migrācija apstājās. Vai tā bija sakritība? 

Izmantojot virkni modeļu un datorsimulāciju, pētnieki tagad ir parādījuši, ka šo apstāšanos nav izraisījušas dabiskas izmaiņas vējos vien. Tikai izmaiņas ozona slānī varētu izskaidrot, kāpēc gaisa straumju pārvietošanās ir pēkšņi beigusies. 

Citiem vārdiem sakot, tieši Monreālas protokols ir apturējis gaisa straumju novirzīšanos un pat licis nedaudz uzlaboties to novietojumam. 

Piemēram, Austrālijā izmaiņas gaisa straumēs veicina sausumu, aizvirzot lietavas prom no piekrastes reģioniem. Izskatās, ka tagad šie lieti varētu atgriezties. 

“ja ozona slānis atkopjas un gaisa straumju cirkulācija virzās atpakaļ uz ziemeļiem, tad tās ir ļoti labas ziņas," komentēja organiskās ķīmijas eksperts Īans Rejs. 

Tiesa, pārāk priecāties mēs arī nevaram, jo, lai arī ozonu noārdošās vielas ir ierobežotas, tomēr oglekļa dioksīda līmenis atmosfērā joprojām turpina pieaugt, visu sasniegto progresu pakļaujot riskam. 

Pagājušajā gadā ozona caurums virs Antarktikas bija mazākais kopš 1982. gada. Tomēr problēma vēl nav atrisināta, jo cauruma mazais izmērs varētu būt saistīts ar neparasti mērenajām temperatūrām tajā atmosfēras slānī. 

Turklāt pēdējos gados ir pieaudzis ozonu noārdošo vielu piesārņojums no Ķīnas industriālajiem rajoniem.   

Tomēr Monreālas protokols ir pierādījum: ja tiek pieņemti globāli un tūlītēji mēri, tad ir iespējams apturēt vai pat labot postījumu, kuru esam nodarījuši mūsu planētai.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu