Padomi, kā dzīvesbiedriem veiksmīgāk izturēt nebeidzamu kopā būšanu un darbu mājās (2)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Pixabay

Neraugoties uz to, ka mājās strādājošajiem joprojām darbs ir iepriekšējais, faktiski ikvienam ir "jauni kolēģi", ko nākas redzēt biežāk nekā citus. Tie ir mājās esošie ģimenes locekļi. Tā, piemēram, sociālā tīkla "LinkedIn" ziņu redaktore Kerolaina Fērčailda raksta, ka viņas jaunais darba kolēģis nu ir viņas dzīvesbiedrs. Tieši tāpēc viņa nākusi klajā ar vairākām atziņām, kā saglabāt veselīgas attiecības ar mājās esošajiem tuviniekiem. 

Daudziem mājās strādājošajiem realitāte ir tāda, ka vienās un tajās pašās telpās ir jāstrādā kopā ar saviem dzīvesbiedriem, kā arī  - telpas jādala arī ar bērniem, kuriem nu ir jāmācās attālināti. Tomēr savi plusi šādai strādāšanai ir - dzīvesbiedriem ir iespēja vairāk saprast ne tikai sava darba specifiku, bet arī kāds darba ritms īsti ir otram cilvēkam. 

"Jaunā realitāte ir tāda - pat ja man iepriekš likās, ka es ļoti labi saprotu savas darba dienas un uzdevumu specifiku, patiesībā tā vis nav. Daudz ko jaunu sanāk iemācīties. Turklāt tandēmā ar vīru nāk apziņa, ka arī žurnālistam, strādājot attālināti, ir citādāks darba ritms, nekā varētu likties," raksta Fērčailda. 

"Ir tikai divas lietas, kas nepieciešamas konflikta sākumam, - atšķirības un tuvums," raksta pāru terapeits Džeiks Tīsens. "Šajā mūsu dzīves laikā pāri un ģimenes tiek pie daudz lielākas tuvības, nekā tas ir ierasts "standarta apstākļos". Līdz ar to, jo ilgāk laika tuvībā pavada cilvēki, jo vairāk atšķirību viņi pamana, un tas var dot ieganstu konfliktiem," saka Tīsens.

Darbs no mājām, it īpaši, ja abi partneri strādā kopā, var radīt biežus strīdus un arī nepareizi saprastus komunikācijas signālus. "LinkedIn" aptaujātie eksperti devuši padomus, kā veiksmīgi pārvarēt pandēmijas laiku un strādāšanu no mājām kopā ar savu partneri. 

Galvenā atziņa ir - ikviens jūtas nekomfortabli, un tas ir pilnīgi normāli. 

Jāsaprot ir fakts, ka mainās ne tikai paša vai partnera, bet arī visu citu cilvēku darba dzīve. Tas, kā darba diena izskatās birojā, pat uz pusi nav tā, kā tas notiek mājās. Tomēr jāsaprot, ka mājas pašlaik ir ne tikai vieta, kur dzīvot, bet arī kur strādāt. Tieši šī realitāte ir jāizrunā ar savu partneri, saka laulības un ģimenes terapeits Džonatans Diksons. 

"Ir pilnībā saprotams, ka daudzi no mums jūtas tā, it kā būtu izstumti no savas komforta zonas, un tas attiecīgi rada arvien lielākas "sāpes". It īpaši laikā, kad pielāgojamies jaunajai realitātei," raksta Diksons. "Tas rada ārkārtīgi lielu nepieciešamību pēc tā, lai pāris strādātu kā komanda, lai kopīgi pārvarētu radušos šķēršļus (respektīvi, pārmaiņas dzīvē, ko radījusi Covid-19 krīze)." 

Viens no veidiem, kā mazināt diskomfortu starp partneriem, ir ik rītu izrunāt savu dienas plānu. 

Sociālā distancēšanās attiecas arī uz partneri

Atsevišķi eksperti norāda, ka ir loti svarīgi, lai katram partnerim ir sava darba vieta, kur netraucēti darboties. Līdzko tiek izveidotas atsevišķas darba vietas, ir ļoti svarīgi, lai pāris ievēro viens otra nospraustās robežas. Nosakot pamatnoteikumus, kad un kā vienam ar otru runāt, kad un ko lūgt izdarīt, var labi ietekmēt mikroklimatu mājās. Tāpat jāatceras, ka pārtraukumi darba laikā nav obligāti jāņem abiem kopā. Ir pilnīgi normāli, ja pārī katrs atsevišķi īsteno atpūtas pauzes. 

Tāpat svarīgi ievērot distanci starp darba un privāto dzīvi, kas tagad notiek vienās un tajās pašās telpās. 

"Neieslīgsti privātās dzīves detaļās, kamēr strādā, un neieslīgsti darba lietās laikā, kad nestrādā. Skaidras robežas palīdzēs tikt galā ar stresu. Tādā veidā jums izdosies izvairīties no sajūtām, ka strādā 24 stundas diennaktī un septiņas dienas nedēļā," sacīja "Insights Counseling" izpilddirektore Šerija Daudena. 

Komunicē, komunicē, komunicē! Un tad komunicē atkal!

Šajos sarežģītajos laikos pāriem ir nepieciešams darīt visu iespējamo, lai izvairītos no kļūdainas komunikācijas. Sadarbība ik dienu, ievērojot gan personīgo, gan profesionālo telpu, ir labs veids, kā sākt labu sadarbību mājās, norāda ģimenes terapeite, Mega Maklīroja. Tieši tādā veidā pāris var gūt sajūtu, ka "atrodas uz viena viļņa".

Tāpat pārim ir svarīgi saprast, kurš kādus uzdevumus mājās veic. Šajā laikā ir vērtīgi pārskatīt, kādus pienākumus mājās veikt katram partnerim, jo, ņemot vērā darba pienākumus, iespējams, ka par ēdienu būs jārūpējas partnerim, kurš līdz šim to nedarīja. 

Uzslavē savu partneri

Pieejot empātiskāk savam partnerim, var labāk izprast otra sajūtas un emocijas. 

"Tagad vairāk nekā agrāk ir būtiski sadarboties ar domu "mēs", nevis tikai "es". Ar komandas darbu mēs varam tikt pāri šim izaicinājumam un no krīzes kļūt par spēcīgāku komandu, nekā iepriekš esam iedomājušies," sacīja psiholoģe Lorija Vetlija. 

Kā gan tas izskatās praktiski? Laulību un ģimenes terapeite Tenela Džonsa iesaka ik dienas pamanīt un uzslavēt kādas trīs lietas, ko partneris ir paveicis. Tas var ļaut uzlabot savstarpējo saikni. 

"Uzslavē savu partneri un izrādi viņam cieņu. Šajos bezprecedenta laikos, kad visapkārt mutuļo dažādas emocijas, tas ir īpaši svarīgi. Esi pacietīgs pret sevi un savu partneri, novērtē viņu un vienkārši atceries - šāda situācija nebūs mūžīgi un pienāks brīdis, kad katram būs jāatgriežas savā darba vietā," norāda Džonsa. 

Kurš strādā

Bizness ir iegājis neparastā gultnē. Mēs dzīvojam laikā, kad ik dienas ir ziņas par to, kā Covid-19 ierobežojumi ietekmē  veidus, kā mēs dzīvojam un strādājam. Daudzus ļoti uztrauc ierobežojumu ekonomiskie jautājumi. 

Tomēr - šajā gadījumā primārais ir tieši cilvēku drošība, nevis ekonomiskais faktors. "Mūsu darbinieku un personāla drošība ir pirmajā vietā, tomēr - savu darbu mēs turpināsim attālināti," sacīja Ņujorkas biržas pārstāve Steisija Kaningema. 

Galu galā - cilvēku attiecības ir galvenais dzinējspēks, un vienam otru atbalstot un uzturot labu mikroklimatu attiecībās, ir iespējams pārvarēt radušos situāciju daudz vieglāk. 

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu