Ekonomists: Latvijas aizņemšanās starptautiskajos tirgos ir pareizs solis (3)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Paula Čurkste / LETA

Latvijas aizņemšanās starptautiskajos tirgos, emitējot eiroobligācijas 550 miljonu eiro apmērā, ir pareizs solis, aģentūrai LETA atzina "SEB bankas" makroekonomikas eksperts Dainis Gašpuitis.

Viņš norādīja, ka visas valstis šobrīd meklē iespējas, lai nodrošinātos ar pretkrīzes instrumentiem un aktīvi piesaista resursus. 

"Nav zināms ne krīzes ilgums, ne dziļums, tādēļ resursu rezerves papildināšana ir pareizs solis. Kopumā aizņemšanās ir vērtējama kā laba, kaut ir valstis, kuras iespējušas uz nedaudz labākiem nosacījumiem. Tomēr tās pārsvarā reitingos ir virs Latvijas," sacīja Gašpuitis, piebilstot, ka situācija finanšu tirgos ir mainīga.

Tāpat Gašpuitis atzīmēja, ka šobrīd tiek meklēti veidi, lai rastu kopēju valstu aizņemšanās iespēju, kas pavērtu Latvijai papildus iespējas papildināt kasi.

Savukārt bankas "Citadele" ekonomists Mārtiņš Āboliņš aģentūrai LETA sacīja, ka šī emisija ir vērtējami pozitīvi.

"Tas parāda, ka Latvijas valsts arī šajā kopumā sarežģītajā situācija var aizņemties būtiskus finanšu līdzekļus uz izdevīgiem nosacījumiem. Tas ir būtiski, jo ekonomikas izaugsmes prognozes šobrīd strauji tiek pārskatītas uz leju, budžeta deficīts šogad augs un tuvākā gada laikā Latvijai ir jāpafinansē iepriekšējie aizņēmumi 1,7 miljarda eiro apmēra," sacīja Āboliņš. 

Viņš arī prognozēja, ka jau tuvākajā laikā Latvijai būs nepieciešams veikt vēl papildus obligāciju emisijas.

Jau vēstīts, ka ceturtdien, 26.martā, Latvija veica papildu laidienu 550 miljonu eiro apmērā apgrozībā esošajām obligācijām ar dzēšanas termiņu 2026.gadā. Obligāciju ienesīgums ir 0,406% pie iepriekš fiksētās procentu likmes 0,375%.

Latvijas emitētās obligācijas iegādājās investori, pārsvarā no Eiropas valstīm, piemēram, aktīvu pārvaldītāji un bankas no Vācijas, Austrijas un Apvienotās Karalistes. Kopējais investoru pieprasījums pēc obligācijām pārsniedza 700 miljonus eiro. 

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu