Ko darīt kopā ar bērniem pašizolācijas laikā?

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Unsplash

Pašlaik, kad vecākiem un bērniem mājās jāpavada vairāk laika, nekā līdz šim ierasts, pēc dažām nedēļām var likties, ka visas līdzšinējās nodarbes jau izmēģinātas. Lūk, vērtīgas idejas, kas palīdzēs piepildīt un atsvaidzināt mājās būšanu.

Galda un izglītojošās spēles

Bērna vecumam un interesēm atbilstošas izglītojošās un galda spēles būs lielisks darbīgās dienas noslēgums, kad ģimenei pabūt kopā. Bērniem no 6 mēnešu līdz 1,5 gadu vecumam patiks dažādu sadzīves lietu, kā vāciņu un pārtikas trauciņu šķirošana. Savukārt nedaudz vecāki

mazuļi jau droši var spēlēties ar kinētiskajām smiltīm vai šķirot mājās pieejamās pupiņas un zirņus, piemēram, no mannas izlasīt zirņus vai pupas.

Īpaši interesanti mazajiem pirkstiņiem būs vērt uz spageti mazākus apaļos makaronus. Ar pirmsskolas un sākumskolas vecuma bērniem varat spēlēt dažādas galda spēles, bet ar lielākiem bērniem – erudīcijas un reakcijas spēles. 

Arī lielākiem bērniem tiešsaistē pieejams plašs spēļu klāsts, piemēram, vietnēs Techradar.com un Parade.com apkopotas dažas no šī brīža populārākajām tiešsaistes spēlēm. Viena no šā brīža tiešsaistes spēļu tendencēm ir izaicinājumi ģimenei, aicinot iesaistīties visu ģimeni un pavadīt laiku kopā arī virtuālajā realitātē.

Palīdzēšana mājas darbos

Arī ikdienišķo mājas uzkopšanu varat padarīt par piedzīvojumu bērniem. Piešķiriet bērnam noteiktas krāsas lupatiņu un ar tādas pašas krāsas krāsainajām lapiņām atzīmējiet vietas vai mēbeles, kuras nepieciešams notīrīt.

Ļaujiet palīdzēt mazgāt traukus vai tos salikt un izņemt no trauku mazgājamās mašīnas. Tāpat bērniem patiks palīdzēt šķirot tīro veļu un meklēt vienādās zeķes.

Lielākiem bērniem var uzticēt uzkopt mājas zonas, ko parasti uzkopj pieaugušie, piemēram, virtuvi un vannas istabu. Lai bērnos radītu izpratni par pienākumiem un to pildīšanu, varat vienoties par konkrētām dienām vai laiku, kad darbiņš jāpaveic.

Nodarbības tiešsaistē

Līdz ar tehnoloģiju sniegtajām iespējām pašlaik popularitāti iemantojuši dažādi bērniem radīti tiešsaistes kursi un nodarbības. Tiešsaistes nodarbības var būt ne tikai labs laika kavēklis, bet arī iespēja bērniem iemācīties ko jaunu un noderīgu. Bērni attālināti var mācīties valodas, zīmēt, dejot, kā arī apgūt dažādus mūzikas instrumentus. Izvēloties tiešsaistes nodarbības, svarīgi izvēlēties bērna vecumam un interesēm atbilstošas programmas un nodarbības, lai bērns spētu izpildīt programmā paredzēto un nezaudētu interesi. 

“Bērni, kuriem līdz šim bijusi stingra dienaskārtība un vecāku noteikts režīms, arī pašizolācijas periodā jutīsies labāk, ja piedāvāsiet dienas un nedēļas plānus, kurus regulāri ievērot. Tas palīdzēs izvairīties no nevajadzīgiem stresiem un ļaus jums strukturēt dienu tā, lai paralēli bērnu aktivitātēm varat īstenot arī savējās,” stāsta “My Gym Latvia” vadītāja Elīna Zubova.

Grāmatas/audio grāmatas un podkāsti

Laba bērnu grāmata vienmēr vakarā palīdzēs pārvarēt dienas piedzīvojumus un ļauties miegam. Mazākajiem bērniem patiks grāmatas ar atveramiem lodziņiem un kustīgām figūrām vai skaņām. Savukārt jau vecākiem bērniem saistošākas būs stāstu un pasaku grāmatas ar izteiksmīgām ilustrācijām vai ilustrētās enciklopēdijas. Vecākiem bērniem alternatīva grāmatu lasīšanai var būt audio grāmatu klausīšanās. Kopā ar bērniem varat vienoties, kurās dienās rīkojat grāmatu lasīšanas pulciņa tikšanos, lai katrs varētu parādīt un pastāstīt par izvēlēto grāmatu.

Lielākā audio grāmatu klausīšanās platforma Audible.com uz laiku, kamēr skolas ASV ir slēgtas, piedāvā bērniem un vecākiem izmantot viņu pakalpojumus bezmaksas. Ja bērni tomēr nevēlas klausīties audiogrāmatas, laba alternatīva būs pašlaik ļoti populārie podkāsti. Vietnē wired.com apkopoti desmit interesantākie un bērniem piemērotākiem podkāsti, kas bērniem palīdzēs izkopt klausīšanas prasmi un smelties jaunas zināšanas.

Dārgumu medības

Ierasto ikdienu košāku un interesantāku palīdzēs padarīt pārģērbšanās spēles vai dārgumu medības. Šī aktivitāte būs gana interesanta bērniem vecumā no diviem līdz desmit gadiem. Vecāku drēbju skapī vienmēr var atrast daudz interesantu un atbilstošu apģērbu, lai kļūtu par pirātu vai princesi – vajag tikai kopā pameklēt! Kad nepieciešamās drēbes atrastas – dārgumu medības var sākties. Vienojieties ar bērniem, kādi dārgumi jāmeklē, un noslēpiet tos ne pārāk sarežģītās vietās, lai bērni nezaudētu vēlmi tos atrast.

Ja dodaties pastaigā gar jūru vai mežā, pirms pastaigas katram izsniedziet savu lapiņu, kur norādīts, kas pastaigas laikā katram jāatrod, piemēram, divi zariņi, trīs čiekuri utt.

Dabas dārgumu meklēšana būs lielisks papildinājums ierastajām pastaigām un ikdienas nodarbēm. Tāpat kopā ar ģimeni varat apgūt slēpņošanas noslēpumus un iekļaut to savas ģimenes hobiju sarakstā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu