"Forbes" nosauc bagātākos cilvēkus pasaulē: daļa no viņiem piedzīvojuši lielus zaudējumus (5)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters / Scanpix

Koronavīruss nešķiro – arī bagātākie cilvēki pasaulē nav pasargāti no Covid-19 radītajām sekām. Pandēmijai vēršoties plašumā, Eiropā un ASV tiek noteikti arvien stingrāki ierobežojumi, kā dēļ daudzi biznesi un to vadītāji ir zaudējuši ievērojamus naudas līdzekļus. Tomēr – viņu bagātības joprojām ir iespaidīgas. Izdevums „Forbes” ir apkopojis pasaulē bagātāko cilvēku – miljardieru sarakstu.

18. martā, kad „Forbes” pabeidza darbu pie miljardieru saraksta, pasaulē bija 2095 miljardieri, kas ir par 95 mazāk nekā pērn, un par 226 mazāk nekā aprīļa sākumā, kad tika veikti galīgie bagātnieku īpašumu apjoma aprēķini. Vairāk nekā puse miljardieru ir zaudējuši savas bagātības. Kopumā „Forbes” miljardieru sarakstā esošajiem cilvēkiem pieder bagātības vairāk nekā 8 triljonu dolāru vērtībā. Tas gan ir par 700 miljardiem dolāru mazāk nekā pērn.

Bagātākais cilvēks pasaulē joprojām – trešo gadu pēc kārtas ir „Amazon” vadītājs Džefs Bezoss. Viņam izdevies saglabāt līdera pozīciju, pat neraugoties uz faktu, ka pēc šķiršanās no sievas Makenzijas viņam bijušajai laulātajai bija jāatdod „Amazon” akcijas 36 miljardu dolāru vērtībā.

Kopumā Bezosa bagātības mērāmas 113 miljardos dolāru, un tās pat ir pieaugušas par 15%, jo „Amazon” pērn piedzīvoja labu izaugsmi. Arī pandēmijas laikā e-komercijas gigants turpina uzrādīt labus finanšu rezultātus, un nesen darbā pieņēma vairāk nekā 100 000 jaunu darbinieku, palīdzot kompānijai tikt galā ar arvien pieaugošo pieprasījumu pēc iepirkšanās internetā.

Otrajā vietā ir „Microsoft” dibinātājs Bils Geitss, un viņam seko luksusa preču tirgotājs Bernārs Arno, kuram šajā sarakstā izdevās apsteigt Vorenu Bafetu. „Wallmart” tīkla īpašniece Alise Valtona miljardieru sarakstā ieņem devīto vietu, un viņa ir bagātākā sieviete pasaulē, kuras īpašumā ir 54,4 miljardus vērtas bagātības. Kopumā miljardieru sarakstā ir iekļuvusi 241 sieviete, no kurām septiņas dala savas bagātības ar laulāto, brāli vai māsu, vai arī ar bērnu.

Visvairāk bagātības izdevies audzēt Ķīnas cūku audzētājam Kinam Jinglinam. Viņš ir 43. bagātākais cilvēks pasaulē, un viņa kontā ir 18,5 miljardu dolāru vērtas bagātības. Salīdzinot ar pagājušo gadu, viņam bagātības izdevās audzēt par 14,2 miljardiem. Tas notika pēc tam, kad viņa vadītā uzņēmuma „Muyuan Foods” akciju vērtība teju trīskāršojās, jo pasaulē Āfrikas cūku mēra dēļ strauji palielinājās cūkgaļas cena.

Kopumā 267 cilvēki, kas pagājušajā gadā bija iekļauti šajā sarakstā, nu vairs tajā nav redzami. Tas noticis lielākoties tādēļ, ka šo cilvēku vadītie uzņēmumi ir zaudējuši savu vērtību. 21 cilvēks no šā saraksta pērn nomira. Tomēr miljardieru sarakstu ir papildinājuši 178 jaunpienācēji no 20 pasaules valstīm, to vidū arī „Zoom Video Communications” dibinātājs un vadītājs Ēriks Jans, kura vadītais serviss ir kļuvis ļoti pieprasīts pandēmijas apstākļos. Visvairāk miljardieru dzīvo ASV (614), kam seko Ķīna (ieskaitot Honkongu un Makao) ar 456 miljardieriem.

Jaunākais cilvēks miljardieru sarakstā ir ASV mediju personība Kailija Dženere, kura pašlaik ir 22 gadus veca. Viņa jaunākās miljardieres godu ieņem otro gadu pēc kārtas, un viņas bagātības mērāmas ar vienu miljardu dolāru.

Viņai seko divas māsas no Norvēģijas – 23 gadus vecā Aleksandra un 24 gadus vecā Katarina Andersenas. Viņas savas bagātības guvušas no ģimenes investīciju uzņēmuma „Ferd” akcijām.

Savukārt vecāko miljardieru saraksta augšgalā ir malaiziešu uzņēmējs, 96 gadus vecais Roberts Kuoks, kurš kopējā sarakstā ar 9,6 miljardus lielām bagātībām ieņem 141. vietu. Savas bagātības viņš guvis, pateicoties biznesam eksporta, nekustamā īpašuma, un palmu eļļas ražošanas jomā.  Viņam seko 95 gadus veca uzņēmēja no Peru – Ana Marija Breščia Kaferata, kuras bagātības mērāmas ar 1,3 miljardiem dolāru, un viņai to izdevies panākt ar darbību banku un derīgo izrakteņu ieguves jomā.

Interesanti, ka saraksta 1001. vietā atrodams ASV prezidenta Donalda Trampa vārds. Biznesa jomā viņam gan nav veicies, jo pēdējā mēneša laikā, kopš ASV spēkā ir koronavīrusa noteiktie ierobežojumi un karantīna, viņš zaudējis vairāk nekā miljardu dolāru, un „Forbes” sarakstā viņa bagātības uzrādītas 2,1 miljarda dolāru vērtībā.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu