Vācu zinātnieku aplēses: reģistrēti tiek vien 6% inficēšanās gadījumu ar koronavīrusu (2)

TVNET/Deutsche Welle
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

Vācijas zinātnieku aprēķini liecina, ka visā pasaulē tiek reģistrēti vidēji apmēram 6% inficēšanās gadījumu ar jauno koronavīrusu. Līdz ar to patiesais saslimušo skaits, iespējams, jau sasniedzis vairākus desmitus miljonu, vēsta raidorganizācija "Deutsche Welle".

Reģistrēto inficēšanās gadījumu skaits pasaulē pārsniedzis 1 500 000.

Getingenes Universitātes zinātnieki Kristians Bommers un Sebastians Vollmers analizēja datus no pētījuma, kas nesen tika publicēts akadēmiskajā žurnālā "The Lancet Infectious Diseases". Viņi aplēsa, ka visā pasaulē varētu būt atklāti apmēram 6% no visiem inficēšanās gadījumiem ar jauno koronavīrusu. Pētnieku aprēķini bija balstīti uz Covid-19 nacionālajiem mirstības rādītājiem un slimības ilgumu līdz nāvei.

"Tas nozīmē, ka valdībām un lēmumu pieņēmējiem jābūt ārkārtīgi piesardzīgiem, interpretējot gadījumu skaitu, kad tiek plānota rīcība," sacīja attīstības ekonomikas profesors Vollmers.

Saskaņā ar zinātnieku aprēķiniem, reālais inficēto cilvēku skaits Vācijā 31.martā varētu būt bijis ap 460 000.

Tolaik ASV, iespējams, bija jau vairāk nekā desmit miljoni gadījumu, Spānijā vairāk nekā pieci miljoni gadījumu, Itālijā ap trim miljoniem un Lielbritānijā ap diviem miljoniem gadījumu.

Taču Džona Hopkinsa Universitātes dati liecina, ka 31.martā visā pasaulē bija apmēram 900 000 apstiprinātu inficēšanās gadījumu.

Mirstības rādītāji tādās valstīs kā Itālija un Spānija ir tik augsti nepietiekamās un novēlotās testēšanas dēļ, uzskata autori. Turpretī Vācijā plašās un savlaicīgās testēšanas dēļ mirstības rādītājs ir daudzkārt zemāks. Zinātnieki lēš, ka Vācijā identificēti apmēram 15,6% no visiem inficēšanās gadījumiem, savukārt Itālijā un Spānijā - attiecīgi 3,5% un 1,7%. Šis rādītājs vēl zemāks ir ASV un Lielbritānijā - 1,6% un 1,2%.

Zinātnieku aprēķini liecina, ka Dienvidkorejā varētu būt atklāta gandrīz puse no visiem inficēšanās gadījumiem.

Zinātnieki aicina uzlabot valstu testēšanas kapacitāti un pēc tam atrast veidus, kā izolēt inficētos un identificēt kontaktpersonas. Ja tas netiks paveikts, "vīruss [pēc pašreizējā uzliesmojuma beigām] ilgāku laika posmu varētu palikt nepamanīts, un tādā gadījumā jauns uzliesmojums ir tikai laika jautājums", brīdina zinātnieki.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu