Sūnas pārņem zālienu – ko darīt?

CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Husqvarna

Skaists un zaļš zāliens bez sūnas ir apzinātas rīcības rezultāts. Lai atbrīvotos no sūnas, ir jārada tai pēc iespējas sliktāki augšanas apstākļi. Tas ir izdarāms, regulāri pļaujot zālienu, izgrābjot sūnu un mēslojot zālienu, tādā veidā zāle kļūs pietiekami stipra, lai izspiestu sūnu pati, un jums nebūs jāpārrok viss zāliens, lai no tās atbrīvotos. Esam apkopojuši 4 padomus, lai cīņā ar sūnu jūs būtu uzvarētājs!

Iepazīstiet pretinieku. Sūna zālienā pamatā rodas no augsnes sablīvēšanās un pārāk vāji augoša zāliena, kas nespēj konkurēt. Parasti sūna izteikti attīstās ēnainās un mitrās vietās – aiz ēkām, dzīvžogiem, zem lieliem kokiem u.tml.

Foto: Husqvarna

Robotizētais zāles pļāvējs ir sūnas lielākais ienaidnieks

1. Pļaujiet zālienu bieži un mēslojumam izmantojiet nopļauto zāli

Regulāra pļaušana ir labākais triks, kā panākt labu zāliena kvalitāti. Zāles garums 3-4 centimetri ir pilnīgi piemērots dārzam un vienā piegājienā nevajadzētu nopļaut vairāk par vienu trešdaļu no zāles kopējā garuma. Zāliens kļūst blīvāks un spēcīgāks, ja tas tiek pļauts mazliet un bieži. Un nopļautās zāles gabaliņi, kas paliek turpat zemē, kļūst par dabisku mēslojumu zālienam. Tie, kuri sākuši savus zālienus pļaut ar robotizēto zāles pļāvēju, ātri novēro to, ka zāle kļūst spēcīgāka un blīvāka, bet sūna izzūd. Turklāt, kad papildus visam parādās vairāk saules, arī tā iznīdē sūnu.

2. Nogrābiet un atjaunojiet zemes virskārtu

Lai atbrīvotos no sūnas zālienā, ir ieteicams to katru pavasari kārtīgi nogrābt.

Bet atcerieties, ka viss nogrābtais ir noteikti jānovāc no zāliena, citādi tiks panākts pretējs efekts, un sūna sāks augt no jauna. Ja sūnas ir vairāk, ideāli noderēs vertikulēšana, ko iesakām apvienot ar svaigu sēklu piesēšanu un mēslošanu.

Nabadzīgās augsnēs var veikt augsnes mulčēšanu, tādējādi atjaunojot auglīgo slāni – to dara, uzklājot aptuveni 1 cm biezu, auglīgas augsnes slāni, kas satur kūdru un barības vielas, lai tas atjaunotu zāliena augsnes virskārtu.

3. Izmantojiet paklājzālienu

Ja zāliens ir novecojis, tas ir nelīdzens un vājš un cīņa šķiet bezcerīga, iespējams, ir vērts apdomāt zāliena pilnīgu atjaunošanu ar uzreiz gatava zāliena ieklāšanu, izmantojot paklājzālienu, bet arī šeit ir svarīgi daži priekšdarbi. Zāliens vislabāk aug pietiekami irdenā, ar barības vielām bagātā augsnē, saulainā vietā. Ja pēc lietus uz zāliena paliek ūdens, tas liecina, ka augsne ir pārāk blīva. Tam par iemeslu, iespējams, bijis smagais transports, vai arī dabiski smaga, mālaina augsne. Ja plānojat mainīt zālienu, augsnes virskārta būtu jāuzfrēzē, jāplanē, jāblietē un jālīdzina, iestrādājot pamatmēslojumu. Uz izlīdzinātas augsnes ieklājiet paklājzālienu, un zaļš mauriņš ir gatavs uzreiz! Ieklātais zāliens pirmo nedēļu jālaista reizi dienā, lai samitrinātu velēnu un pāris cm zem tās, pēc tam samazinot laistīšanas biežumu un palielinot laistīšanas ilgumu, lai mitrums nonāk dziļāk augsnē – visā sakņu dziļumā (~15 cm).

Pirmās divas nedēļas vajadzētu izvairīties no intensīvas pārvietošanās pa jauno paklājzālienu.

4. Nomainiet zālienu ar citu segumu

Ēnainās vietās sūna aug vislabāk. Ja nevēlaties, lai šādās vietās ir sūna, varbūt labāk ir ieklāt dārza flīzes vai bruģi vai ieaudzēt ēncietīgus zemsedzes augus, kuri saglabā lapojumu arī ziemā, kā kumeļpēda, trīskāršā valdšteinija vai galotņu pahisandra. Bet, ja ir jānosedz izteikti saulainas un sausas vietas, tad zālienu var aizstāt ar mazo mārsilu vai iesēt puķu pļavu.

Foto: Husqvarna

Lai atvieglotu savu ikdienu, dārzu saimniekiem par noderīgu palīgu var kļūt Husqvarna Automower® robotizētais zāles pļāvējs. Šogad Husqvarna svin 25 gadu jubileju, kopš Husqvarna Automower® uzlabo cilvēku ikdienu, klusi un cītīgi rūpējoties, lai zāliens allaž ir veselīgs un kopts. Šobrīd produktu klāstā ir pieejami ļoti dažādi modeļi, lai varētu izvēlēties savam zālienam vispiemērotāko. Automower® var apstrādāt lielus un sarežģītas formas zālienus ar daudziem šķēršļiem. Stāvākas nogāzes arī vairs nav traucēklis, jo, piemēram, 2019. gadā izlaistie pilnpiedziņas robotizētie zāles pļāvēji spēj strādāt līdz pat 70 % stāvās nogāzēs. Par robotizētajiem zāles pļāvējiem vairāk lasiet šeit.

Lai uzzinātu vairāk noderīgas informācijas par dārzkopību un citus jaunumus no Husqvarna, sekojiet mūsu lapām Instagram (@husqvarnadarzs), Facebook (@HusqvarnaLatvija), vai apmeklējiet mūsu mājaslapu.

Izpildiet testu un uzziniet, kāds dārzkopis esat, kā arī laimējiet jaukas balvas no Husqvarna.

Raksts tapis sadarbībā ar SIA ”Husqvarna Latvija”. Visu par zālienu un paklājzālienu no labākajiem ekspertiem variet uzzināt  šeit.

 
CopyLinkedIn Draugiem X

Nepalaid garām!

Uz augšu