Rotangas, koka vai plastmasas? Kā nekļūdīties, izvēloties dārza mēbeles

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Dārza mēbeļu izvēle ir tikpat svarīga kā istabas mēbeļu izvēle, īpaši, ja jums ir vasaras māja vai privātmāja. Veikalos ir pieejams tik plašs dārza mēbeļu klāsts, ka izvēlēties īsto komplektu nebūt nav vienkārši. Izlasot šo rakstu, uzzināsi noderīgus padomus un varēsi izlemt, kurš no variantiem ir vispiemērotākais tieši tavam dārzam.

Stacionārās vai saliekamās?

Izvēloties dārza mēbeles, vispirms jāizvērtē, kāda veida mēbeles būs vispiemērotākās – stacionārās vai saliekamās. Jo katram no veidiem ir gan savi plusi, gan mīnusi. Kādi tie ir, skaidrosim, konsultējoties ar būvniecības nama "Kurši" speciālistiem.

Viena no lielākajām stacionāro dārza mēbeļu priekšrocībām ir tāda, ka tās uz terases vai mājas pagalmā var atrasties visu gadu. Lai stacionārās mēbeles kalpotu godam, ir jāpievērš īpaša uzmanību materiāliem, no kuriem tās gatavotas. Svarīgi, lai mēbeļu materiāls būtu:

  • Ūdensizturīgs;
  • Izturīgs pret koroziju;
  • Ātri žūstošs;
  • Izturīgs pret saules gaismas ietekmi;
  • Viegli tīrāms;
  • Pietiekami “svarīgs”, lai izturētu vēja brāzmas.

Visām šīm īpašībām atbilst čuguna, masīvkoka un pītās dārza mēbeles. Arī koka mēbeles var būt pārklātas ar īpašu aizsargslāni, kas neļauj mitrumam un nokrišņiem iekļūt koksnes iekšienē.

Lai stacionārās mēbeles varētu “ziemot” ārā, ir jāraugās, lai tām būtu noņemami mīkstie elementi – dīvānu spilveni, krēslu un dīvānu sēdekļi. Šīs komponentes nesezonā ir jāuzglabā iekštelpās.

Foto: Publicitātes foto

Kaut gan stacionāro mēbeļu cenas ir nedaudz augstākas nekā saliekamajām mēbelēm, ilgtermiņā izdevumi atmaksāsies, jo to kalpošanas laiks ir ilgāks, kā arī izskats saglabājas nemainīgi glīts daudzus gadu garumā.

Pagalmiem, kur vieta terasei un atpūtai ir ierobežota, vispiemērotākā izvēle būs saliekami dārza mēbeļu modeļi.

Komplektam ir jābūt vieglam un ērti salokāmam, jo tas atvieglos mēbeļu pārvietošanu ikdienā, kā arī nesezonā neaizņems daudz vietas uzglabāšanas telpā.

Ļoti liela nozīme ir materiāliem, no kuriem veidotas saliekamās dārza mēbeles. Šajā gadījumā ļoti svarīgs rādītājs ir svars. Mēbelēm ir jābūt vieglām, lai tās varētu pārvietot jebkurš pieaugušais vai pat bērns. Populārākie saliekamo dārza mēbeļu materiāli ir koksne, plastmasa, kārklu klūgas un metāls.

Tiesa gan,

vieglajām saliekamajam mēbelēm ir viens trūkums – jārēķinās ar to, ka tās parasti deformējas un salūst ātrāk nekā stacionārās mēbeles.

Lai vieglo materiālu mēbeles kalpotu ilgāk, tām būs nepieciešama papildu uzmanība – rūpīgi jāievēro lietošanas un uzglabāšanas instrukcija.

Kā pareizi kopt dārza mēbeles, lai tās kalpotu ilgāk

Kad izlemts par labu stacionārajām vai saliekamajām mēbelēm, laiks izvērtēt nākamo kritēriju. Visām dārza mēbelēm ir kas kopīgs - tās lielākoties atradīsies zem klajas debess, kur būs pakļautas saules un mitruma iedarbībai. Tāpēc viens no galvenajiem kritērijiem, izvēloties dārza mēbeles, ir materiāls, no kura tās izgatavotas. Lai dārza mēbeles kalpotu ilgāk, tās ir arī pienācīgi jākopj, turklāt katram materiālam ir atšķirīgas īpašības, tādēļ nepieciešama arī atšķirīga kopšana.

Koka mēbeles ir dabiskas un tāpēc vairāk pakļautas vides ietekmei. Koka mēbeles ir ieteicams pasargāt no mitruma un tiešiem saules stariem, jo šie faktori var ietekmēt mēbeļu izskatu. Piemēram, ja uz koka virsmas izlīst šķidrums, to vajadzētu nekavējoties saslaucīt. Tāpat

vajadzētu izvairīties no karstu pannu, katlu vai citu trauku novietošanas tieši uz virsmas, šim nolūkam izmantojami speciāli karstumizturīgi paliktņi.

Koka mēbeles tīra ar mīkstu drāniņu un maigu mazgāšanas līdzekli, pēc tīrīšanas rūpīgi nosusinot. Šo mēbeļu virsmu vismaz reizi gadā būtu ieteicams atjaunot ar līdzekļiem, kas paredzēti koka virsmu kopšanai.

Plastmasas mēbeles ir lieliski piemērotas tiem, kas meklē ekonomiskus risinājumus. Plastmasas mēbeles ir vieglas un tāpēc viegli transportējamas. Tām teju nav nepieciešama nekāda apkope. Ja nepieciešams, tās var pavisam vienkārši notīrīt ar mitru drānu un ļaut nožūt.

Tērauda mēbeles vai mēbeles no tērauda detaļām ir īpaši izturīgas pret bojājumiem un viegli kopjamas. Mīnuss – šī materiāla mēbeles ir salīdzinoši smagas un neērti pārvietojamas. Lielākoties āra mēbeles ar tērauda detaļām ir pārklātas ar mitrumizturīgu krāsu, tās var uzglabāt ārā - nelielā lietū tās nerūsē. Tērauda mēbeles tīra ar ūdeni vai maigiem tīrīšanas līdzekļiem. Jāvairās izmantot sārmainus vai skābus tīrīšanas līdzekļus, jo tas var izraisīt materiāla oksidēšanos.

No alumīnija vai alumīnija detaļām ražotām mēbelēm ir līdzīgas īpašības kā tērauda mēbelēm – tās nerūsē un ir vienkārši kopjamas. Alumīnijs ir izturīgs, viegls materiāls, tāpēc vajadzības gadījumā mēbeles ir viegli pārvietojamas. Tās tīra ar ūdeni vai maigiem tīrīšanas līdzekļiem. Nav ieteicams izmantot sārmainus vai skābus tīrīšanas līdzekļus, jo tas var izraisīt materiāla oksidēšanos.

Āra mēbeles, kuru virsma ir no stikla vai rūdīta stikla, tīra ar mīkstu drāniņu, izmantojot maigus tīrīšanas līdzekļus vai tīrīšanas līdzekļus, kas paredzēti stikla virsmu kopšanai. Nav ieteicams izmantot abrazīvus tīrīšanas līdzekļus, jo tie var saskrāpēt stiklu. Uz stikla virsmas nevajadzētu likt karstus traukus vai priekšmetus ar raupju virsmu.

Foto: Publicitātes foto

Akmens virsmas mēbeles ir izturīgas, bet par tām ir nepieciešams pienācīgi rūpēties. Jāņem vērā, ka

akmens masas virsmas ir uzņēmīgas pret šķidrumiem, tādēļ pēc krāsojošu šķidrumu noplūdes (kafija, tēja, alkohols, eļļa u.c.) akmens virsma ir nekavējoties jānotīra, jo pretējā gadījumā šķidrums iesūksies virsmā, radot neiztīrāmus traipus.

Lai mēbeļu virsma kalpotu ilgi, pirms lietošanas to ieteicams piesūcināt ar akmens virsmu aizsardzībai paredzētu līdzekli. Pirms virsmas apstrādes ir svarīgi labi notīrīt virsmu un pēc piesūcināšanas noņemt lieko materiālu. Piesūcināto virsmu notīra ar mitru sūkli un noslaka ar sausu drāniņu. Piesūcināšanas biežums ir atkarīgs no akmens veida un virsmas apstrādes.

Šķiedru cements ir cementa, celulozes, smilšu, sintētiskās šķiedras un ūdens maisījums. Šī materiāla mēbeles ir izturīgas pret vēju, tiešiem saules stariem. Mēbeles, kas izgatavotas no šķiedru cementa, ieteicams pasargāt no mitruma, jo to virsma mitruma ietekmē var saplaisāt vai izbalēt. Kopšanai izmanto maigus tīrīšanas līdzekļus. Ieteicams izvairīties no tīrīšanas līdzekļiem, kas satur skābi vai abrazīvas vielas.

Polivuds (angļu val. “polywood”) ir videi draudzīgs materiāls, kas vizuāli atgādina koku, bet ir izgatavots no pārstrādātas plastmasas.

No polivuda izgatavotās dārza mēbeļu virsmas ir izturīgas pret mitrumu, pelējumu un izbalēšanu.

Jāizvairās no karstu trauku novietošanas tieši uz mēbeļu virsmas. Tīra ar siltu ūdeni, mīkstu drāniņu un ziepēm. Ja nepieciešams, var izmantot suku ar mīkstiem sariem.

No augstspiediena lamināta (HPL) ražotās mēbeles ir pārklātas ar īpašu plēvi, kas neļauj šķidrumam iekļūt mēbeļu virsmā. Pateicoties šai funkcijai, āra HLP mēbeles ir mitrumizturīgas.

No augstspiediena lamināta ražotas mēbeles ir izturīgas pret UV stariem, tāpēc tās var izmantot pat ļoti saulainās vietās.

Uz HPL virsmas nav ieteicams likt karstus traukus. Tīrīšanai izmanto drāniņu un vieglu tīrīšanas līdzekli bez skābēm un sārmiem, pēc tam rūpīgi nosusinot virsmu.

Pīto mēbeļu grupā vispopulārākās ir rotangas mēbeles. Rotangpalmas zariem ir pilnīgi gluda virsma bez mezgliņiem, un, lai cik gari arī izaugtu, tie visā garumā saglabā aptuveni vienādu diametru. Rotangas mēbeles var būt tikpat ilgmūžīgas kā ozolkoka mēbeles, vienīgi tās ir pareizi jākopj. Šis materiāls ir trausls, piemērots saulainam klimatam, to nedrīkst pakļaut lietus un aukstuma iedarbībai. Pirms lietošanas mēbelēm jābūt pilnīgi sausām, citādi tās var deformēties vai saplīst.

Rotangas mēbeles ir piemērotas novietošanai apjumtās terasēs un lapenēs, zālāja vidū tās iznesot tikai patiešām siltās un skaidrās vasaras dienās.

Tīrīšanai vispiemērotākais ir putekļsūcējs ar mēbeļu slotiņu, un virsmas var arī noslaucīt ar vieglā sālsūdenī samitrinātu drānu.

Foto: Publicitātes foto

Mākslīgā rotanga izskatā neatpaliek no dabiskās radinieces. Šis ir vieglā svara kategorijas materiāls, to ir vienkārši kopt, bet rezultātā iegūsiet izturīgu, ilgmūžīgu mēbeli. Pateicoties sintētiskajam sastāvam, sintētiski pītās mēbeles var būt dažādās krāsās un formās. Putekļus no mēbeļu virsmām var viegli notīrīt ar tīru drāniņu, kas samitrināta ar ūdeni, vai tīrīšanas līdzekļiem, kuru pamatā ir ziepes. Jāizvairās no sārmaina vai skāba tīrīšanas līdzekļa. Pēc tīrīšanas nosusina mēbeļu virsmu.

Kā pareizi uzglabāt dārza mēbeles

Tā kā āra mēbeles ir pakļautas vides apstākļiem, lielāka uzmanība jāpievērš arī to uzglabāšanai –

saliekamās mēbeles ir ieteicams uzglabāt sausā vietā, bet stacionārās - pārklāt ar speciāliem pārvalkiem, kas aiztur mitrumu, bet nekavē gaisa apmaiņu.

Jo, pat ja mēbeles ir izturīgas pret vides faktoriem, temperatūras svārstības var sabojāt mēbeļu virsmu.

Raksts tapis sadarbībā ar būvniecības namu "Kurši".

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Nepalaid garām!

Uz augšu