FOTO ⟩ Māja ar unikālu stāstu. Rīdzinieki Siguldā sākuši ievērojamu renovāciju vēsturiskai ēkai

CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Uldis Laganovskis.

Latvieši Dina un Edvīns, kuri vēl aizvadītā gada novembrī sevi dēvēja par rīdziniekiem, mazāk nekā pirms gada nolēma piepildīt sen kvēlotu vēlmi - iegūt īpašumā māju. Šī gada martā ģimene aktīvi sākusi mājas renovāciju, tāpēc regulāri stāsta par procesa gaitu, istabu plānojumu un dažādu priekšmetu izvēli.

Māja ar stāstu

Ģimenē aug divi bērni, kuri vēl nav sākuši skolas gaitas, tāpēc ir izdevīgs brīdis  iegādāties savu īpašumu un tajā ieguldīt gan laiku, gan resursus. Pāris nolēma, ka mājai jābūt netālu no Rīgas, tāpēc tika aplūkotas dažādas mājas Pierīgā.

Rezultātā ģimene izlēma, ka īstā vieta īpašuma iegādei būs Sigulda. "Skaista un bērniem draudzīga pilsēta. Bērnudārzi, skolas, mūzikas skola, mākslas skola un iespējas sportot. Viss nepieciešamais vienuviet," pērn vēstīja ģimene.

Ēkas īpašnieki vēsta, ka vēsturiski tā bijusi aptuveni 800 kvadrātmetru plaša, te atradās konferenču zāle, istabiņas, ēdināšanas komplekss un bārs. Ēkā esot svinēti arī dažādi svētki.

Foto: Vēsturiskā ēka

Iemesls, kāpēc Dina un Edvīns neizvēlējās renovētu māju, ir tas, ka neatrada meklēto. "Mēs ieraudzījām šo māju un nespējām aizmirst, tāpēc atgriezāmies vēl un vēl. Sapratām, ka tā ir mūsējā," saka Dina.

Šī gada marta sākumā ģimene sāka mājas renovāciju, jo ieguva būvatļauju. "Renovācija ir pamatīga - principā kā jaunas mājas celtniecība. Tas arī ir viens no iemesliem, kāpēc sākām mājas celtniecību šogad," saka sieviete.

Foto: Ēkas renovācija

Plāni izmantot dažādus metāla priekšmetus

Ģimene norāda - tā kā māja ir principā tukša, būs nepieciešams iegādāties jaunus priekšmetus, arī metāla. Dina saka: "Viss, kas mums pagaidām ir saistīts ar metālu, ir konstrukcijas un sijas. Piemēram, sijas būs arī dekoratīvs elements virtuvē. Konstrukcijas izmantosim arī kā efektu."

Kamēr māja ir tikai tapšanas stadijā, Dina un Edvīns plāno, ka virtuvē būs divas izlietnes. Tāpat tiek plānots, iespējams, izmantot arī radiatorus.

Pirmā palīdzība metāla apstrādē, ja sarūsējusi vanna vai izlietne

"Hammerite" eksperti norāda, ka primāri būtu rūpīgi jāapskata sarūsējusī vanna vai izlietne no abām pusēm un rūpīgi jānovērtē, cik ļoti rūsa ir ietekmējusi priekšmetu.

Otrkārt, būtu jānoņem liekā rūsas kārta un jāapstrādā ar rūsas pārveidotāju. Pēc tam jāgruntē ar pretkorozijas grunti.

Treškārt, kad veikti visi priekšdarbi, vannas vai izlietnes ārējo virsmu var krāsot ar "Hammerite" aizsargkrāsu, piemeklējot sev tīkamāko toni – jaunums Latvijas tirgū ir krāsa metāla virsmām "Hammerite Smooth", kuru var ietonēt vairāk nekā 2000 toņos, tādā veidā pielāgojot metāla priekšmetus telpas interjera dizainam.

Veidojot un renovējot ēku, teritorija tiks labiekārtota arī ar žogu. Galvenie principi, pēc kā ģimene vadīsies, izvēloties žogu, ir kvalitāte un vizuālā izskata.

"Hammerite" speciālisti iesaka metāla sētu apsekot vismaz vienu reizi gadā. Ja plānots atjaunot metāla žogu, tad sākumā ar metāla birsti jānoņem vecā un atlobījusies krāsas vai rūsas kārta. Lai gan "Hammerite" aizsargkrāsas var klāt tieši uz rūsas, vietās, kur rūsa ļoti nopietni skārusi metāla virsmu, noteikti būtu jāizmanto rūsas pārveidotājs.

Pirms krāsošanas ir rūpīgi jānotīra, jāattauko virsmu, jānotīra krāsas un netīrumu paliekas no virsmas. Speciālisti uzsver, ka jāievēro katra izmantotā produkta aprakstos minētos klāšanas un žūšanas apstākļus un ieteikumus labākam rezultātam.

Kā ikdienā kopt un rūpēties par metāla priekšmetiem, lai tie nezaudētu spožumu?

Ekspluatācijas gaitā piesārņotas virsmas attīrīšanai izmantojams tīrs ūdens, kā arī neitrāli vai vāji sārmaini tīrīšanas līdzekļi (pH<8). Pēc tīrīšanas līdzekļa lietošanas virsma kārtīgi jānoskalo ar ūdeni, jo ilglaicīga sārma iedarbība krāsoto virsmu var padarīt matētu.

Augstāka ūdens temperatūra paātrina virsmas attīrīšanu. Par darbarīku lietojama mīksta suka vai sūklis. Jāizvairās lietot stipri sārmainus tīrīšanas līdzekļus. Stipri sārmainu mazgāšanas līdzekļu lietošana atsevišķos gadījumos var samazināt pārklājuma spīdumu.

Dina aicina ikvienu, kuram ir vēlme renovēt māju, nenobīties. "Sperot pirmo soli, risinājumi atrodas. Nevajag baidīties prasīt un konsultēties. Mēs par santehniku, elektrību un citiem jautājumiem zinām savu redzējumu, taču tāpat konsultējāmies ar jomas speciālistiem, kas mums pamatoti palīdzēja pamainīt risinājumus," saka Dina.

Foto: Plānotais ēkas renovācijas galarezultāts

Foto: No personīgā arhīva.
Foto: No personīgā arhīva.

Raksts tapis sadarbībā ar "Hammerite".

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Nepalaid garām!

Uz augšu