Kā tikt galā ar elpceļu alerģijas cēloņiem mājās - putekļu ērcītēm un putekļiem

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Aptuveni 90% no sava laika mēs pavadām iekštelpās. Mājokļi, kuros liela daļa iedzīvotāju ikdienā uzturas, ir slikti ventilēti, pieblīvēti ar mēbelēm un grīdas pārklātas ar mīkstiem tepiķiem. Uz šīm virsmām uzkrājas daudz putekļu, alergēni, baktērijas un sēnītes, kas vēlāk var izraisīt dažādas veselības problēmas. Dzīves kvalitāti var uzlabot, novēršot alerģiju cēloņos - proti, samazinot alergēnu un putekļu daudzumu, kā arī ikdienā neveidojot tiem labvēlīgu vidi. Sadzīves tehnikas ierīces var kalpot ne tikai praktiskiem mērķiem, bet būt arī veselībai draudzīgas.

Daudzi nemaz neapzinās, ka iekštelpu gaiss var būt pat līdz piecām reizēm piesārņotāks nekā ārtelpu gaiss. Sekas, ko izraisa gaisa piesārņojums, var būt cēlonis dažādiem veselības sarežģījumiem un samazināt veselīgi nodzīvotos dzīves gadus. Ilgtermiņā uzturēšanās šādā vidē var rezultēties dažādās slimībās - ik gadu pasaulē no apkārtējā un iekštelpu gaisa piesārņojuma izraisītajām komplikācijām mirst septiņi miljoni iedzīvotāju.

Mūsu mājokļu putekļos dzīvo putekļu ērcītes. Tie ir sīki zirnekļveida radījumi, kas izraisa dažādas alerģijas. Lai gan tās var saskatīt tikai mikroskopā, tās vienmēr būs klātesošas un vairosies siltā, mitrā vidē. Ērcītes pārtiek no cilvēku mirušajām ādas šūnām, putekļiem un citiem mikroskopiskiem pārtikas avotiem, piemēram, ziedputekšņiem un sēnīšu sporām.

Tās "dzīvo" gultas veļā, matračos, mīkstajās mēbelēs, grīdas segumos, paklājos un arī aizkaros.

Arvien biežāk ar putekļu ērcīšu izraisītajām problēmām saskaras alerģiski cilvēki. Aptuveni 8-12% iedzīvotāju cieš no to izraisītajām alerģijām - piedzīvo iesnas, šķavas, aizliktu vai tekošu degunu, klepu, niezošas acis un ādu, apgrūtinātu elpošanu vai pat smakšanu. Šie visi simptomi ļoti ietekmē spējas strādāt, mācīties un pilnvērtīgi atpūsties.

Izmanto putekļu sūcēju ar HEPA filtru

"Lai efektīvi savāktu gan putekļu ērcīšu "barību", gan pašus kukainīšus, jālieto mūsdienīga sadzīves tehnika. Tā ne tikai atvieglos ierastos mājas darbus, bet uzlabos arī dzīves kvalitāti. Dažādu virsmu uzkopšanai mājās visparocīgāk būs izmantot putekļu sūcēju. Īpaša uzmanība jāpievērš to specifikācijai - ar neredzamajiem mājas viesiem visefektīvāk tiks galā putekļu sūcēji, kuros iestrādāts HEPA filtrs. Putekļus vienkārši uzslaukot ar slotu vai lupatu, ērcītes un alergēni tiks dzenāti uz riņķi, turpretī putekļu sūcējā iestrādātais HEPA filtrs aizturēs smalkās daļiņas un telpā atpakaļ nonāks tikai tīrs gaiss," uzsver Ieva Cīrule, Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas alergoloģe, pneimonoloģe.

Guļamistabā novieto gaisa attīrītāju

Lai spētu pilnvērtīgi atjaunot savus resursus un uzlabotu labsajūtu, komfortu guļamistabā var uzlabot, novietojot tajā gaisa attīrītāju. Attīrītājs savu lielāko darbu paveiks naktī. No rīta pamostoties un sākot kustēties, alergēnu būs maz - tie neriņķos gaisā, nesaasinās alerģiskas reakcijas. Arī ziedputekšņu sezonas laikā - no marta, kad sāk ziedēt koki, līdz augustam, kad nezāles zied, alerģiski cilvēki labāk jutīsies, ja vidē, kurā viņi uzturas, būs gaisa attīrītājs.

Lieto mitruma savācēju telpās, kurās mitrums pārsniedz 50%

Mitruma līmenis mājokļos ir augtāks vasarā, bet zemāks ziemā. Optimālajam mitruma līmenim mājās ir jābūt robežās no 30% līdz 50%. Cilvēkiem, kuri ikdienā uzturas telpās, kurās tas ir paaugstināts - vismaz virs 50%, pasliktināsies veselība. Telpās esošais mitrums veicina ne tikai mājas putekļu ērcīšu, baktēriju, sēnīšu attīstību, bet arī pelējuma veidošanos. Mitruma savācēja uzstādīšana var palīdzēt mazināt šo problēmu. Arī tādas ikdienas darbības kā veļas žāvēšana iekštelpās veicina mitruma veidošanos, tāpēc veļu labāk ieteicams žāvēt veļas žāvētājā vai vismaz atvērt logu, ja to žāvē iekštelpās. Tādējādi daļa liekā mitruma tiks izvadīta ārā.

Latvijas iedzīvotājiem zema izpratne par HEPA filtrēšanas sistēmu

Jau iepriekš ziņots, ka veiktās aptaujas dati liecina, ka katru dienu 21% Latvijas iedzīvotāju izmanto putekļu sūcēju, lai uzkoptu mājokli. Savukārt vairums iedzīvotāju, 41%, dažādiem uzkopšanas darbiem to izmanto pāris reizes nedēļā. Diemžēl vairāk nekā puse Latvijas iedzīvotāju, 57%, atzīst, ka viņi nezina, kādas priekšrocības nodrošina putekļu sūcēji ar HEPA filtrēšanas sistēmu. 38% iedzīvotāju izmanto putekļu sūcējus, kuriem nav HEPA filtrēšanas sistēma, bet 34% nav pārliecināti un nezina, vai mājsaimniecībā izmantojamajiem putekļu sūcējiem ir šī filtrēšanas sistēma.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Nepalaid garām!

Uz augšu