Lasvegasā iespējams iegādāties 1970. gada luksusa pazemes bunkuru

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: redfin.com

Lasvegasas privātmāju rajonā atrodas kāds ārkārtīgi neparasts īpašums – tā pazemē vēl no Aukstā kara laikiem atrodas patvērums, kas nu ir kļuvis par laika kapsulu un patlaban ir pieejams nekustamo īpašumu tirgū.

Aukstais karš bija īpaši saspringts periods, kas iekustināja ne tikai kaislības politiskā līmenī, bet arī krietni iebiedēja civiliedzīvotājus. Tiesa, ekstravagantākie panikas cēlāji atradās tieši ASV pusē. Te vairums bagātu ļaužu savas mājas aprīkoja ar speciālām patvertnēm un pazemes bunkuriem, kur patverties krīzes gadījumā.

1960. gadā lielākā daļa amerikāņu uzskatīja, ka atomkarš ir pavisam reāls scenārijs, tāpēc  1960. gadu vidū aptuveni 200 000 savrupmāju bija aprīkotas ar speciālu pazemes bunkuru, taču uzskatāms, ka šis skaits varētu būt pat lielāks, vēsta portāls “History”.  

Privātais pazemes bunkurs 1950. gadā, Baltimorā, ASV
Privātais pazemes bunkurs 1950. gadā, Baltimorā, ASV Foto: Wikimedia Commons

Pazemes bunkuri kļuva vēl populārāki pēc tam, kad laikraksts “Washington Times” tos nodēvēja par “vidusmēra ģimenes dzīves koncepta sastāvdaļu”. Laikraksts tolaik izcēla bunkurus, kas bija iekārtoti gluži kā mājīgas un elegantas ģimenes mājas. Drīz vien bagāto ģimeņu māju pagrabos tapa luksusa tipa bunkuri, kas ne ar ko neatšķīrās no pārējām mājas istabām.

Viens no šāda mājas koncepta piekritējiem bija uzņēmējs Žirards Hendersons, kurš savu bagātību bija ieguvis ar kosmētikas uzņēmumu “Avon” un aviācijas uzņēmumu “Gulfstream Aerospace Corp”.

Turīgajam Hendersonam bija paniskas bailes no Aukstā kara – kungs bija pārliecināts, ka atomkara scenārijā ASV tiks noslaucīta no zemes virsas, tāpēc viņš dibināja uzņēmumu “Underground World Homes”, kas koncentrējās tieši uz pazemes bunkuru izstrādi. 1964. gadā Hendersons pat noorganizēja izstādi, kurā kultivēja pazemes dzīves konceptu. Pats uzņēmējs bija sev radījis vairākas pazemes mājvietas-bunkurus, kuros arī mitinājās līdz savai nāvei 1980. gadā. Viena no Hendersona mājām atrodas Lasvegasā.

Apskatot Hendersona Lasvegasas namu, pirmajā acu uzmetienā šķitīs, ka tā ir parasta 1970. gadā celta savrupmāja ar tai raksturīgo interjeru. Mājoklī ir sešas guļamistabas, sešas vannasistabas, džakuzi, peldbaseins, bārs un pat deju zāle. Kopumā īpašums aizņem teju 460 kvadrātmetru platību un atrodas pazemē zem virszemes mājas. Pazemē ir ierīkots pat mākslīgais pagalms ar mākslīgiem kokiem, akmeņiem un ar roku zīmētiem sienas gleznojumiem, kas rada ilūziju par tālienē esošu mežu. Šis savdabīgais nams jau vairāk nekā divus gadus ir pieejams nekustamo īpašumu tirgū par 18 miljoniem ASV dolāru.  

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu