Dzīvžoga apgriešana - kā tas darāms pareizi?

CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Husqvarna

Lai  jūsu dzīvžogs arī turpmāk būtu vienmērīgi blīvs un skaists, tam ir nepieciešama regulāra griešana un rūpes.  Bet cik tad bieži tas ir jāgriež un kā nonākt līdz perfektajam dzīvžogam?

Dzīvžogi ir apgriežami regulāri, lai tie būtu vienmērīgi un labi izskatītos.
Dzīvžogi ir apgriežami regulāri, lai tie būtu vienmērīgi un labi izskatītos. Foto: Husqvarna

Kad ir labākais laiks, lai grieztu dzīvžogu?

Lapu dzīvžogi ir labi griežami gan pavasarī, gan laika periodā no jūlija līdz septembrim. Ja nepieciešama ne vien formas un izmēra maiņa, bet arī pamatīgāka apgriešana, tad agrs pavasaris būs labākais laiks. Izņēmums ir tādi krūmi vai koki, kuri pavasaros ļoti sulo, kā, piemēram, parastais skābardis vai parastais dižskābardis, jo tie no pavasara griešanas var ļoti ciest, tādēļ to griešana jāatliek uz jūlija - septembra periodu. Skujeņu apgriešana, piemēram, tūjas, egles vai parastās īves, ir jāveic rudenī, kad ir beigusies to intensīvā augšana. Un šajā laikā ir apgriežami tikai jaunie dzinumi. Ja tiks nogriezts par daudz, var veidoties lieli, brūni laukumi, kuri vairs nepaliks zaļi. Izņēmums ir parastā īve, kura spēj radīt jaunus dzinumus uz vecajiem zariem.

Cik bieži dzīvžogs būtu jāgriež?

Dzīvžogus, kuri aug ļoti ātri, ir labi apgriezt vairākas reizes sezonā, lai tie uzturētu savu formu.

Ir ļoti svarīgi apgriezt jaunos dzinumus regulāri, lai dzīvžogs būtu blīvs un labi izskatītos, bet arī tad jāievēro - vienā reizē grieziet nedaudz. Savukārt, lai apgrieztu skābardi un dižskābardi, ir jānogaida, līdz tas sasniedz nepieciešamo dzīvžoga augstumu, un tad variet apgriezt tā galotnes.

Ja ir grūti uzturēt griezumu vienā līmenī, nostiepiet auklu gar dzīvžogu tādā augstumā, kādu vēlaties sasniegt.
Ja ir grūti uzturēt griezumu vienā līmenī, nostiepiet auklu gar dzīvžogu tādā augstumā, kādu vēlaties sasniegt. Foto: Husqvarna

Kā vieglāk veidot dzīvžoga formu?

Asas rokas šķēres vai akumulatora dzīvžoga šķēres ir instrumenti, ar kuriem strādāt ir visvieglāk. Atcerieties turēt instrumentu pareizā leņķī, kad veicat griešanas darbus. Nesasteidziet griešanas procesu, dariet visu soli pa solim, ik pa brīdim atkāpjoties, lai novērtētu iegūto rezultātu un pārbaudītu, vai ir sasniegts pareizais augstums. Ja ir grūti novērtēt augstumu ar acumēru, izmantojiet nostieptu auklu kā augstuma atskaites līniju.

Kā izvairīties no kailiem zariem dzīvžoga apakšā?

Paturiet prātā, ka dzīvžogiem patīk, ja tie apakšdaļā ir platāki nekā augšpusē. Tas nodrošina arī vienmērīgu saules piekļuvi dzīvžoga apakšdaļai, un jūs izvairīsieties no atsegtu daļu veidošanās. Turklāt dzīvžoga koniskā forma nodrošina arī izturību pret sniega radīto slodzi ziemas laikā.

Ar pagarinātām dzīvžoga šķērēm griešana ir vienmērīgāka un ir ērtāk veikt labojumus platos un augstos dzīvžogos.
Ar pagarinātām dzīvžoga šķērēm griešana ir vienmērīgāka un ir ērtāk veikt labojumus platos un augstos dzīvžogos. Foto: Husqvarna

Dzīvžogu griešana – kādi instrumenti nepieciešami?

Ja jūsu īpašums nav pavisam mazs, tad ilglaicīgākā laika periodā ir vērts ieguldīt elektriskās, akumulatora vai benzīna dzīvžogu šķērēs. Katrai no tām būs savas priekšrocības. Rokas dzīvžogu šķēres ir joprojām labas nelieliem darbiem un precīzai griešanai. Dažām dzīvžogu šķērēm ir regulējams aizmugurējais rokturis, lai jūs varētu veikt darbus ergonomiski gan vertikālajām, gan horizontālajām virsmām. Pārliecinieties, ka dzīvžoga šķēres ir piemērotas jūsu dzīvžoga zaru diametram. Strādājot, noteikti velciet aizsargbrilles un dzirdes sargus, ja tādi nepieciešami. Ļoti rupjiem dzīvžogiem vai tādiem, kuri ir jānozāģē sliktā stāvokļa dēļ, būs jāizmanto motorzāģis. 

Kā paveikt darbu droši?

Stāvot uz soliņa vai kāpnēm, ir jābūt uzmanīgam, lai nesaskrāpētu sevi ar asajiem zariem, nesagrieztos ar pašām dzīvžoga šķērēm vai nenokristu no kāpnēm. Apgriežot augstu, platu dzīvžogu, lieti noderēs pagarinātas dzīvžoga šķēres, kuru asmens darba leņķis ir regulējams un atrodas tālu, teleskopiskā kāta galā, lai jūs, stāvot droši uz zemes, varat apgriezt dzīvžogam gan sānus, gan augšpusi.

Husqvarna akumulatoru sērijas produkti sniedz iespēju izmantot vienu akumulatoru trimmeros, dzīvžogu šķērēs un citās iekārtās. Un to veiktspēja ir ļoti tuva benzīna alternatīvām.
Husqvarna akumulatoru sērijas produkti sniedz iespēju izmantot vienu akumulatoru trimmeros, dzīvžogu šķērēs un citās iekārtās. Un to veiktspēja ir ļoti tuva benzīna alternatīvām. Foto: Husqvarna

Kādus ieguvumus sniedz akumulatora sērijas produkts?

Ar akumulatoru darbināmām dzīvžogu šķērēm ir vairākas priekšrocības, salīdzinot tās gan ar elektriskajām, gan benzīna iekārtām. Jūs varat izvairīties no apnicīgās strāvas vada pārvietošanas un izslēgt tā nejaušas pārgriešanas risku. Tāpat vairs nebūs nejauko izplūdes gāzu un aiztaupīsiet laiku apkopēm, kuras ir nepieciešamas benzīna iekārtai. Turklāt akumulatora iekārta ir vieglāka, kas ne vien atvieglo darbu, bet arī samazina slodzi uz rokām un muguru.

Atliek vien uzlādēt akumulatoru, nospiest pogu un sākt darbu. Te nav motora  ar lielu daudzumu kustīgu detaļu, kuras ir regulāri jāapkopj un jāremontē. Uzlāde ir pietiekama vienai darba stundai, bet ar lielākiem akumulatoriem, jūs varat strādāt pat daudz ilgāk. Uzziniet vairāk par plašo akumulatora produktu klāstu ŠEIT.  

Lai uzzinātu vairāk noderīgas informācijas par dārzkopību un citus jaunumus no Husqvarna, sekojiet mūsu lapām Instagram (@husqvarnadarzs), Facebook (@HusqvarnaLatvija) vai apmeklējiet mūsu mājaslapu. Pildiet testu ŠEIT un uzziniet, kāds dārzkopis esat, kā arī laimējiet jaukas balvas no Husqvarna!

Raksts tapis sadarbībā ar SIA ”Husqvarna Latvija”.

CopyLinkedIn Draugiem X

Nepalaid garām!

Uz augšu