Vai alkoholu pandēmijas laikā tu lieto vairāk? (12)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Alus
Alus Foto: Unsplash

Tas, kas norisinās pašlaik, ir bezprecedenta gadījums. Miljoniem cilvēku ir iesprostoti savās mājās vai citur karantīnā prom no darba, draugiem un ģimenes. Daudzi no šiem cilvēkiem cīņā ar stresu nedodas vieni – par biedru viņi ņem alkoholu. 

Kā vēsta “Newsweek”, ASV vien alkohola pārdošanas apjomi pieauguši par 55 procentiem, kopš valstī ieviesti ierobežojumi “Covid-19” dēļ. Tirgus izpētes kompānijas “Nielsen” aplēses liecina, ka, salīdzinot ar to pašu laiku 2019. gadā, stipro dzērienu pārdošanas daudzums pieaudzis par 75%, alus daudzums par 66%, bet vīna - par 42%. 

Portsmutas Universitātes pētnieki saka, ka alkohola patēriņa pieaugums, ko izraisa stress un garlaicība pandēmijas laikā, var radīt sekundāro veselības krīzi. 

Ārsti gan saka, ka ilgtermiņa izolācijas un alkohola ietekme uz sabiedrības veselību nav zināma. Tomēr ir zināms, ka alkohola pastiprināta lietošana ir saistīta ar virkni veselības stāvokļu un ir viens no galvenajiem pāragras nāves cēloņiem. 

Pastiprināta alkohola lietošana ir saistīta ar palielinātu aknu slimību, sirds slimību, sirdstriekas un depresijas risku. Pat samērīga alkohola lietošana ir saistīta ar vēzi un pāragras nāves risku. 

“Lietot alkoholu nav nekas slikts, ja vien to dara ar mēru. Patiesībā daži alus vai vīna veidi pat var būt labi mūsu imūnsistēmai. Problēma ir tad, ja cilvēks pārspīlē ar alkoholu, kas var negatīvi ietekmēt imūnsistēmu un arī garīgo veselību,” izdevumam “BBC” komentēja zinātnieks Mets Pārkers. 

Stress tiek uzskatīts par vienu no galvenajiem alkoholisma iemesliem. Piemēram, pētījumos ir pierādīts, ka cilvēki, kuru darba diena ir garāka, daudz biežāk pievēršas alkoholam. Pastāv arī pierādījumi, ka alkohols var noremdēt mūsu reakciju uz stresu un palielināt stresa hormonu līmeni organismā. 

“Šis izolācijas periods varētu novest līdz alkohola pastiprinātas lietošanas pieaugumam, kas rezultātā varētu palielināt no alkohola atkarīgo cilvēku skaitu,” teica Pārkers. 

Lai arī iedzeršanas kāre pandēmijas laikā varētu būt lielāka, tomēr eksperti iesaka cilvēkiem samazināt alkohola patēriņu, lai samazinātu saslimšanas risku. 

“Alkohola lietošana ir asociēta ar virkni slimību un garīgās veselības traucējumiem, kas var cilvēku padarīt uzņēmīgāku pret “Covid-19”,” rakstīts Pasaules Veselības organizācijas ziņojumā. 

Komentāri (12)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu