Ikdienu pilnībā bez skaidras naudas Latvijā spēj iedomāties 16% iedzīvotāju

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Edijs Pālens / LETA

Ikdienu pilnībā bez skaidras naudas Latvijā spēj iedomāties 16% iedzīvotāju, aģentūrai LETA pavēstīja "Ferratum Group" pārstāvji, atsaucoties uz tās veiktās aptaujas datiem.

Aptaujā arī secināts, ka starp bezskaidras naudas norēķinu veidiem Latvijā iecienītākie ir maksājumi ar banku norēķinu kartēm, turklāt vienlīdz populāra ir apmaksa tiklab ar parastām maksājumu kartēm (54%), kā ar bezkontakta bankas maksājumu kartēm (52%).

"Lai gan pilnībā atteikties no skaidras naudas norēķiniem sabiedrība Latvijā vēl nav gatava, tomēr 16% iedzīvotāju savu ikdienu spēj iedomāties bez skaidras naudas. Visticamāk, pēc mēneša dzīvojot vīrusa režīmā, šis skaits varētu pieaugt," atzīmēja "Ferratum Group" pārstāvniecības Latvijā vadītājs Artis Bērziņš.

Viņš arī norādīja, ka jaunāko norēķinu veidu izmantošanai atvērtāka ir jaunā paaudze, proti, iedzīvotāji vecumā līdz 30 gadiem, kā arī iedzīvotāji ar ienākumiem virs 700 eiro mēnesī. Tajā pašā laikā pilnībā atvērti un izmēģina jaunākos risinājumu ceturtā daļa jeb 26% iedzīvotāju.

"Ferratum Group" norādīja, ka norēķinu paradumus, it īpaši bezskaidras naudas norēķinu gadījumā, ietekmē arī dažādu tehnoloģiju pieejamība un izmantošanas paradumi. Piemēram, norēķini ar viedtālruni ir gandrīz sešas reizes izplatītāki (11%), nekā maksāšana ar viedpulksteņa starpniecību (2%). Maksāšanu ar viedpulksteni pagaidām vairāk izmanto vīrieši, savukārt nebanku finanšu pakalpojumus, tostarp "Revolut", "ApplePay", "Monea" ir izmēģinājuši 16% Latvijas iedzīvotāju, tomēr ikdienā tos izmanto 7% aptaujāto.

Pēc aptaujas datiem, bezkontakta maksājumu karšu aktīvākie lietotāji ir iedzīvotāji ar ienākumiem virs 1000 eiro mēnesī - šo norēķinu veidu izmanto 81% iedzīvotāju ar ienākumiem virs 1000 eiro mēnesī. Vienlaikus no iedzīvotājiem ar ienākumiem līdz 400 eiro mēnesī bezkontakta maksājumu kartes lieto 36%.

Aptaujā arī secināts, ka līdzīga sakarība vērojama starp tiem, kuri maksāšanai izmanto viedtālruni un nebanku norēķinu risinājumus: lielākoties tie ir iedzīvotāji ar ienākumiem virs 1000 eiro.

Pēc aptaujas datiem, maksājumus ar viedtālruni veic 25% no iedzīvotājiem ar ienākumiem virs 1000 eiro, kamēr nebanku finanšu pakalpojumus izmanto 23%. Starp iedzīvotāji ar ienākumiem līdz 400 eiro mēnesī 7% kā norēķinu veidu atbalsta maksāšanu ar viedtālruni, bet 1% atbalsta nebanku finanšu pakalpojumus.

Bezkontakta norēķinus kā "pilnībā drošu" un "drošu" norēķinu veidu uzskata 58% Latvijas iedzīvotāju.

"Ņemot vērā, ka aptuveni trešdaļa Latvijas iedzīvotāju jeb 32% apšauba bezkontakta norēķinu drošību, finanšu sektorā strādājošajiem, ieviešot jaunus norēķinu veidus, darbs pie norēķinu drošības aspektu izcelšanas un pamatošanas arī turpmāk būtu jāizvirza priekšplānā," piebilda Bērziņš.

Aptauju pēc "Ferratum Group" pasūtījuma no 2020.gada 2. līdz 9.martam veica SIA "OMD Latvia", izmantojot interneta aptaujas metodi. Aptaujā piedalījās 760 respondentu vecumā no 18 līdz 74 gadiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu