Kad izzuda dinozauri, daži putni ātri kļuva gudrāki

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Krauklis
Krauklis Foto: Unsplash

Pēc dinozauru, izmirušu un mūsdienu putnu smadzeņu izmēru analīzes zinātniekiem izdevies rekonstruēt putnu smadzeņu evolūciju. 

Kā rakstīts pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “Current Biology”, putniem un nelidojošiem dinozauriem pirms masu izmiršanas bija relatīvi līdzīgs smadzeņu izmērs. Savukārt, kad izmira dinozauri, dažām putnu grupām smadzenes strauji palielinājās. 

Putnu smadzeņu izmēra pieaugums ir saistīts ar straujo putnu sugu dažādības pieaugumu, kad arvien jaunas sugas aizpildīja nišas, kuras bija atstājuši izmirušie dzīvnieki

“Viens no lielākajiem pārsteigumiem bija neliela ķermeņa saistība ar lielākām smadzenēm, proti, daudzām putnu sugām, attīstoties lielākām smadzenēm, proporcionāli samazinājās ķermeņa izmērs,” komentēja pētījuma galvenais autors Daniels Ksepka. 

Pētījumā paleontologi izmantoja datortomogrāfijas uzņēmumus, lai izveidotu simtiem putnu un dinozauru galvaskausu 3D modeļus. Tas ļāva viņiem aplēst antīko sugu dzīvnieku smadzeņu izmēru. Pēc iegūto datu salīdzināšanas ar mūsdienu putnu sugu smadzeņu mērījumiem zinātnieki varēja izanalizēt smadzeņu izmēra attiecību ar ķermeņa izmēra izmaiņām daudzām dinozauru un putnu sugām. 

“Nepastāv skaidra robeža starp dinozauru un primitīvu putnu smadzenēm. Tādiem putniem kā emu un baložiem ir tāda paša izmēra smadzenes kā līdzīga lieluma dinozauriem, turklāt daudzām sugām smadzenes ir pat mazākas, nekā varētu gaidīt,” klāstīja viena no pētījuma autorēm Eimija Belanofa. 

Kamēr dažām putnu sugām smadzeņu izmērs palielinājās dinozauru izmiršanas laikā, diviem no mūsdienu gudrākajiem putniem - papagaiļiem un kraukļiem - smadzenes lielākas kļuva tikai relatīvi nesen. 

Kādā nesenā pētījumā ir parādīts, ka kraukļi spēj pielāgoties dzīvei pilsētā, kad to smadzenes attīstās lielākas, palielinoties to kognitīvajām spējām. 

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu