Pērn savās valstīs par bēgļiem kļuvuši aptuveni 33,4 miljoni cilvēku (2)

TVNET/LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/Scanpix

2019.gadā savās valstīs par bēgļiem kļuvuši aptuveni 33,4 miljoni cilvēku, kas ir lielākais skaits kopš 2012.gada, otrdien paziņojis Ženēvā bāzētais Iekšējās pārvietošanas uzraudzības centrs (IDMC).

Dabas katastrofu dēļ pērn savas mājas bijuši spiesti pamest un uz citurieni savā valstī pārvietoties vairāk cilvēku nekā militāru konfliktu dēļ.

2019.gadā no visiem cilvēkiem, kas bijuši spiesti pārvietoties valsts iekšienē, 24,9 miljoni cilvēku bēguši no dabas katastrofām, piemēram, cikloniem Bangladešā, Indijā un Mozambikā. Āfrikā masveidīga cilvēku pārvietošanās notika plūdu dēļ.

Konfliktu dēļ par bēgļiem savās valstīs pērn kļuva 8,5 miljoni cilvēku, tostarp Burkinafaso, Kongo, Etiopijā, Dienvidsudānā un Sīrijā.

2019.gada beigās visā pasaulē iekšēji pārvietoto cilvēku skaits sasniedza 50,8 miljonus cilvēku, iekaitot arī cilvēkus, kas bija spiesti pārvietoties iepriekšējos gados un vēl nav atgriezušies savās mājās.

Norvēģijas Bēgļu padomes (NRC) vadītājs Jans Egelands sacīja, ka "kolektīvi mēs episkos apmēros ciešam neveiksmi" mēģinājumos pasargāt cilvēkus, kas ir visvairāk apdraudēti.

"Šajā koronavīrusa laikmetā, politiskā vardarbība ir pilnīgi bezjēdzīga," sacīja Egelands, aicinot valdības mēģināt panākt uguns pārtraukšanas un pamierus.

NRC paspārnē esošā IDMC direktore Aleksandra Bilaka norādīja, ka jaunā koronavīrusa pandēmija padara cilvēkus, kas bijuši spiesti pamest savas mājas, vēl vieglāk ievainojamus, tostarp vēl vairāk ierobežo piekļuvi pamata pakalpojumiem un humānajai palīdzībai.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu