Plēsēju apdzīvotā Sahāra pirms 100 miljoniem gadu bija bīstamākā vieta uz Zemes

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Sahāras tuksnesis
Sahāras tuksnesis Foto: Unsplash

Šodien, kā zināms, Sahāras tuksnesis ir dzīvībai ļoti nepiemērota vieta – tā ir neauglīga, un tur valda nežēlīgs karstums, sausums un postošas smilšu vētras. 

Vairāk nekā pirms 100 miljoniem gadu Sahāra bija ne mazāk bīstama, tomēr pavisam citu iemeslu dēļ, rakstīts pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “ZooKEys”

Nesenajos izrakumos Marokas dienvidaustrumos pētnieki atklāja daudzas mežonīgu aizvēstures plēsēju atliekas, to skaitā lidojošus reptiļus un mūsdienu krokodiliem līdzīgus plēsējus. Šīs atliekas ir daļa no fosiliju grupas, ko paleontologi dēvē par “Kem Kem grupu”. 

Vēlīnajā krīta periodā pirms 100 miljoniem gadu Sahārā bija plašs upju tīkls, kas sniedza labvēlīgus apstākļus dažādu sauszemes un ūdens dzīvnieku attīstībai. Pētnieki saka, ka toreiz Sahārā dzīvoja daži no lielākajiem plēsējiem, kas jebkad staigājuši pa Zemes virsmu.

Karharodontozaura skelets
Karharodontozaura skelets Foto: Ibrahim N, Sereno PC, Varricchio DJ, Martill DM, Dutheil DB, Unwin DM, Baidder L, Larsson HCE, Zouhri S, Kaoukaya A (2020) Geology and paleontology of the Upper Cretaceous Kem Kem Group of eastern Morocco. ZooKeys 928: 1-216.

Piemēram, ar asiem zobiem bruņotais karharodontozaurs bija desmit metru garš un savu upuri saplosīja ar saviem līdz pat 20 centimetru garajiem, asajiem zobiem, kas atradās ārkārtīgi spēcīgā žoklī. 

Pēc izmēra līdzīgs, tomēr krietni slaidāks bija deltadromejs, kura fiziskās īpašības ļāva tam būt ātrākam un veiklākam par citiem dinozauriem. 

Līdz ar šiem abiem bīstamajiem plēsējiem Sahāru apdzīvoja arī virkne lidojošo reptiļu jeb pterozauru, kā arī dažādi mūsdienu krokodiliem līdzīgi reptiļi. 

“Tā bez šaubām bija pati bīstamākā vieta uz Zemes planētas vēsturē; vieta, kur cilvēks pārāk ilgi neizdzīvotu,” preses relīzē rakstīja pētījuma galvenais autors Nizars Ibrahims. 

Zemūdens pasaule antīkajā Sahārā arī bija ne mazāk bīstama vājākiem dzīvniekiem. 

“Šī vieta bija pilna ar gigantiskām zivīm, to skaitā milzīgām haizivīm,” komentēja viens no pētījuma autoriem Deivids Martils. 

Foto: Ibrahim N, Sereno PC, Varricchio DJ, Martill DM, Dutheil DB, Unwin DM, Baidder L, Larsson HCE, Zouhri S, Kaoukaya A (2020) Geology and paleontology of the Upper Cretaceous Kem Kem Group of eastern Morocco. ZooKeys 928: 1-216.

Lai sniegtu labāku ieskatu Āfrikas dinozauru laikmetā, Ibrahims, Martils un kolēģi izpētīja un salīdzināja “Kem Kem grupas” fosilijas no dažādiem kontinentiem. 

“Šis ir gandrīz gadsimta visaptverošākais darbs par Sahāras mugurkaulnieku fosilijām, kopš slavenais vācu paleontologs Ernsts Štromers 1936. gadā publicēja savu pēdējo apjomīgo darbu,” piebilda Martils.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu