Interese par nekustamo īpašumu sludinājumiem atgriežas pirmskrīzes līmenī (6)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Unsplash

"Covid 19" krīze būtiski ietekmējusi teju ikvienu nozari, veicot korekcijas arī nekustamo īpašumu jomā. Šobrīd pārdot vai izīrēt īpašumus ir grūtāk nekā pirms krīzes, tomēr, analizējot jaunākos datus, tie atklāj neparastas tendences - neskatoties uz situāciju, interese par nekustamo īpašumu sludinājumiem saglabājas iepriekšējā līmenī un pat vērojams tās pieaugums.

Pirmās trīs nedēļas pēc ārkārtas situācijas izsludināšanas un ierobežojumu ieviešanas aktivitāte ļoti krasi samazinājās teju visos īpašumu segmentos. Tomēr, norimstot bailēm sabiedrībā, pēdējās divās nedēļas, sākot ar aprīļa vidu, uzrāda pozitīvu līkni - sludinājumu portālā City24.lv veikto īpašumu meklējumu un sludinājumu skatījumu skaits pat nedaudz pārsniedzis pirms "Covid 19" krīzes līmeni. 

Protams, jāņem vērā arī fakts, ka aktivitātes interneta vidē stimulē atrašanās mājas režīmā, ko īpaši var novērot pieaugošajā apmeklējumā no mobilajām ierīcēm. 

"Pēdējās nedēļas laikā pircēju aktivitāte ir nedaudz palielinājusies. To varam skaidrot, skatoties no psiholoģiskā aspekta - cilvēki gluži vienkārši ir noguruši baidīties un saprot, ka dzīve turpinās arī krīzes apstākļos," skaidro Evija Dzenīte, "Latio" Mājokļu tirdzniecības nodaļas vadītāja. 

Arī "Arco Real Estate" speciālisti novērojuši aktivitātes palielināšanos. "Pēdējās divās nedēļās interese ir pieaugusi - klienti atkal aktīvāk sāk skatīties un interesēties par piedāvātajiem īpašumiem, ir sākti vairāki jauni darījumi," apliecina Ieva Jansone, "Arco Real Estate" pārdošanas nodaļas vadītāja.   

Interesanti, ka pieaudzis to objektu skaits, ko City24.lv lietotāji saglabājuši kā "favorītus", kas varētu nozīmēt to, ka kontakti un apskates ir plānotas, kad tas būs iespējams, kā arī tiek sekots līdzi interesējošā objekta cenas izmaiņām.

"Mājoklis ir droša ilgtermiņa investīcija. Tiem, kuriem ir ietaupījumi vai uzkrājumi, tos investēt ilgtermiņā drošos pirkumos ir pat ieteicams.

Tāpat šo laiku, kad uzturamies mājās un papildu tēriņi ir samazinājušies, var izmantot uzkrājumu veidošanai, lai īpašumu iegādātos jau pēc situācijas stabilizēšanās," situāciju komentē Mareks Kļaviņš, "Bonava Latvija" valdes priekšsēdētājs.

Īpaša aktivitāte novērojama tieši īres sludinājumu segmentā - pēdējo četru nedēļu laikā būtiski pieaugusi interese un skatījumi īres dzīvokļu sludinājumiem, iepriekšējā nedēļā sasniedzot rekordlielu skatījumu skaitu.

"Īres dzīvokļu piedāvājums ir audzis Rīgas centrā un Vecrīgā, kur šobrīd pieejami arī tie mājokļi, kas iepriekš tika izmantoti īstermiņa īrei. Vairāk ir parādījušies arī nelielu platību īres dzīvokļi par demokrātiskām cenām. Tomēr tas būtiski nav ietekmējis īres cenas divu un trīs istabu mājokļiem ārpus centra,"  skaidro Evija Dzenīte, "Latio" Mājokļu tirdzniecības nodaļas vadītāja.

"Īres dzīvokļu pieprasījums būtiski nav mainījies, jo šobrīd bieži tiek piekopta prakse, ka izīrētāji ar īrniekiem sēžas pie viena galda, vienojoties par īres cenas izmaiņām, atbilstoši situācijai.

Tie, kuri šobrīd ir jauna īres mājokļa meklējumos, savā ziņā ir izdevīgā situācijā - īres cenas ir nedaudz samazinājušās (dažos gadījumos ir pat pašizmaksas līmenī) un dzīvokli iespējams izvēlēties no lielāka piedāvājuma," skaidro Dzintars Bērziņš, "Arco Real Estate" Īres nodaļas vadītājs.

Tomēr "Arco Real Estate" speciālists iesaka ņemt vērā dažas svarīgas nianses.

Piemēram, izvēloties AirBnb (īstermiņa) tipa dzīvokli, visticamāk, īres līgumu ilgāk par gadu noslēgt neizdosies. Tāpēc jārēķinās, ka atkal, iespējams, nāksies pārvākties.

"Tajā pašā laikā, kādam tā var būt lieliska iespēja gadu padzīvot šikā mājoklī Vecrīgā," pozitīvos aspektus saskata Dzintars Bērziņš. 

Aktivitāte privātmāju segmentā nav būtiski mainījusies un saglabājas visai zema. Kaut gan interese par privātmājām kopumā ir liela, krīzes laikā, tāpat kā pirms krīzes, darījumu ir maz, jo vēl joprojām tirgus piedāvājums nav atbilstošs pieprasījumam un privātmāju cenas lielākoties pārsniedz pirkt gribētāju iespējas.

Lielāka aktivitāte notiek ar zemesgabaliem.

Nekustamo īpašumu pārdošanas kompānijas novērojušas, ka, sākoties "Covid 19" krīzei, izteikti palielinājās interese par lauku īpašumiem ārpus Rīgas, ko pilsētnieki sāk novērtēt arvien vairāk.

"Vēlmi iegādāties zemesgabalus ietekmē arī vasaras tuvošanās, kad cilvēki vairāk sāk domāt par laika pavadīšanu ārpus pilsētas, ārpus dzīvokļiem. Tomēr tie klienti, kuri interesējas par zemēm, šobrīd ir ļoti uzmanīgi - nav gatavi pirkt uzreiz, brauc skatīties, rūpīgi izvērtē un pat kaulējas, lai panāktu sev atbilstošu piedāvājumu," stāsta "Ober Haus" pārstāve Evita Zemberga-Zakalovska. 

Krīzei uzņemot apgriezienus, kritumu piedzīvoja meklējumu un skatījumu skaits jauno projektu segmentā, taču tas ātri vien atgriezās stabilās pozīcijās, attīstītājiem reaģējot un mājokļu apskates nodrošinot arī attālināti - sazinoties ar klientiem video zvanos, piedāvājot virtuālās tūres un citas iespējas, tādējādi dodot iespēju darījumiem notiek arī nestandarta apstākļos. 

"Mūsu dati rāda, ka arī šī brīža situācijā tie cilvēki, kuri mājokļus bija rezervējuši iepriekš, pirkšanas darījumus pabeidz gandrīz 100% gadījumu, tāpat arī arvien ir novērojama jaunu klientu interese un gatavība veikt darījumus, neraugoties uz ārējiem apstākļiem," novērojis Mareks Kļaviņš, "Bonava Latvija" valdes priekšsēdētājs.

"Bonava Latvija" vērš uzmanību, ka nekustamo īpašumu attīstītāji saviem klientiem šobrīd piedāvā dažādus risinājumus, kā izvēlēto mājokli apskatīt arī attālināti - gan mājas lapā, gan saņemšanai e-pastā ir pieejamas jauno projektu detalizētas vizualizācijas, dzīvokļu plāni, izsauļojuma plāni un citi materiāli.  

Arī "YIT LATVIJA" speciālisti ir vienisprātis, ka šobrīd vislielākais palīgs ir jaunāko tehnoloģiju sniegtās iespējas, kas ļauj būt inovatīviem un pieejamiem.

"Jāuzteic arī mūsu klienti, kas labprāt atsaucas šīm iespējām un tās izmanto. Tāpēc droši varam teikt, ka tiem, kuri vēlas tikt pie sava mājokļa šobrīd vai uzzināt visu ar to saistīto informāciju, tas ir iespējams bez liekām raizēm," skaidro "YIT LATVIJA" pārdošanas komanda.   

Plašāk ar jaunākajiem datiem iespējams iepazīties šeit.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu