Polijas parlaments atbalsta balsojumu pa pastu prezidenta vēlēšanās

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

Polijas parlaments ceturtdien apstiprinājis likumprojektu, kas ļaus koronavīrusa pandēmijas dēļ atliktās prezidenta vēlēšanas organizēt ar balsojumu pa pastu.

Kad vēlēšanas notiks, nav zināms, bet valdošās nacionālkonservatīvās partijas "Likums un taisnīgums" augsta ranga amatpersona Jaceks Sasins sacīja, kas vēlēšanas varētu notikt jau jūnijā.

Prezidenta vēlēšanas bija plānotas 10.maijā. Ņemot vērā pandēmiju un tās dēļ noteiktos ierobežojumus, "Likums un taisnīgums" mēģināja panākt, ka visa balsošana vēlēšanās notiek pa pastu.

Pēc tam, kad šī iecere izgāzās, valdošās koalīcijas partijas vakar vienojās, ka vēlēšanas tiks atliktas uz vēlāku laiku.

Likumprojekts, kas ļaus vēlēšanas organizēt ar balsojumu pa pastu, parlamentā tika pieņemts ar 236 balsīm par un 213 pret. 11 deputāti no balsošanas atturējās.

Politologi un opozīcija pauda bažas par "Likums un taisnīgums" panākto vēlēšanu atlikšanu, norādot, ka tas ir pretrunā demokrātiskajiem standartiem.

Aptauju līderis šobrīd ir pašreizējais prezidents "Likums un taisnīgums" atbalstītais Andžejs Duda, kuram uzvara tiek prognozēta jau pirmajā kārtā.

Centriskās un kreisās opozīcijas partijas iestājas pret visiem mēģinājumiem organizēt vēlēšanas ar balsojumu pa pastu, norādot, ka tas pavērtu iespējas manipulēšanai ar vēlēšanu rezultātiem.

Lielākās opozīcijas alianses "Pilsoniskas koalīcijas" (KO) līderis Boriss Budka pārmeta valdībai, ka tā nepilda savu solījumu sarīkot "brīvas un universālas vēlēšanas" un tā vietā organizēt balsošanu pa pastu.

"Tas absolūti negarantē brīvas, taisnīgas un demokrātiskas vēlēšanas," sacīja Budka.

Opozīcija uzstāj, ka saskaņā ar konstitūciju vēlēšanu noteikumi jāmaina vismaz sešus mēnešus pirms vēlēšanu dienas.

Valdība arī noraidīja opozīcijas aicinājumus pandēmijas dēļ izsludināt ārkārtējo stāvokli, kas automātiski atliktu vēlēšanas.

Ārkārtējā stāvokļa noteikumi paredz, ka vēlēšanas var sarīkot 90 dienas pēc to atlikšanas.

Trīs kreiso partiju kopīgais kandidāts Roberts Bedrons aicināja veikt neatkarīgu parlamentāro izmeklēšanu par haosu, kas saistīts ar vēlēšanu atlikšanu, un saukt valdības līderus pie atbildības.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu